XS
SM
MD
LG

Vlada Republike Srpske finansira EYOF 2019

Vlada Republike Srpske je preuzela obavezu izgradnje infrastrukture na sportskim borilištima u Istočnom Sarajevu za potrebe Evropskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF 2019. godine, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković nakon sastanka sa premijerom Srpske Željkom Cvijanović. Vuković je rekao da je na sastanku postignut važan dogovor, jer je Vlada Republike Srpske na konkretan način prihvatila da učestvuje u organizaciji EYOF-a.

„Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da će biti izvršene potrebne investicije na Dvorištima, gdje treba da budu održana takmičenja u bijatlonu, da će biti nabavljen led za dvoranu na Palama, gdje će biti održano takmičenje u karlingu, te da će u Istočnom Novom Sarajevu biti postavljena montažna dvorana sa ledom u kojoj bi trebalo da bude održano takmičenje u brzom klizanju“, rekao je Vuković novinarima.

S obzirom na to da su već realizovane investicije na Jahorini kada je u pitanju alpski dio programa, odnosno slalom i veleslalom, kaže Vuković, može se konstatovati da će, uz ovaj dio koji je večeras prihvatila Vlada Srpske, biti kompletirana sva četiri sportska borilišta kada je u pitanju Istočno Sarajevo.

„Ovo je važan događaj i moramo se svi okupiti oko ove olimpijade koja je važna za Istočno Sarajevo, Jahorinu, Republiku Srpsku i sve nas“, poručio je Vuković.

On kaže da u narednom periodu treba da razgovaraju u vezi sa organizacionim budžetom, pri čemu bi Vlada Republike Srpske trebalo da izdvoji 1,5 miliona KM za organizaciju EYOF-a, te dodaje da i oko toga postoji načelan dogovor.

Vuković ističe da je današnji dan važan za Istočno Sarajevo, a posebno za opštine Pale i Istočno Novo Sarajevo, jer će u tim lokalnim zajednicama biti održana većina takmičenja.

„EYOF je za sve nas najpozitivnija stvar koja će se desiti u narednom periodu. To je šansa za ponovno vraćanje Jahorine, turizma i sporta na staze na kojima su nekada davno bili“, istakao je Vuković.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras u Istočnom Sarajevu da je Vlade Srpske opredijeljena da podrži organizovanje Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019. godine i potvrdila da će za infrastrukturni dio projekta izdvojiti 2,5 miliona KM.“Naša opredijeljenost da podržimo ovaj projekat postoji već godinama. Otklonili smo dileme u vezi sa organizovanjem i funkcionisanjem, kao i šta je potrebno uraditi na ovom planu. Vlada Republike Srpske uradiće infrastrukturni dio projekta i izdvojiće 2,5 miliona KM“, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je naglasila da je sigurna da će biti dodatnih infrastrukturnih intervencija kako bi se Istočno Sarajevo pripremilo adekvatno, ne samo za ovo takmičenje, nego i za boravak i sve drugo što prati ovako značajne manifestacije.

„Radićemo zajedno ovdje i sa gradskim vlastima i sa svim našim načelnicima na ovim prostorima. Zadovoljstvo je što idemo u dobrom pravcu i što će to biti kapaciteti koji će ostati na korištenje Republici Srpskoj“, poručila je premijer Srpske.

Grad Istočno Sarajevo