XS
SM
MD
LG

Sloboda, pastorče Prve lige

MRKONJIĆ GRAD-Fudbalski klub Sloboda iz Mrkonjić Grada je fudbalsko pastorče Fudbalskog saveza Republike Srpske i podstanar u Prvoj ligi.Klub svjetle tradicije, rasadnik velikog broja vrhunskih fudbalera..., jesenji dio šampionata ne igra na svom terenu.Uzgred na travnatoj podlozi koja je jedna od najkvalitetenijih u Srpskoji, pa i BiH.Jedina mana je što nije u „vasar vagu“ sto posto, pa su fudbalski oci odlučili da na odigravanje prvoligaške utakmice na Lukama stave embargo.

 A fudbalska lopta na Lukama kotrljala se dvenest godina, od kada je Sloboda član Prve lige.Istini za volju FS RS dao je uslovnu dozvolu za odigravanje mečeva.I pred početak šampionata Luke su dobile zabaranu za prvoligaški fudbal.Nije bilo razumjevanja da se dozvoli igranje utakmica, mada se znalo da počinju radovi na izgradnji stadiona sa vještačkom travom i da je planirana nivelacija trena sa prirodnom travom.

  

Što je najgore oni koji su odlučivali nisu se zapitali da je jedna cijela regija od 2.200 kvartatnih kilometra i sa oko 70 hiljada stanovnika ostatala bez mogućnosti da prati prvoligaške utakmice.Vjerovato nisu ni znali da su Luke na kraju ratu bile poligon za slijetanje Natovih „apača“.Da je trene bio „uzoran“ od projektila ispaljenih iz vebrovih haubica Snaga za brze intervencije, HVO i Hrvatske vojkske.Da je sve na stadionu bilo sravljeno s zemljom.

Zaboravili su i na to da su sportski radnici u Mrkonjić Gradu po okončanju rata dobrovoljnim radom i uglavnom svojim sredstvima osposobili stadion za odigravanje utakmica.Naravano, kasnije je lokalna zajednica, kada je stala na noge realizovala prvu fazu izgradnje stadiona.Osposobljene su svlačionice, izgrađene tribine za 2.000 gledalaca.Urađen projekat za natkrivanje tribina, izgradnju novih klupskih prostorija i nivelaciju terena.Počela je realizacija projekta izgradnje pomoćnog stadiona sa vještačkom travom.

    Radi se o mlionskim vrijednostima potrebnim za završetak projekata.Naravno nije lako obezbjedti tolika sredstva, u ovim teškim ekonomskim vremenima i sve preko noći završit.Te činjenice treba da budu svjesni i čelni ljudi Fudbalskog saveza RS u interesu fudbala.Mrkonjiani se pitaju:Zašto još niko iz saveza nije obišao gradilište stadiona, upitao ljude iz Slobode šta za klub mogu da pomognu.

Pitanja je mnogo, ali jedan odgovor:Fudbalski savez RS treba da postoji samo zbog fudbala i fudbalskih klubova.A ne samo zbog grupe funkcionera i njihovih fotelje.I tako, mogao bih napisati još desetet šljajfni teksta.I postaviti na desetine pitanja.Za koga?Zašto?....

U cijeloj ovoj priči najteže je fudbalerima, stručnom štabu Slobode, jer cijelu polusezonu sve mečeve igraju van  Mrkonjić Grada.Uprava kluba zahvalna je ljudima iz Krupe i Borca koji su omogucili da utakmice igraju na njihovom stadionu.Međutim, sve to se odrazilo na ekipu koja je u svakoj utakmici „podstanar“.Poklopila se i sudijska (ne)pravda, u opšte sivilo pa su Mrkonjićani drastično oštećeni na nekoliko utakmica.

U takvom ambijentu teško je igrati i motivisati ekipu, kada fudbaleri imaju osjećaj da su „prekriženi“ od svih.Ipak, junački su skupili 12 bodova, i uhvatili priključak sa ekipa koje se nalaze u sredini terena, koje imaju jedan ili dva boda više.

Posebno važan meč za izabranike Željka Vranješa bio je u subotu sa Modričom, koji su Mrkonjićani rješili u svoju korsit 2:0.Golovima Ljutića i Miloša Srndovića:Momka koji je postigao svoj prvi pogodak nakon godinu dna i devetomjesečne pauze zbog povrede koljena.

 U cijeloj sumornoj priči, kaže predsjednik Upravnog odbora Slobode Milenko Milekić ohrabruje pobjeda protiv Modriče i gol Miloša Srndovića. Fudbalara koji je udarna igla u napadu i od čije igre u velikoj mjeri zavisi realizacija napadača Slobode.-Čestitamo fudbalerima i st

ručnom štabu na važnoj pobjedi.Junački su se borili i zasluženo pobjedili.Nije bilo lako, ali presudilo je htijenje i želja za pobjedom.Modriča se predstavila kao dobra ekipa, ali Sloboda je bila konkretnija i imala više šansi za pogodak i zasluženo pobedila.Do kraja jesenjeg šampionat domaćini smo tri puta i to je prilika da popravimo plasman na tabeli- kaže Milekić.

Prvi čovjek Slobode ističe da će u pauzi šampionata pred upravom kluba biti mnogo posla.Ekipa se mora igrački ojačati, poboljšati rad sa mlađim selekcijama i raditi na obezbjeđenju sredstava za proljećni dio šampionata.

 -Tražićemo od Fudbalskog saveza RS razumjevanje da nam se omoguci da utakmice igramo na Lukama dok se ne završi svi redovi na pomoćnom igralištu sa vještačkom travom.Pravimo planove kako da najjednostavnije izvršimo nivelaciju glavnog terena.Imamo obećanja iz lokalne zajednice, ali i naših privrednika da će pomoći.Svi smo optimisti i ushićeni što bi Mrkonjić Grad do kraja naredne godine mogao imati dva savremena stadiona i postati fudbalska meka- ističe Milekić.

Radovi na izgradnji igrališta sa vještačkom travom i pomoćnog stadiona dobro napreduju.Ako dozvole vremeneske prilike u novembru biće završeno postavljanje vještače podloge.Drugom fazom je predviđena izgradnja tribina, svlačionica i pomoćnih objekata.Stadion bi trebao da ponesen naziv Srbija.Za njegovu gradnju Vlada Srbije obezbjedila 200 hiljada evra, a opštiina još oko 600 hiljada maraka.

 


Slavija 1 : 1 Željezničar Sport Team
Sloboda 2 : 0 Alfa Modriča
Sloga 2 : 0 Rudar Prijedor
Drina 0 : 0 Podrinje
Sutjeska 0 : 1 Tekstilac
Kozara 1 : 2 Borac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 11 9 2 0 29
2 Sloga 11 8 1 2 25
3 Željezničar Sport Team 11 4 3 4 15
4 Slavija 11 4 3 4 15
5 Tekstilac 11 3 5 3 14
6 Alfa Modriča 11 3 5 3 14
7 Sutjeska 11 4 1 6 13
8 Rudar Prijedor 11 3 4 4 13
9 Podrinje 11 3 4 4 13
10 Kozara 11 4 1 6 13
11 Sloboda 11 3 3 5 12
12 Drina 11 0 4 7 4