XS
SM
MD
LG

Završen prvi dio sezone za odbojkašice, kreće borba za titulu

Završen je prvi dio sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine za odbojkašice, Gačanke, Goraždanke i Tuzlanke su izborile plasman u plej-of, dok „Inova“ i „Maglić“ napuštaju društvo najjačih.

Ova sezona  se od samog početka razlikovala od prethodnih jer su „Jedinstvo“ iz Brčkog i „Banjaluka Volley“ igrali u Srednjeevropskoj ligi „MEVZA“.  Te dvije ekipe su automatski ušle u mini ligu od prvog do petog mjesta i njima su se pridružili „Gacko“, „Goražde“ i tuzlanska „Sloboda“.  Ekipa iz Hercegovine je dominirala tokom prvenstva i do desetog kola su bili bez poraza, no tada su naišli na „He na Drini“ u Višegradu, a do kraja šampionata imali su još jedan poraz od ekipe „Goražda“.  Upravo ta ekipa je zauzela drugo mjesto sa četiri poraza, a zanimljivo je da su prošle godine imali samo četiri pobjede i 14 poraza. „Sloboda“ iz Tuzle se nalazi na trećem mjestu i to samo zahvaljujući tome što su imali više pobjeda koje donose tri boda (3:0, 3:1) u odnosu na Višegrađanke, pošto su obje ekipe imale skor od 13 pobjeda i pet poraza, ali je sastav iz Tuzle na kraju imao tri boda više.  Naravno sada kreću od nule i u narednih 10. kola imaju svi priliku da osvoje titulu, mada su svakako favoriti ekipe iz Brčkog i Banjaluke.

U Mini ligi od šestog do desetog mjesta igraće najveće iznenađenje ovog šampionata, pored „Goražda“, ekipa „He na Drini“. Povratnik u najjaču ligu nakon što su bez poraza osvojile Prvu ligu Republike Srpske, Višegrađanke su sjajno igrale ove godine, na domaćem terenu imaju samo jedan poraz i to kada su zbog renoviranja dvorane morale u Foči da ugoste ekipu „Smeča“. Savladale su sve ekipe, a puno pobjeda sa 3:2 ih je koštalo borbe za titulu. Iza njih na tabeli nalazi se tim „Mostara“ sa skorom od deset pobjeda i osam poraza, s tim da su u zadnjih pet kola imali čak tri poraza, za razliku od „Kule Gradačac“ koja je ostvarila četiri pobjede i tako osigurala svoj plasman u ovoj Mini ligi.  „Smeč“ iz Lukavca je očajno počeo sezonu sa sedam uzastopnih poraza, a onda su u narednih jedanaest utakmica ostvarili sedam pobjeda i tako se spasili ispadanja iz lige.   Ekipa „Novog Grada“ iz Sarajeva je opstanak izborila pobjedom u zadnjem kolu nad „Smečom“ od 3:2 i to im je donijelo dva potrebna boda da prestignu na tabeli „Inovu“, iako imaju isti skor od četiri pobjede i 14 poraza. Ovih pet ekipa ulaze u Mini ligu 6-10 sa 50% bodova iz međusobnih susreta, što će reći da „He na Drini“ i „Mostar“ kreću sa po osam, „Kula Gradačac“ sa sedam, „Smeč“ sa pet, a „Novi Grad“ sa samo jednim bodom i u narednih pet kola će igrati za što bolji plasman na tabeli.

Kao što smo već rekli „Inova“ iz Banjaluke je ispala zbog boda zaostatka u odnosu na „Novi Grad“, dok je fočanski „Maglić“ ostvario samo jednu pobjedu ove sezone i oni su odavno znali da idu nazad u Prvu ligu Republike Srpske.


2 .kolo Mini liga 1-5
Sloboda 0 : 3 Gacko
Bimal-Jedinstvo 3 : 0 BL Volley
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Gacko 2 2 0 6
2 Bimal-Jedinstvo 1 1 0 3
3 BL Volley 2 1 1 3
4 Goražde 1 0 1 0
5 Sloboda 2 0 2 0