XS
SM
MD
LG

Vratite novac ili nastavite takmičenje

Belgijanci su zdravlje stavili ispred fudbala i odlučili da okončaju sezonu zbog pandemije korona virusa. Uefa se isprva trudila da ih prijetnjama ubijedi da se predomisli, saopštila je da bi sve lige koje prekinu šampionate mogle da ostanu bez plasmana u evropska takmičenja, ali kada je i premijer Holandije zabranio da se Eredivizija nastavi u Nionu su morali da olabave stav i prihvate da u nekim zemljama neće biti moguće da se lopta ponovo zakotrlja.

I taman što su Belgijanci pomislili da su riješili problem pojavio se novi. Kako prenosi tamošnji Sportwereld, TV kuća Telenet zatražila je od Pro lige da se izjasni po pitanju nastavka takmičenja i istakla da ukoliko do toga ne dođe, želi da razgovara o povratku avansa za televizijska prava.

Telenet je još od 2014. godine vlasnik prava na prenose belgijskog prvenstva, zajedno sa Proksimusom i kompanijom VOO. Pomenuta televizijska kuća na prvo mjesto stavlja zdravlje fudbalera i navijača i ne zahtjeva nastavak takmičenja, ali u slučaju tog scenarija, želi proporcionalno vraćanje već plaćenog iznosa za prava na prenos utakmica.

O takvom stavu Telenet je obavijestio Pro ligu službenim pismom i naglasio da je otvoren za dalje pregovore kako bi se pronašao način za povraćaj novca koji bi odgovarao i jednoj i drugoj strani. Jedan od načina mogla bi da bude raspodjela isplata na rate, dok bu druga opcija bila da se obezbjede prava na emitovanje utakmica i naredne sezone za jednak broj mečeva koji ove ne bude odigran.

Međutim, od naredne sezone nosilac prava biće Eleven Sports. Belgijanci su satjerani u ćošak. A kako se mnogi tamošnji klubovi bore za goli život posljednje što im treba je sada novo finansijsko opterećenje.