XS
SM
MD
LG

Slabo Sarajevo stiglo do trijumfa (video)

Sarajevo - Tuzla

Fudbaleri Sarajeva su i pored očajne partije protiv Tuzla Cityja rezultatom 1: 0 uspjeli savladati goste.

Fudbaleri Sarajeva ugostili su u prvoj utakmici današnjeg programa trećeg kola Premijer lige BiH ekipu Tuzla Cityja, a bila je ovo prva domaća utakmica za Sarajevo, koje je protiv Tuzle nastojalo saprati gorak ukus remija protiv Mladosti u gostima u prošlom kolu, u kojem je Sarajevo pokazalo mnogo nonšalancije.

Današnji protivnik Tuzla City mnogo je snažniji i ambiciozniji tim od Mladosti, pa je Sarajevo moralo podići nivo svoje igre u današnjem duelu, a Marinović se odlučio izmijeniti ekipu i strijelce pogodaka protiv Krupe i Mladosti Velkoskog i Handžića zamijenili su u prvih 11 Jukić odnosno Ahmetović.

Sarajevo je solidno otvorilo današnji duel iako je ponovo zaigralo sa dva zadnja veznjaka Andrejom Đokanovićem i Hrvojem Miličevićem, no u startu je domaći tim uspio napraviti određeni presing. Nije Sarajevo stvorilo nijednu ozbiljniju šansu, ali činilo se da će one doći prije ili kasnije.

Tatar i Rahmanović su bili dosta solidni u kreaciji a Ahmetović je na sebe vezao više defanzivaca gostiju pa se činilo da Sarajevo uvijek ima viška prostora u ofanzivnom dijelu igre. No, tek u 16. minuti je Sarajevo šutiralo prvi put, a pokušao je Rahmanović nakon ubačaja Tatara.

 

U 20. minuti pokušava Andrej Đokanović nakon odbijene lopte poslije kornera, ali njegov šut koji je bio vrlo opasan i neuhvatljiv za Nevresa Fejzića, odlazi malo pored gola. Pet minuta kasnije, Ahmetovića je uposlio Tatar, ali je ovaj previše jako gurnuo loptu i Fejzić je na vrijeme izašao sa gola te onemogućio fudbalera Sarajeva da uputi kvalitetan udarac.

Prve znakove života Tuzla daje u 29. minuti, kada odigrava jako lijep napad od svog gola pa sve do gola Sarajeva. Nakon ubačaja Nukića, atraktivno pokušava Ubiparip, ali njegov pokušaj odlazi pored gola.

U 33. minuti, tuzlanski tim pogađa stativu nakon ubačaja iz kornera. Malo je nesretan bio Badji, čiji je udarac mogao donijeti gostima vodstvo da je bio samo malo precizniji. Ipak, ta je situacija je bila uvod u dobar i brz napad Sarajeva na drugoj strani, koji kruniše Ahmetović sjajnim udarcem nakon prelijepog dodavanja u prostor Amara Rahmanovića.

Možda se u tom momentu moglo očekivati da Sarajevo zaigra nešto bolje, jer je malo spao pritisak na igrače domaćeg tima poslije pogotka i imali su adekvatan rezultat. Umjesto toga, i ono malo igre što je Sarajevo imalo počelo se raspadati, a gosti su preuzeli apsolutnu kontrolu nad dešavanjima na terenu.

Tuzla je igrala sve komotnije u posjedu lopte, a onda je u posljednje tri minute prvog dijela stvorila tri ogromne šanse. Prvo je Kovačević odbranio udarac Ubiparipa, potom je nakon lijepe akcije štoper gostiju Kojić ušetao u kazneni prostor Sarajeva i šutirao, a njegov udarac odbranio je Kovačević.

Na kraju je Rugašević poslije akcije sa Maksimovićem ubacio u kazneni prostor Sarajevo, a Badara Badji je zicer zapucao pored gola.

Ako je Sarajevo bilo loše u prvom dijelu, ne postoje riječi kojima bi se opisala igra Bordo tima na otvorenju drugog dijela. Domaći su potpuno prepustili inicijativu gostima, koji su se doslovno ponašali kao da su veliki favorit koji hvata zaostatak protiv slabije ekipe, te su dominirali, a Sarajevo nije prijetilo čak ni iz kontranapada.

Vladan Kovačević je ispucavao loptu prema naprijed, a gosti bi je svaki put osvajali i kretali u nove napade. Vezni red Sarajeva nije postojao, a iako Tuzla City nije imao previše šansi, u pojedinim momentima je imao i preko 80% posjeda lopte, a prosjek mu je bio oko 70%.  

I gosti su se dosta potrošili, a Sarajevo je desetak minuta prije kraja konačno istrčalo jedan kontranapad, ali Velkoski nije stigao ubačaj Tatara, a potom je Đokanović izblokiran, također nakon dodavanja Tatara.

Gosti su potom dva puta ozbiljno zaprijetili nakon kornera, a žestoku nemoć Sarajeva najbolje oslikava činjenica da je golman Vladan Kovačević nastojao odugovlačenjem prilikom izvođenja lopte ukrasti koju minutu i tako spriječiti da njegov tim dođe u još neku opasnost.

U 87. minuti malo pored gola je šutirao Mirsad Ramić, a u 88. minuti je pored gola šutirao Boban Đerić, u momentima kada je Vladan Kovačević praktično bio savladan.

Do kraja meča, TuzlaSitija  je nastavio dominirati, ali Sarajevo je uspjelo da zadrži svoju prednost i osvoji tri boda koja bi mu trebala mnogo značiti u nastavku sezone. Ipak, navijači Sarajeva bez dileme ne pamte bijedniju partiju svog tima na Koševu, pa nemaju mnogo razloga za radost.  

Sarajevo ima velike ambicije u ovoj sezoni, ali sa igrom koju je prikazalo protiv Tuzla Sitija  apsolutno ne djeluje kao kandidat za osvajanje naslova. S druge strane, tuzlanski tim je pokazao da njegove ambicije da završe u vrhu tabele nisu neopravdane.

FK Sarajevo - FK Tuzla Siti
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Gledalaca: 0
Sudija: Luka Bilbija (Prijedor)
Golovi: 1: 0 - Ahmetović (34)
Žuti kartoni: Tatar, Đokanović, Rahmanović, Oremuš (Sarajevo), Barišić, Rustemović (Tuzla City)

FK Sarajevo:  Kovačević, Oremuš, Pidro, Dupovac, Šerbečić, Miličević, Đokanović, Rahmanović (78. Velkoski), Jukić (46. Fanimo), Tatar (87. Mustedanagić), Ahmetović (72. Handžić)

FK Tuzla City:  Fejzić, Nukić, Rugašević, Barišić, Kojić, Karjašević (66. Ramić), Rustemović, Maksimović, Đerić, Ubiparip, Badji (76. Crnkić)


Sloboda 3 : 0 Mladost
Željezničar 2 : 1 Borac
Zrinjski 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 2 : 2 Velež
Krupa 1 : 0 Olimpik
Sarajevo 1 : 0 Tuzla City
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Željezničar 3 3 0 0 9
2 Sarajevo 3 2 1 0 7
3 Široki Brijeg 3 2 1 0 7
4 Borac 3 2 0 1 6
5 Sloboda 3 1 1 1 4
6 Velež 3 1 1 1 4
7 Zrinjski 3 1 1 1 4
8 Tuzla City 3 1 0 2 3
9 Krupa 3 1 0 2 3
10 Radnik 3 0 2 1 2
11 Mladost 3 0 1 2 1
12 Olimpik 3 0 0 3 0