XS
SM
MD
LG

Borac porazio Mladost

Fudbaleri Borca su pobijedili Mladost iz Doboja kod Kaknja na gostovanju, a konačan rezultat je bio 2:0 u korist sastava iz Banjaluke. Borac je na ovo gostovanje došao nakon poraza u Bijeljini od Radnika rezultatom 1:0, ali su se koliko-toliko iskupili u Kupu protiv Rudara iz Kaknja rezultatom 6:1, pa su u utakmici sa Mladosti željeli ostvariti pobjedu koja bi im vratila prijeko potrebno samopouzdanje.

 U tome su i uspjeli i to sa dva gola napadača Jove Lukića, a u oba pogotka glavnu ulogu je odigrao krilni fudbaler gostiju Almedin Ziljkić. Prvo poluvrijeme uopšte nije ni slutilo da će gosti doći do lagane pobjede i tri boda jer je Mladost igrala odlično i prijetila preko Nedima Hadžića, ali je Borac na kraju kaznio velike promašaje napadača domaćih i stigao do važnog trijumfa.

Mladost je imala odličnu šansu već u četvrtoj minuti utakmice. Dedić je proigrao Hadžića koji je pobjegao odbrani Borca, zaobišao Pavlovića, no šutirao je pored gola da bi minutu kasnije Mladost postigla gol koji je poništen zbog prekršaja. Dedić je prošao pored nekoliko fudbalera gostujućeg tima i postigao gol, ali je sudija Kaljanac poništio njegov gol zbog  prekršaja na Georgijevu.

Na sljedeću šansu se čekalo do 20. minute susreta kada je nakon ubačaja sa desne strane lopta došla do Hadžića koji je šutirao sa pet metara, no njegov udarac je još bolje odbranio Pavlović i odbio loptu u korner nakon kojeg nije bilo opasnosti po goste iz Banjaluke koji su prvi put zaprijetili devet minuta kasnije i to preko Georgijeva, no njegov udarac iz dobre pozicije je odbranio Bukvić.

Posljednje uzbuđenje vidjeli smo u 45. minuti utakmice kada je Begić ubacio iz slobodnjaka, a šut Žulja glavom je otišao pored gola golmana Pavlovića, pa se na poluvrijeme otišlo pri rezultatu 0:0. Svega četiri minute u nastavku bile su dovoljne Banjalučanima da dođu do vodstva. Almedin Ziljkić je ubacio loptu sa lijeve strane, a mrežu Semira Bukvića je pogodio Jovo Lukić.

Pogodak Lukića je uznemirio odbranu Mladosti koja je u 61. minuti susreta ponovo mogla kapitulirati, ali je šut Melega pet minuta nakon ulaska u igru fantastično odbranio Bukvić da bi već u sljedećoj minuti Borac postigao drugi gol. Almedin Ziljkić je sa lijeve strane ušao u sredinu i šutirao, ali je njegov udarac odbranio Bukvić, no na odbijenu loptu je natrčao Lukić i postigao drugi gol na utakmici.

Banjalučani su željeli da postignu i treći gol, ali su pokušaji Zakarića i Brtana otišli preko gola i nisu ugrozili Bukvića da bi Hirošev pokušaj iz 76. minute susreta izblokiran. Do kraja utakmice nije bilo promjene rezultata, pa su Banjalučani slavili važnu pobjedu protiv protivnika koga su u prvom dijelu sezone deklasirali rezultatom 6:0.

Borac se sa ova tri boda vratio na drugo mjesto na tabeli sa 24 osvojena boda, dva manje od vodećeg Sarajeva koje ima i dvije utakmice manje od Banjalučana dok je Mladost na devetom mjestu na tabeli sa 13 osvojenih bodova poslije 12 odigranih susreta. Borac u sljedećem kolu očekuje još jedno gostovanje i to kod tuzlanske Slobode dok će Mladost također igrati u gostima i to protiv aktuelnog prvaka FK Sarajevo.

Stadion: MGM Farm Arena. Sudija: Kaljanac Haris (Sarajevo). Žuti kartoni: Dedić, Begić, Žulj (Mladost), Jovanović, Radulović (Borac). Strijelci: 0:1 - Lukić (49), 0:2 - Lukić (62).

Mladost DK: Bukvić, Alić, Žulj (78. Kovač), Vazda, Hadžić, Hiroš, Dedić (78. Veladžić), Dejanović, Mahmić, Nikolić, Begić. Trener: Nemanja Miljanović.

Borac: Pavlović; Borovčanin, Jovanović, Milojević, Ćosić; Radulović (56. Vojnović), Brtan, Georgiev (56. Meleg); Zakarić, Ziljkić (89. Subić), Lukić (89. Marković). Trener: Vlado Jagodić.


Mladost 0 : 2 Borac
Radnik 1 : 1 Sloboda
Velež 1 : 1 Željezničar
Olimpik 3 : 0 Zrinjski
Tuzla City 1 : 1 Široki Brijeg
Sarajevo 3 : 0 Krupa
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 12 9 3 0 30
2 Željezničar 12 8 2 2 26
3 Borac 12 8 0 4 24
4 Zrinjski 12 6 1 5 19
5 Velež 12 5 4 3 19
6 Široki Brijeg 12 5 3 4 18
7 Tuzla City 12 5 2 5 17
8 Sloboda 12 4 2 6 14
9 Mladost 12 4 1 7 13
10 Radnik 12 2 5 5 11
11 Krupa 12 2 1 9 7
12 Olimpik 12 2 0 10 6