XS
SM
MD
LG

Blijeda BiH poražena od Irana na Koševu

Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras na stadionu "Asim Ferhatović- Hase" u prijateljskom meču od Irana sa 2:0. Nisu Zmajevi stvorili niti jednu šansu gostima, a sa druge strane primili su golove u prvim i posljednjim trenucima drugog poluvremena.

Selektor Bosne i Hercegovine, Dušan Bajević, dao je od samog starta susreta priliku za igru trojici debitanata, Amaru Rahmanoviću, Josipu Ćorluki i Irfanu Hadžiću. Nasuprot toga,  u konkurenciji za meč nisu bili Samir Zeljković, Haris Hajradinović i Ajdin Hasić koji su pred meč sa Iranom bili pozitivni na koronavirus, te su se oni priključili većem broju igrača na koje selektor nije mogao računati za ovu utakmicu.

Upravo je Irfan Hadžić imao i prvi, a ispostaviće se i jedini šut u okvir gola u prvom poluvremenu. Već u trećoj minuti probao je sa distance, ali preblago za golmana gostiju, Amira Abedzadeha. Nastavak susreta donio je jednu borbenu igru dvije ekipe i bez previše prilika pred protivničkim golom.

U 20. minutu Benjamin Tatar kratko vraća loptu prema golmanu Buriću, presjeca je Rezaei Kaveh, izlazi sam, iskosa, na Jasmina Burića koji mu izvrsno skraćuje ugao i paradom brani taj zicer. Odmah u narednom napadu Iran je ponovo u šansi. Ovaj put je Vahid Amiri izašao na Burića, ali mu je naš golman ušao u noge i lijepo ga zaustavio i prije upućenog šuta. Tom prilikom, Jasmin Burić se i povrijedio, pa je Bajević već u 22. minutu posegnuo za prvom izmjenom i umjesto povrijeđenog Burića uveo Kenana Pirića.

Ostatak prvog poluvremena protekao je bez prevelikih šansi, te se na odmor otišlo praznih mreža.

U pauzi između dva poluvremena u svlačionici su ostali Miralem Pjanić i Amer Gojak, dok su šansu dobili Gojko Cimirot, koji je preuzeo i kapitensku traku od Pjanića, te Armin Hodžić.

Samo dvadesetak sekundi bilo je potrebno gostima da stignu do vodstva. Vahid Amiri je oduzeo loptu Bojanu Nastiću, asistirao za Razeaija Kaveha koji lijevom nogom pogađa mrežu Pirića za vodstvo Irana.

Iako je djelovalo da će nakon tog gola utakmica da živne, to se nije dogodilo. Osim po dvije izmjene na obje strane nismo vidjeli ništa na terenu sve do 68. minute. Fudbalsku uspavanku tada na kratko prekida Amar Rahmanović šutem sa dvadesetak metara, ali pored gola Amira Abedzadeha.

Uspjela je selekcija Dragana Skočića dobro da neutrališe ofanzivnu oštricu Bosne i Hercegovine, jako teško se dolazilo u kazneni prostor, a činjenica da nije napravljena niti jedna ozbiljna šansa pred golom Irana dovoljno govori o tome koliko su blijedo izgledali Zmajevi. Istini za volju, i odbrana bh. reprezentacije je izgledalo sasvim dobro, te osim pogotka i situacija iz 20. minute kada su dopustili protivniku dvije šanse nije bilo previše problema.

Veliki broj izmjena u finišu susreta doprinio je tome da ritam utakmice značajno opadne u finišu, pa sve do sudijske nadoknade utakmice i nije bilo uzbuđenja. Tada je Mehdi Ghoyadi dobio loptu od Ezatolahija, pukla je odbrana na desnoj strani, a rezervista Irana pogađa topovski za 0:2 i konačan rezultat ovog meča.

BOSNA I HERCEGOVINA - IRAN 0:2 (0:0)
Stadion "Asim Ferhatović- Hase"
Bez prisustva gledalaca
Sudija: Milovan Milačić (Crna Gora)
Strijelci: 0:1 Kaveh 46, 0:2 Ghayedi 90+2
Žuti kartoni: Tatar, Lončar (BiH), Gholizadeh (Iran)

BIH: Burić (od 22. Pirić), Nastić (od 58. Kadušić), Kovačević, Ćorluka, Saničanin, Pjanić (od 46. Cimirot), Rahmanović (od 81. Milošević), Lončar, Tatar, Gojak (od 46. Hodžić), Hadžić (od 58. Prevljak)  Selektor :Dušan Bajević

IRAN: Abedzadeh, Moharrami (od 78. Ezatolahi), Khalilzadeh, Pouraliganji, Hajsafi, (od 62. Noorafkan) Gholizadeh (od 84. Ghayedi), Mohammadi, Kanaanizadegan, Kaveh (od 62. Ansarifard), Nourollahi (od 84. Karimi), Amiri (od 78. Nemati)  Selektor: Dragan Skočić