XS
SM
MD
LG

Borac osvajač Kupa Republike Srpske

Foto/ Miodrag Jakovljević

Košarkaši banjalučkog Borca osvajači su Kupa Republike Srpske za ovu sezonu nakon što su večeras u finalnom meču savladali Budućnost iz Bijeljine 71:65. Ovom pobjedom Banjalučani su obezbijedili i plasman na turnir "Kupa Mirze Delibašića" i u subotu će protiv Igokee pokušati da se izbore za finale.

Poslije egal prve četvrtine Borac se odvaja u drugoj četvrtini. Igrali su jako dobro u napadu i pametno u odbrani, dopustili su tek 12 poena gostima, uz to postigli 24 i na poluvrijeme upravo odlaze sa tih +12, 38:26.  Budućnost igra jako dobro treću četvrtinu, hvata priključak, a poslije trojke Milivoja Božovića na 50 sekundi do kraja i prelaze u vodstvo 46:44. Ipak, Vuk Bošković stavlja trojku na trojku i Borac sa pola koša razlike ide na posljednju obaveznu pauzu, 47:46.

Martin Jaron i Teodor Simić sa dvije vezane trojke u prvoj minuti četvrte četvrtine vode Borac na +7, 53:46, pa Josip Pandža odmah zove tajmaut nakon četrdesetak sekundi igre. Milivoje Božović trojkom prekida seriju Banjalučana i ulazi se u period igre gdje Borac ima prednost na svojoj strani konstantno 4-6 poena razlike. Milivoje Božović pogađa još jednu trojku za -3, 57:54, ali opet odmah uzvraća Borac, ovaj put preko Amsala Delalića i odbija taj nalet. Nakon što je Adi Zahiragić pogodio za dva poena na početku pete minute igre, Budućnost je naprosto stala. U naredna tri minuta ne uspjevaju da pronađu put lopti kroz obruč, ali i Borac se mučio, ali su opet serijom 7:0 uspjeli da odu na 67:56 na nešto manje od tri minute do kraja. Josip Pandža zove tajmaut da razdrma ekipu dok još nije sve otišlo niz vodu i to daje rezultat. Luka Jovanović pogađa trojku, onda Rebec pravi nesportsku, Vojin Ilić pogađa oba, a iz dodatnog napada i Dinko Peljto je siguran dva puta sa linije slobodnih bacanja i kao dlanom o dlan Budućnost pravi 7:0 za 24 sekunde i vraća neizvjesnost u utakmicu, 67:63 na nešto manje od dvije minute do kraja.

Uslijedili su promašaji na obje strane, a na 44 sekunde do kraja Luka Jovanović dobija bacanja, pogađa oba i Budućnost je došla na -2, 67:65. Ipak, Amsal Delalić pogađa novu trojku na 30 sekundi do kraja, još jednom odbija napad Semberaca i tjera Pandžu na posljednji tajmaut. Jovanović je uzeo težak šut, nije pogodio, a na skoku Božović pravi faul nad Tanaskovićem za dva bacanja i to je praktično bio kraj utakmice.

Najefikasniji u ekipi  Borca bio je Dušan Tanasković sa 15 poena, uz dvanaest skokova, Jaron Martin je ubacio poen manje, a Aleksandar Langović 13. Kod Budućnosti, Milivoje Božović je stao na 21 poen. Vojina Ilića su dobro čuvali u Borcu, ubacio je 14 poena, a Dinko Peljto je dodao 11.