XS
SM
MD
LG

Grčka lako pala

SRBIJA – GRČKA 94:72 (26:21, 22:18, 24:19, 22:14)

U poslednjoj proveri pred put na Olimpijske igre, košarkaška reprezentacija Srbije je u prepunoj Beogradskoj areni prikazala odličnu igru i ubedljivo savladala nacionalni tim Grčke – 94:72.

Utakmica je počela vrlo dinamično, uz atraktivne akcije, a Srbija je povela u  7. minutu 19:11 posle trojke Bogdanovića i dvojke Dobrića. Do kraja prve četvrtine igralo se prilično izjednačeno, praktično koš za koš, pa se na prvu pauzu otišlo pri rezultatu 26:21.

Srbija je bila bolja i u nastavku igre, sjajnim potezima naši igrači su podizali dvoranu na noge, prvo rampa Jovića nad Adetokumbom, p zakucavanje Plavšića za 34:23 u 14. minutu… Približila se Grčka serijom 7:0 na 30:34, da bi je Petrušev prekinuo trojkom, a naš tim je kontrolisao rezultat i dešavanja na terenu do poluvremena, na koje je tačku stavio Avramović trojkom – 48:39.

Nastavila se dominacija Srbije i u trećoj četvrtini, poveli smo sa 59:44 u 23. minutu. Ponovo su Grci uhvatili priključak,  Dobrić vratio dvocifrenu prednost, koju su izabranici selektora Pešića čuvali do isteka 30. minuta – 72:58.

Podizala je Srbija prednost u uvodnim minutima poslednje deonice, do 80:62 u 34. minutu, pa 82:64 posle poena Jokića minut kasnije. Kada je na tri minuta pre kraja Jokić poentirao posle sjajne asistencije Bogdanovića za „plus 20“ – 88:68, sve je bilo jasno. Do kraja, podigao je Bogdan trojkom i na 91:68, pa Micić sa tri penala na najvećih 94:68, a preko 20.000 ljubitelja košarke ispratilo je našu reprezentaciju sa terena ovacijama.

Naša reprezentacija pokazala je u poslednjoj prijateljskoj utakmici da je spremna za izazove na Olimpijskim igrama u Lilu i Parizu.

Kompletnu statistiku pogledajte ovde

https://kss-live.com/live.php?id=serbia_greece

Foto galeriju pogledajte ovde

https://disk.yandex.com/d/xiUorqXBSXF2wQ

Svetislav Pešić:

– Najvažnije sa ove utamice što smo uzeli jeste da smo imali kontinuitet, da smo podizali ritam igre i rasli od početka do kraja. Rezultat ponekad može da vara, sada to nije slučaj. Ovo je bio dobar ritam, dobili smo sve četvrtine. Digli smo ritam odbrane u pik en rolu specijalno sa Milutinovim, naravno i Vasom, Avramovićem… Njega smo i odmarali posle… Vasa nam je važan, da se vrati, on se isto „pocepao“ dobro, kao i Gudurić i Vanja koji su držali ritam. Odbrana ne počinje od centara, nego bekova, pre svega od odbrane protiv plejmejkera. Videli ste razliku u pristupu naše odbrane i to bi sada trebalo da bude to. Nakon toga dolazi naš talenat i individualni kvalitet napada. Ali, sve mora da krene iz odbrane. Dobro smo igrali odbranu, podelili 30 asistencija, videli ste kako je Avramović odigrao pametno, izvanredno, postao je pravi plejmejker, podelio je osam asistencija i on kaže da mu je to najviše u karijeri. Naša odbrana je mnogo važna, da bismo igrali kontru, da bi došao do izražaja naš talenat koji nikad nije sporan. Danas smo imali i preko 40 odsto za tri, to nas raduje. Šut dolazi kao produkt dobre odbrane, tenzije u odbrani. To je bilo dobro. Osnovno, što bih hteo da istaknem je naše fizičko stanje. Nije na optimalnom nivou, ali svi imaju svoje probleme, a ja kažem da ima samo rešenja. Velika je razlika pripremati ekipu pred Mundobasket i sada. Zašto? Zato što su svi igrači mogli da imaju kratak period da naprave odmor pred takmičenje. Sada je drugačija situacija, jer Olimpijske igre kreću mesec dana ranije u odnosu na Mundobasket. Sezona se u celom svetu završila mnogo kasno, igrači su došli sa povredama koje su morali da zaleče. Morali smo malo da improvizujemo tokom priprema, praktično nijedan igrač nije bio bez povrede koju je vukao tokom cele sezone, postoji i mentalni umor. Možda nije trebalo da idemo za Abu Dabi jer je bio naporan put, iako smo imali fantastičnu organizaciju, ali opet je druga klima, sve je drugačije bilo i izgledali smo dosta umorno. Bile su nam potrebne te utakmice, a zaradila se i dobra para. Morali smo da igramo, sportski aspekt je najvažniji, vidite da nema protivnika, morali smo da prihvatamo te utakmice. To nas je malo poremetilo, ali sve ostalo je dobro. Videli ste da smo u napadu imali dobar sekundarni pas, 30 asistencija, tu smo se poboljšali.