XS
SM
MD
LG

Arlov gradi Svetosavske mostove

Srpska pravoslavna crkva ove godine slavi osam vekova autokefalnosti po zasluzi prvog patrijarha Rastka Nemanjića – Svetog Save, opšte krsne slave srpskog školstva. Uoči Savindana na adresu Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije iz Republike Srpske stigao je poziv i saopštenje da Srpsko prosvetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Brčko ove godine želi da učestvuje u osmom projektu u junu i ugosti decu sa Kosova i Metohije.

Nekadašnji fudbaler i humanitarac Milorad Arlov predsednik Odbora iz Banjaluke je izdao tim povodom saopštenje u kojem piše:

“Hvala rukovodstvu i članovima srpskog društva ‘Prosveta’ što će grad Brčko po prvi put prihvatiti 50 dece sa Kosova i Metohije.
Obradovale su nas reči iz ‘Prosvjete’: želimo da budemo deo ove velike priče važne za nacionalne interese svih Srba ma gde bili i živeli. Želimo da sedam dana pružimo slobodu i gostoprinstvo srpskoj deci sa Kosova i Metohije. 

Članovi srpskog društva i građani Brčkog ove godine će  ugostiti decu iz srpske opštine Obilić iz sela Plemetine i Babinog mosta u blizini Gazimestana.
Raduje nas što se svake godine povećava broj lokalnih zajednica, osnovnih škola i srpskih društava, porodica, koje žele da učestvuju u ovom humanom projektu, te otvore širom vrata svojih domova i ugoste našu decu s Kosova i Metohije.

Verujemo da će u junu doći, do sada, najveći broj srpskih učenika sa Kosova i Metohije u Republiku Srpsku. Ove godine dolaze najbolji učenici iz skoro svih srpskih škola sa Kosova i Metohije, a uz školsku decu od 16. do 23. juna u projektu biće i 50 dece i mladih sa poteškoćama u razvoju, u pratnji roditelja iz Udruženja ‘Podrži me’ iz Kosovske Mitrovice. Želimo da i oni osete da nisu odbačeni, da su deo ovog velikog projekta.
Molimo sve da do 31. januara putem humanitarnog broja 1412 podrže našu akciju za pomoć ovoj deci i mladima u izgradnji Dnevnog centra ‘Podrži me’ u Kosovskoj Mitrovici, prvog na Kosmetu. Donacije se mogu uplatiti i na žiro-račun Odbora: 555100034186445. uz naznaku pomoć za Kosovo i Metohiju”.

Takođe, u sklopu ove akcije Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije imao je prijem kod ministarke prosvete i kulture Republike Srpske Natalije Trivić, a tom prilikom dogovorena je saradnja u realizaciji osmog projekta “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

Arlov je upoznao ministarku sa planom projekta i dolaska dece sa KiM u veliki broj gradova i opština Republike Srpske.
Ministarka Trivić je izrazila zadovoljstvo što će resorno Ministarstvo i ove godine biti deo ovog, kako je rekla, značajnog i velikog projekta za Kosmet i Republiku Srpsku.

-Ova saradnja je izuzetno važna jer je od nacionalnog interesa. Čvrsto smo opredeljeni da na svaki način snažimo veze srpskog naroda ma gde živeli. Ministarstvo će podržati kao i dosad dolazak dece, pripremiti im poklone i dočekati zajedno sa Odborom u Višegradu – rekla je ministrica Natalija Trivić.

Ona je podržala inicijativu ove humanitarne akcije za izgradnju Dnevnog centra “Podrži me” u Kosovskoj Mitrovici, koji su pokrenuli Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske i Udruženje roditelja “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice. 

Milorad Arlov će se u petak 1. februara u Zvečanu sastati sa svim direktorima osnovnih škola i predsednicima privremenih organa iz svih opština na Kosovu i Metohiji iz kojih deca u junu putuju u Republiku Srpsku. Centralni doček biće u nedelju, 16. juna u Andrićgradu u Višegradu. Uz Odbor za pomoć Srbima na Kosmetu pokrovitelji i organizatori centralnog dočeka su opštine Višegrad i Han Pijesak.

O akciji dočeka srpske dece s Kosmeta u Republici Srpskoj Milorad Arlov kaže:

-Verujemo da će se prijaviti najmanje 17 lokalnih zajednica u Srpskoj koje će podržati ovaj veliki projekat povezivanja dece i učenika i biti domaćini deci sa Kosova i Metohije, kao i da će i ove godine doći veliki broj učenika iz naše južne pokrajine u Republiku Srpsku.

Prema njegovim rečima, planirano je i bratimljenje  osnovnih škola “Sveti Sava” iz Kosovske Mitrovice i Doboja.

-Posebno nam je drago što se za ovaj projekat interesuje i Srpsko kulturno i prosvetno društvo “Prosvjeta” iz Brčkog kako bi i oni i Brčko bili deo tog projekta i prihvatili decu sa Kosova i Metohije – naglasio je Arlov.

Sportski žurnal

Natalija Trivic i Milorad Arlov