XS
SM
MD
LG

Jelićev put afirmisao fudbal

Mladen Krekć, Tomo Marić, Miljan Miljanić, Milan Jelić

Kao epilog svega onoga što je činio i radio aktuelni predsednik Mile Kovačević, i kakvu fudbalsku politiku provodio, bila je poslednja odluka Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske o smanjenju Prve lige Republike Srpske, ali to je, istovremeno, i predmet za analizu svega onoga što se dešavalo u ovdašnjem fudbalu od 2007. godine i odlaska sa životne scene predsednika doktora Milana Jelića, a dolaska, uz burnu raspravu i podeljenost u Skupštini FSRS, gotovo na ivici incidenta, njegovog naslednika već pomenutog advokata iz Gradiške.

Do tada, Fudbalski savez Republike Srpske, koji je upravo za Jelićevog mandata dobio značajnu ulogu u fudbalu “Dejtonske zemlje” i međunarodno priznat u okvirima FS BiH 2002. godine kada je skinuta izolacija izlaska klubova iz srpskog entieta na međunarodnu scenu, uz precizna prava i obaveze, gotovo svakodnevno održavao je vezu sa Fudbalski savezom SR Jugoslavije, FS Srbije i Crne Gore i FS Srbije, i to je bila strategija politike “kuće fudbala” iz Banjaluke, koju je prihvatilo i federalno Sarajevo. Sa reči, prešlo se na dela, jedna akcija i manifestacija stizala je drugu.

U okviru velikih jubileja Borca, u Banjaluku su dolazili: reprezentacija SR Jugoslavije, zatim Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina, Obilić, a ti mečevi afirmisali su i popularizovali fudbal u najmlađoj srpskoj zemlji. Jelić je imao isto tako korektan odnos prema Hrvatskom nogometnom savezu i svakodnevni kontakt sa predsednikom Vlatkom Markovićem koji je bio ujedno i visoki funkcioner UEFA i FIFA. S druge strane Beograd mu je bio gotovo obavezna destinacija, ništa manje nego Sarajevo, i uspostavio je sjajne veze sa Savezom, klubovima, regionima, a pogotovo sa velikim fudbalskim autoritetima: Miljanom Miljanićem, Brankom Bulatovićem, Tomislavom Karadžićem, Draganom Džajićem, Ivanom Ćurkovićem, Dušanom Maravićem, Ilijom Pantelićem, Žarkom Zečevićem…

Sve to zajedno otvorilo je put doktoru Jeliću i prema Evropskoj “kući fudbala”, njegov odnos sa predsednikom UEFA Mišelom Platinijem i prvim čovekom FIFA Jozefom Sepom Blaterom bio je gotovo svakodnevan, a od svega toga veliku korist imao je fudbal Republike Srpske.

Ne slučajno, Fudbalski savez Republike Srpske bio je jedan od izdavača knjige čuvenog novinara i publiciste Tome Marića “Miljan, ljudi i vrijeme”, zajedno sa Fudbalskim savezom Srbije, Fudbalskim savezom Crne Gore, Fudbalskim klubom Crvena zvezda… Taj će bestseler dostići evropsko-svetsku slavu, a njegove prve promocije održane su u Banjaluci, Modriči, Beogradu, Kragujevcu… da bi kasnije stigao do Madrida, Beča, Pariza, Rio de Žaneira… čak i do dalekog Japana.

Doktor Milan Jelić često je govorio:

- Fudbal je planetarna igra i mi se isto tako trebamo i moramo da ponašamo u Fudbalskom savezu Republike Srpske. Čuvamo svoju autonomnost, ravnopravan smo partner u Fudbalskom savezu BiH, vežemo se uz sve prijateljske saveze gde god za to imamo interesa, a to će u konačnici najviše dobra doneti fudbalu kao igri u kojoj nema granica. Zatvaranje bilo koje vrste, ne vodi ničemu dobrom. S istom odgovornošću ja obavljam i funkciju predsednika Fudbalskog saveza Republike Srpske kao i funkciju predsednika Fudbalskog saveza BiH, imajući uvek na umu da nam Dejtonski sporazum omogućava specijalne i paralelne veze sa Fudbalskim savezom SR Jugoslavije, posle Srbije i Crne Gore i na kraju Srbije.

Mnogi od ovih principa doktora Milana Jelića i danas žive u Odbojkaškom, Rukometnom, Bokserskom, Košarkaškom i mnogim drugim strukovnim savezima Republike Srpske u kojima se specijalne i paralelne veze sa Srbijom primenjuju i u praktičnom životu…

Da li žive i u fudbalskom savezu Republike Srpske?

Nagrade sve govore

Jedna od najprestižnijih sportskih manifestacija “Dan fudbala Republike Srpske” koju zajedno organizuju Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, Sportski žurnal i FSRS ima i svoja obeležja, tako da se jedna od najvrednijih nagrada, “Zlatna povelja Miljan Miljanić” dodeljuje za ukupnu evropsku i planetarnu afirmaciju fudbala. Nagrada “Ilija Pantelić” pripada najboljem fudbalskom radniku, nagrada “Velimir Sombolac” najboljem fudbaleru, nagrada Srđan Kačar, najperspektivnijem igraču, a nagrada za životno delo nosi ime “Doktor Milan Jelić”.

Kupljene prostorije

Za vreme predsedničkih mandata doktora Milana Jelića Fudbalski savez Republike Srpske je kupio  prostorije i od podstanara postao “gazda” u svojim kancelarijama, čime je zaustavljeno seljakanje Saveza iz jedne u drugu banjalučku ulicu.

U tim “Jelićevim prostorijama” i danas se nalazi sedište Fudbalskog saveza Republike Srpske, a one su udaljene svega nekoliko stotina metara od fudbalskog hrama Republike Srpske, Gradskog stadiona u Banjaluci.