XS
SM
MD
LG

Nije ih spriječio ni jak vjetar

Više od pedeset učesnika od 7 do 77 godina jučer je planinarilo na olimpijskoj planini Bjelašnica u promotivnom pohodu koji je organizovala Inicijativa za Bjelašnicu i Igman u saradnji sa KJP ZOI 84. Zbog jakog vjetra na vrhu Bjelašnice prevoz vertikalnim transportom nije bio moguć i planirana dionica od Opservatorija do Male Vlahinje je promijenjena, te su učesnici tehničkim putem, preko međustanice i popularnom kolijevkom u trosatnom pohodu prešli osam kilometara.

“I pored lošeg vremena i neplaniranih okolnosti, svi planinari su u odličnoj atmosferi obišli obronke naše ljepotice. Utisci učesnika su odlični i to nas motiviše da i u budućnosti radimo ovakve pohode“, istakli su organizatori te dodali da se borba za poboljšanje opšte slike olimpijskih planina i ski centra nastavlja, u smislu poticanja na razvoj ljetnog turizma, označavanje planinarskih i uređenje biciklističkih staza i sl.

Inicijativu za Bjelašnicu i Igman čini grupa građana i građanki koji imaju za cilj promovisanje ljepota i potencijala koje ove planine nude, a posebno unaprjeđenje kvaliteta ski centra Bjelašnica i Igman. Nakon velike akcije čišćenja Bjelašnice i akcije uklanjanja kamenja sa staza, ovaj pohod je samo nastavak aktivnosti, a novi i slični projekti radit će se i u budućnosti.