XS
SM
MD
LG
20.09.2019 Dejan Tanasković

Da li je Novak Djoković najbolji teniser svih vremena – vreme i statistika će to pokazati

Da li je Novak Djoković najbolji teniser svih vremena – vreme i statistika će to pokazati

Postoji uvek aktuelna debata među zaljubljenicima u sport širom sveta: ko je najbolji svih vremena? Zapravo ovakav vid diskusije i debate je postao toliko normalna stvar u današnjem društvu da je najbolji igrač svih vremena dobio i svoju skraćenicu: GOAT (Greatest of All Time).

Debata oko najboljeg na svetu svih vremena se void u gotovo svakom sportu, a definisana je u modern vreme debatom koja se nikada neće završiti, ko je bolji fubaler, Lionel Messi ili Cristiano Ronaldo. Debata se može voditi i među generacijama, takođe. LeBron James ili Michael Jordan? Tiger Woods ili Jack Nicklaus?

Ove debate su često vrlo subjektivnog karaktera, pogotovo u timskim sportovima gde briljantnost individualca često ide dotle da se gleda koliko je trofeja osvojio, što je jedan od glavnim faktora da se nekom dodeli GOAT status. Drugi ključni faktori su nivo znanja i nivo dominacije koju je sportista dostigao u odnosu na druge igrače.

Iz tog razloga je rasprava o GOAT status u muškom tenisu manje zbrkana rasprava, al ii dalje se void sa nesmanjenom žestinom među ljubiteljima ovog zanimljivog sporta. Dok se velikani iz prošlosti, kao što su Rod Laver, John McEnroe i Pete Sampras davno otišli u penziju i iako su ostvarili zapažene rezultate, rasprava se trenutno void oko tri igrača koji su još uvek aktivni is vi su igrali u istoj generaciji: Roger Federer, Rafael Nadal i Novak Djoković.

Federer v Nadal v Djokovic

Za Federera se dugo smatralo da je najbolji teniser koji je hodao planetom. Švajcarac drži najveći broj rekorda u tenisu, kao što su najviše titular na Grand Slam turnirima (20), a takođe je i blizu da sruši stari record Jimmy Connorsa, koji je tokom karijere osvojio 109 titual u singlu. Federer trenutno ima 102 titule u singl konkurenciji.

Federer nesumnjivo dominira u još dva sektora što se tiče modernog tenisa. Podgao je tenis na neki novi nivo, na terenu i van njega, a njegova veština na terenu je nešto što se svakako nije videlo na teniskim terenim pre njega.

A kakva je situacija sa Nadalom? Španac ima samo dve Grand slam titule manje od Švajcarca, osvojio je preko 35 Masters 1000 turnira, mnogo titula i u 24-toj godini je postao najmlađi igrač koji je ikada uspeo da objediti sve četiri Grand Slam titule.

Nadal je bez ikakve sumnje najbolji igrač na šljaci koji je ikada igrao, sa rekordnih 12 titula na Francuskom Grand Slamu. Osim toga oborio je svaki mogući record na šljaci koji možete zamisliti. Takođe, Nadal je uspeo da podigne tenis na novi nivo. Dovoljno je samo reći da ima 24-16 rekord protiv Federera u karijeri, ali njegova karijera je dosta puta bila prekidana zbog ozbiljnih povreda koje ga nisu zaobišle.  

Ipak, postoji i treći igrač koji ulazi u ovu debate i on često bude preskočen u pričama oko najboljeg igrača svih vremena, iako je u svojoj dosadašnjoj karijeri postigao zaista mnogo, te se svakako može smatrati jednim od najboljih igrača svih vremena.

Grand Slam record na vidiku

Djoković trenutno ima 16 Grand Slam titular i imajući u vidu njegovu dominaciju poslednjih nekoliko godina, samo je pitanje dana kada će se približiti, ili prestići čuvenog Švajcarca, Roger Federera. Superstar iz Srbije je osvojio četiri od poslednjih pet Grand Slam takmičenja in a aktuelnom US Openu pokušava da osvoji peti veliki turnir u poslednjih šest.

Bitno je spomenuti je da je vrlo blizu Nadalovog rekorda na Masters 1000 turnirima, pošto je on jedini igrač u modernoj eri koji je uspeo da osvoji svih devet Masters turnira u jednoj godini i fali mu samo dva Mastersa da prestigne Nadalov record. Sasvim je sigurno da će do toga doći u skorijoj budućnosti.

Djokovićev record protiv Nadala i Federera takođe dosta govori o kvalitetu njegovih igara i o vrhunskoj karijeri koju do sada ima. Iako je tek za malo bolji od obojice u ukupnom skoru mečeva, u poslednjih deset godina je vrlo često uspevao da izađe kao pobednik iz dueal sa ova dva igrača.

Protiv Federera, svetski broj 1 vodi 26-22, ali od Mastersa u Cincinatiju 2009. godine, Djoković ima record protiv Švajcarca od 23 pobede i 15 poraza u poslednjih 38 mečeva.  Djoković ima sličan rekord protiv Nadala, 28-26, ali takođe od istog turnira 2009. godine, ova dva tenisrea su se sastali 36 puta i Djoković je pobedio na čak 24 meča.  

Mogućnost da podigne nivo igre

Gledajući sveobuhvatan rezultat, a posebno rezultate u poslednjih deset godina, Djoković je bez ikakve sumnje podigo tenis kao sport i svoju igru na jedna poseban nivo, te uspeo da nadmaši nivo igre koji su postavili Nadal i Federer pre njega.

Imajući u vidu da statistički parametri, kao i dominacija Srbina nad svojim najvećim rivalima, istog svrstavaju mađu najboljeg među najboljima, njego stil igre naprosto ne prija mnogim fanovima belog sporta ii z tog razloga ovaj teniser nema toliko mnogo fanova kao Nadal i Federer.  

Djoković ne poseduje gracioznost i lakoću igre kao Federer, kao ni neprikosnovenu borbenost koja krasi Nadala. Ne postoje neki potezi koji su prepoznatljivi za njegovu igru, te iako ima mnogo lojalnih fanova širom sveta, nikako tokom karijere nije uspeo da osvoji srca većine fanova ovog sporta širom sveta.

Ipak, ništa od toga se ne računa kada se govori o mestu Djokovića među najboljima koji su ikada igrali ovaj naporni sport, te je sasvim sigurno da on zaslužuje svoje mesto među božanstvima tenisa. Ni jedan igrač pre njega nije uspeo da podigne nivo igre i pronađe nova oružja u svom arsenalu kao Djoković. On je bez svakakve sumnje najbolji defnazivni teniser koji je svet ikada video, što iako nije toliko atraktivno je napravilo temelje za njegov neverovatan uspeh i dozvolilo mu da se uvek adaptira dovoljno dobro na igru protivnika, kako bi mogao da parira.

Prolongiran period dominacije

Ponekad se neiskusnim posmatračima čini kao da Djoković dolazi iz druge dimenzije, jer je neverovatan način na koji uspeva da stekne prednost nad svojim protivnicima. Kao gejmer koji koristi kodove za varanje, ili igrač blekdžeka koji zna kako da broji karte, Djoković izgleda kao da je uspeo da probije neki teniski kod koji niko drugi još nije otkrio i koji mu omogućava da već godinama dominira nad svojim protivnicima.

Kao takav, Djoković svakom meču pristupa sa neverovatnom dozom samopouzdanja i nosi auru nepobedivosti koja čini se parališe sve njegove protivnike, koji igraju mnogo slabije protiv Srbina.

Kako ima 32 godine i u fantastičnoj je fizičkoj kondiciji, sasvim je sigurno da će ovaj igrač moći da odigra još nekoliko sezona na vrhunskom nivou. Za to vreme, sasvim sigurno će zadržati oreol jednog od najboljih igrača na svetu i imaće dovoljno prilike da obori rekorde koje trenutno drže Federer i Nadal.

Ipak, nekako se čini da će Djokovića mnogo više ceniti tek kada bude okačio reket o klin, a bez ikakve sumnje njego orman će biti prepun trofeja it u će se završiti svaka priča ko je bio i ostao najbolji teniser svih vremena.