XS
SM
MD
LG

Poraz Kovačevića u Sarajevu od Vice i ''opozicije''

Vico Zeljković

Sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine održana  je danas  u Sarajevu. Na njoj se govorilo oko priprema reprezentacije za naredna dva okršaja u kvalifikacijama za Evropski šampionat protiv Grčke i Finske.

Sve je  ostalo u senci zahteva predsednika Mile Kovačevića, a koji je poslao pismo tražeči od FS BiH i njegov Izvršni odbor donosu odluku o slanju pisma na adresu UEFA i FIFA, sa po njegovom mišljenju  teškog kršenja Statuta FSRS i FS BiH od, kako ih je nazvao neformalnih grupa i pojedinaca unutar FS RS.

Podsećamo da su u tim neformalnim grupama predsednici područnih fudbalskih saveza, a koji čine naravno Fudbalski savez Republike Srpske. Tu su i tim grupama i članovi Izvršnog odbora i potpredsednici Fudbalskog saveza Republike Srpske. Kovačević je u pismu koje je stiglo pred članove Izvršnog odbora  dakle zatražio njihovu saglasnost da se piše ka UEFA i FIFA.

Na samoj sednici međutim Mile Kovačević je odlučio da povuče zahtev za slanje pisma UEFA i FIFA instancama. Tako je praktično ispalo da je on informisao članove Izvršnog odbora o dešavanjima u FSRS. Držao je monolg 10 - tak minuta i ponovio da je sve urađeno nestatutarno.

Na to njegovo izlaganje reagovali su pojedinci iz FSRS i kostatovali kako nije sve onako kako predstavlja Kovačević i da je prava istina da su se zaobilazile komisije FSRS.

Članovima Izvršnog komiteta FSBiH  dostavljeni su na sednici dokumenti sa stavovima Pravne komisije FSRS, koja je rekla da se predsednik FSRS može statutarno smeniti ili razrešiti, pa obaveštenje dva potpredsednika FSRS Milorada Laleta i Dušan Marković, da nikada nije sazvan Odbor za hitna pitanje FS RS...

U pojedinim momentima razmena mišljenja je bila žučna i vrlo neprijatna. Svi članovi Izvršnog odbora FS BiH iz Republike Srpske su insistirali da se sve reši unutar FSRS, a ne da se sve prenosi na nivo FS BiH..

Nakon sednice u Sarajevu pozvali smo Vicu Zeljkovića i zatražili njegov komentar na sva dešavanja. Rekao nam je:

-Moram iskreno reći da sam i očekivao ovakav ishod. Drugačije nije ni moglo. Pozdravljam odluku članova Izvršnog odbora iz reda Bošnjaka i Hrvata koji nisu želeli da odlučuju u ime Fudbalskog saveza Republike Srpske. Bez obzira što je Kovačević povukao zahtev i o njemu se nije glasalo bilo mu je jasno, i nekim drugim da on nema većinu i da mu to neće proći. Mi nismo neformalna grupa, kako nas je nazvao gospodin Kovačević. Zna se šta smo u FSRS i svi naši potezi su bili u skladu sa Ustavom i zakonom. Dakle, radili smo tako i tako ćemo nastaviti. Naši zahtevi i za vanrednom sednicom Izvršnog odbora i vanrednom Skupštinom su dostavljeni administraciji saveza i čekamo njihovo sazivanje. Ponavlja, nismo ništa radili momo Statuta i zakona i tako ćemo nastaviti. Nećemo se zaustaviti, jer niko nema pravo , pa ni Mile Kovačević da preskače komisije i organe FSRS. Dakle, jasno je da je to nepoštovanje Statuta naše organizacije. Ljudima  u Sarajevu je to apsolutno jasno, rekao nam je Vico Zeljković