XS
SM
MD
LG

Najava Evrolige (5)

Foto: Evroliga

Malo po malo bližimo se kraju što se tiče najava Evrolige. ostalo je još šest ekipa da se predstavi a danas ćemo predstaviti tri velika imena evropske košarke.

OLIMPIJAKOS

Pirejci su u teškoj situaciji. Zvog svih dešavanja u Grčkoj, igraće na kraju sa razvojnim timom drugu ligu a prvi tim će igrati samo Evroligu. Takođe, imali su i finansijske probleme. Plate su kasnile, bilo je dugovanja i prema našem Milutinovu ali su na kraju našli sredstva i uspjeli da zadrže ponajboljeg centra u EL.

Shodno finansijskim problemima, malo je igrača ostalo u ekipi. Nikola Milutinov ostao je u Pireju. Nikola je imao veoma izdašnu ponudu CSKA na stolu, bilo je govora i da će u San Antonio koji ga je draftovao prije par godina, ali je ipak ostao u Pireju. To je velika stvar za Oli jer je Milutinov jedan od najboljih centara u Evroligi. Sjajan u oba pravca a posebno plijeni njegova defanziva. Jorgos Printezis i dalje je tu. Bilo je nekih govorkanja da će i iskusni krilni centar otići ali je ipak ostao vjeran Pirejcima.

Vanjsku liniju predvodi iskusni Bili Spanulis. Većina analitičara će reći da mu je vrijeme za košarkašku penziju ali Bili se ne predaje. Dosta je to mučenje i njega i ekipe ali jednostavno ne želi reći zbogom košarci. Pored njega, ostao je i Kostas Papanikolau. Čovjek koji je u ogromnom padu u karijeri. Zablista na momente ali uvijek ostane nekako nedorečen. Od stranaca, pored Milutinova, ostao im je i Vezenkov. On prošle sezone nije bio neki faktor a vidjećemo kako će sada biti.

Pojačanja su im jao dobra. Doveli su Vila Čerija kojeg se sjećamo iz Cedevite. Igrač koji je dobar u oba smjera sa pozicije pleja ali koji se pogubi u odsutnim momentima. Stigao je i Vejd Balvin koji je imao minuta i u NBA lgi. On bi na EL nivou mogao zaista biti ubitačan igrač. Stigao je još jedan zanimljiv šuter. Kevin Panter igrao je za Virtus prošle sezone i radi se o sjajnom šuteru. Vidjećemo koliko će prostora dobiti ali zaista može biti sjajno pojačanje, koje je došlo nekako ispod radara. Na beku je stigao i Brendon Pol koji je ranije u EL igrao za Efes i takođe može donijeti dosta poena. Ono što može biti problem jeste činjenica da su malo natrpani na pozicijama jedan i dva i biće zanimljivo vidjeti kako će sve funkcionisati.

Doveli su na krilu iskusno pojačanje u vidu Mindaugasa Kuzminskasa. On se u Armaniju nije snašao na pravi način ali u ekipi kakvu vodi Blet, on bi mogao biti sjajan. Atletski moćan, sjajan u skoku i veliki radnik. Pod košem je stigao Rubit. Ovog centra se sjećamo iz vremena kada je Bamberg igrao Evroligu. Atletski moćan i dobar u oba smjera. Tipičan centar za Oli.

Sve u svemu imaju dobar tim i pored svih problema. Boriće se sigurno za TOP8 ali pitanje je da li mogu tamo završiti. Sam Blet ima problema sa bolešću i svakako da neće moći biti maksimalno fokusiran na tim. Zbog cijele situacije u klubu, TOP8 će biti uspjeh ako tao dođu.

PANATINAIKOS

Zeleni iz Atine imaju uvijek visoke ambicije, pogotovo niihov ekscentrični predsjednik Dimitris Janakopulos. Koliko su visoke ambicije realnost, pokazaće teren.

Dosta igrača ostalo je iz prošle sezone. Tu je Nik Kalates koji igra fenomenalno u Panati. Puni sve statistike i radi sve. Jeste šut problem ali i tu zna poigađati kada treba. Ostao je tu i Nikos Papas. Sjajan šuter kojem je kontinuitet nepoznata riječ. Na krilu su ostali Dešon Tomas i Papapetru. Tomas je bio jedan od konstantnijih prošle sezone dok Papapetru nikako da uhvati pravi ritam. Papajanis je ostao pod košem. Nkekako je bar do sada nedorečen ali možda konačno nađe pravi ritam.Tu je i iskusni Vujukas sa dosta upitnika oko sebe. Iskustva ima ali pitanje je koliko može pomoći Panati. U ekipi je ostao i krlni igrak Kostas Mitoglu, koji je izuzetno talentovan. 

Panata se dosta pojačala. Tajris Rajs, ili u narodu poznat kao Tadija Risović iz Rožaja, ponovo će biti dio Evrolige. Čovjek koji je predvodio Makabi do titule, u Barsi se nije snašao kasnije a prošle sezone je igrao za Bamberg. Na beku je stigao i Džimer Fredet. Fredet iza sebe ima dugogodišnju NBA karijeru a u Kini je bio sjajan i bio je i MVP 2017. godine. 

Na poziciji krila stigao je Rion Braun iz Promitesasa. Iza sebe ima odličnu sezonu u Grčkoj i vidjećemo kakav će biti na velikoj seni. Stiglo je i NBA pojačanje u vidu Veslija Džonsona. Igrao je za oba kluba iz Los Anđelesa a prošle sezone bio je u Vizardsima. U Evropi će biti sjajan ako sredi glavu. Pod košem su doveli Vilija iz Gran Kanarije. Ne djeluje baš kao vrhunsko pojačanje ali može biti dobra opcija u rotaciji. 

Na klupi Panate biće Pedulakis. Na svim pozicijama su dobro popunjeni i mogli bi biti jako opasni. To vam je klasični Pao. Kombinacija Grka i Amerikanaca sa dosta atletski moćnih igrača i uz nekog skorera. Takvi su godinama unazad ali nikako da naprave iskorak i da se uključe u borbu za tron u EL. Teško i sada da to mogu i djeluje da je TOP8 plafon.

REAL MADRID

Kraljevski klub i ove sezone želi mnogo. Isti trener, manje-više isti roster i opet ambicije da se napadne titula prvaka Evrope.

Gotovo svi igrači su ostali u Realu. Serhio Ljulj je i dalje tu. Mučio se nakon teške povrede ali ako je suditi po igrama na Mundobasketu, konačno će biti onaj stari u potpunosti. Fahu Kampaco ima iza sebe sjajnu sezonu. Na Mundobasketu bio je maestralan a potom je bio i MVP španskog Super Kupa. Jasno je po svemu tome da se od njega može očekivati još jedna maestralna sezona.

Veterani Kerol i Rudi su i dalje tu. Kerol kada uđe u ritam i sa 50 godina će moći svakom dati 15 poena u kratkom vremenskom intervalu. Rudija muče leđa već neko vrijeme ali opet igra sjajno one najbitnije utakmice. Voljeli ga ili ne, čovjek je klasa. Džef Tejlor i Fabian Kozer su igrači zadatka. Prije svega Tejlor ima defanzivne zadatke a u napadu ćoškari pa ako ga krene, krene. Kozer igra dobro one bitne mečeve tokom svoje karijere. Na kraju krajeva bio je sjajan na F4 u Beogradu, kada su postali prvaci.

Entoni Rendolf, ili u narodu poznat kao Anton Rendolfec iz Celja, ostao je na poziciji četvorke. Standardna priča za njega. Djeluje nezainteresovano ali u većini slučaja diže formu za najbitnije mečeve u takmičenju. Gabriel Dek imao je sezonu prilagođavanja prošle godine, na Mundu je bio sjajan i mogao bi biti dosta bolji ove sezone. Tu je i iskusni Felipe Rejes. Vjerovatno neće igrati mnogo ali na iskustvo može pomoći. Pod košem je ostao Tavareš. Ponajbolji defanzivac u cijeloj EL, koji je imao i sjajnih off partija prošle sezone. 

Prekomandovali su iz juniora Nakića i Garubu u prvi tim. Mario Nakić bi trebao u Endesi dobiti više prilika nego u EL ove sezone ali radi se o ogromnom potencijalu na poziciji dva i tri. Garuba je snažni centar i budući da je samo Tavareš klasični centar, mogao bi dobiti prostora.

Doveli su i dva pojačanja. Niko Laprovitola bio je nevjerovatan prošle sezone. Odveo je Hoventut u polufinale Kupa Kralja, odveo ih u Evrokup a sebi donio titulu MVP-a Endesa lige i ugovor sa Realom. On bi mogao sjajno da se uklopi. Kampaco i on u paru su briljirali na Mundobasketu i vjerovatno je Lasu ideja da ih zajedno drži na terenu. Na poziciji četvorke stigao je Džordan Miki iz Himkija. U blijedom Himkiju prošle sezone, jedna od rijetkih svijetlih tačaka. Altetski izuzetno moćan igrač kakav je Realu falio.

Pablo Laso počeće svoju devetu sezonu na klupi Reala. Ponovo će to biti sjajna ekipa. Sistem je uigran i nije bilo mnogo promjena. Samim tim, Real je sigurno među glavnim favoritima za titulu prvaka Evrope.