XS
SM
MD
LG

Bеgić i Džеmidžić sе “kоckaju” sa Коvačеvićеm

Adnan Džemidžić

Hoće li Elvedin Begić i Adnan Džemidžić, predsjednik i generalni sekretar Fudbalskog saveza BiH danas prekršiti Statut i dozvoliti razriješenom predsjedniku Fudbalskog saveza Republike Srpske Mili Kovačeviću iz Gradiške da prisustvuje sjednici “fudbalske vlade” BiH?

Ukoliko se to dogodi dva najodgovornija čovjeka u “krovnom” Savezu uradiće isto što je radio i advokat iz Gradiške u entitetskoj “kući fudbala” iz Banjaluke, što bi moglo da povuče i određene konsekvence, ali i dovede u pitanje rad i funkcionisanje Izvršnog odbora FS BiH.

Ako Begić i Džemidžić dozvole Kovačeviću prisustvo na sjednici Izvršnog odbora FS BiH (početak u 11 časova) u Sarajevu staviće sve na “kocku”, a postoji mogućnost da se čak uključe i UEFA i FIFA, ukoliko to nije i krajnji cilj Begića i Džemidžića politički instruisanih od strane SDA, stranke čiji je aktivista u Kantonu Sarajevo generalni sekretar FS BiH i tom linijom je i došao na odgovornu funkciju u Savez umjesto Jasmina Bakovića.

Na taj način, prisustvom Kovačevića, Begić i Džemidžić će se izdignuti iznad Skupštine Fudbalskog saveza Republike Srpske koji je jedan od dva konstitutivna elementa “krovnog” Saveza, ali i poništiti zaključak Republičkog inspektorata koji je zabranio rad FSRS zbog nepoštovanja zakona, kršenja Statuta i zaobilaženja tijela i organa FSRS od strane njegovih čelnika. Na taj način bi se vodeći tandem iz FS BiH izdigao iznad zakonodavstva Republike Srpske, a samim tim i BiH, što bi za sobom moglo da povuče dalekosežne posljedice. Isto bi, Begić i Džemidžić, poništili Pravni komitet FS BiH koji se u ovom slučaju proglasio nenadležnim na posljednjoj sjednici sazvanoj upravo na insistiranje pomenutog dvojca.

Tako bi Begić i Džemidžić direktno prizvali i moguće sankcije od strane UEFA i FIFA, odnosno mogućnost zabrane nastupa reprezentaciji BiH u baražu za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Kako smo pouzdano saznali, ako Kovačević dođe na sjednicu Izvršnog odbora, čime bi se prekršio član 34. Statuta FS BiH mogla bi da uslijedi blokada rada i neodržavanje iste. 

Elvedin Dino Begić

Jesu li Dino Begić i Adnan Džemidžić, koji su pomogli Mili Kovačeviću da mimo stava Izvršnog odbora piše UEFA i FIFA spremni da se “kockaju” zbog jednog čovjeka kojem je njegova baza okrenula leđa i izglasala nepovjerenje? Ako jesu, veliko breme odgovornosti će da preuzmu na svoja leđa!

Da podsjetimo da je Adnan Džemidžić, kao generalni sekretar FS BiH, dužan da poštuje i primjenjuje akta FS BiH, a ne da ih krši rušeći postojeći sistem zarad jednog čovjeka koji je, inače, razrješen dužnosti u svom Savezu.