XS
SM
MD
LG

Saragosina bajka u režiji Porfirija Fisaka

Gotovo pa svake sezone imamo neko iznenađenje u Endesa ligi. Ove sezone apsolutni hit jeste ekipa Saragose. Saragosa je trenutno na poziciji broj tri sa 12 pobjeda i samo tri poraza.

Foto: Wikipedia

Ekipa Prorfirija Fisaka izgleda zaista sjajno. Igraju sjajno i na svom terenu su nepobjedivi. Čak štaviše, i najjači tu padaju. Očitali su prave košarkaške lekcije Realu, Barsi i Baskoniji. Sve tri utakmice ne samo da su dobili nego su rutinirali evroligaške ekipe.

Sastav je veoma dobar i iskusan. Nemanja Radović je predstavnik Balkana u ovoj ekipi. Sjećamo ga se još iz Mege a godinama je u Španiji. Nemanja ima 9,3 poena i 4,9 skokova po utakmici. On je drugi najbolji skakač u ekipi. Bolji od njega je samo Bareiro za 0,4 skoka po meču. Pod košem imaju i iskusnog Frana Vaskeza koji je sa Barsom osvajao titulu a sada u poznim godinama iskustvom pomaže ekipi Saragose.

U vanjskoj liniji ima dosta zanimljivih igrača. Tokom sezone stigao je Dilan Enis koji po drugi put igra u ovoj ekipi. Tu je i bivši košarkaš Radničkog iz Kragujevca i Makabija, Di Džej Sili. Sili je inače i najbolji strijelac tima sa 12,5 poena po utakmici a Enis je drugi strijelac sa 10,9 poena po meču. Dvocifren poenterski učinak ima i iskusni Nijemac Robin Bencing koji ima 10,5 poena po utakmici. Od zanimljivih igrača valja napomenuti i Argentinca Brusina, koji je osvojio srebro na Mundobasketu.

No da se ne bavimo mnogo individualnim stvarima. Tim je ono što čini Saragosu toliko moćnom. Fisak je zaista stvorio sjajnu hemiju u ekipi. Jasno se zna ko šta radi i to za sada funkcioniše. Nemaju izrazitog lidera i uvijek neko iskoči što je njihova velika snaga. Ono što je zaista neobično kod ove ekipe jeste šut. Ljudi su na 12-3 u Endesa ligi sa nevjerovatnih 33,2% šuta za dva. Pa kako je moguće da su onda tako dobri ? Zato što sjajno šutiraju za tri poena i imaju 52% timskog šuta za tri. Trče dosta i igraju brzo a kad ih šut krene, teško im iko može parirati pogotovo u Saragosi. Takođe, velika stvar im je i to što i visoki igrači poput Radovića, itekako imaju domet u šutu za tri poena.

Veoma su agresivni što govori i skoro 40 skokova po utakmici. Agresivnost pokazuju i na ofanzivnom skoku i iamju preko 13 skokova u napadu na meču. Imaju preko 15 asistencija uz 12,7 izgubljenih lopti po susretu. 

Ali i sva statistika ne može da vam pokaže kakva je Saragosa ako ne pogledate neki meč ovog tima. Jednostavno, koliko god frapantno zvuče procenti šuta na papiru, tek kad ih gledate ostajete u čudu kako funkcionišu. Sve mislite da će šut stati, da će krenuti loša serija ali toga nema. 

To je dobrim dijelom radi činjenice što su poeni sjajno raspoređeni. Nemate nikog sa više od 13 poena po utakmici. Samim tim nemate nekoga od koga je tim previše zavistan. Kada nekog stane, uvijek neko drugi iskoči i tako stalno. Na kraju krajeva imaju sasvim kvalitetnu rotaciju, počevši od onih igrača zadatka pa sve do iskusnih igrača koji i predvode ekipu ove sezone.

A razlog zašto su toliko dobri leži u treneru. Radi se o treneru koji je tri puta osvajao drugi rang takmičenja u Španiji ali nikada nije vodio neki veliki tim. Paralelno sa Saragosom, koju vodi drugu sezonu, vodi i reprezentaciju Senegala.

Što se njegove Saragose tiče, igra im je prelijepa. Brz protok lopte, igra u tranziciji, sjajne kretnje bez lopte. Uz to ima dosta blokova i u ranoj fazi napada i može se reći da na momente podsjećaju na evropski Golden Stejt. O tome govore opet ti famozni procentu šuta za tri. No i pored toga što imaju odlične procente za tri poena, nisu divljačka ekipa nego stvaraju akcije za šut za tri poena. 

E sad, postavlja se pitanje šta će biti ako stane šut ? Vjerovatno će imati problem i zato je neophodno da poprave šut za dva poena. Trojka će neminovno opasti ali ako bi podigli procente za dva, bili bi tu negdje opet. 

Kakvi će biti do kraja sezone, teško je reći. Realno je da bude pad i da uslijedi kad tad serija od par poraza. No, isto tako djeluje poprilično realno da imaju prednost domaćeg terena u četvrtfinalu plej ofa. Ako bi se za to izborili, stvorili bi sjajne preduslove za polufinale a to bi bio ogroman uspjeh.

Bilo kako bilo Saragosa igra lijepo. Zato ako ste ljubitelj Endesa lige, topla preporuka da ispratite ove momke......