XS
SM
MD
LG

Košarkašice Srbije se plasirale na Olimpijske igre

Foto: fiba.basketaball

Košarkašice Srbije pobjedom nad Mozambikom od 76:48  u 3. kolu kvalifikacionog turnira u Beogradu, osigurale su plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Slično kao u utakmici protiv Nigerije, Srbija je slabije ušla u meč u odnosu na protivnika i Afrikanke su to iskoristile.  Posebno se istakla Anabela Kosa sa 15 poena u prvoj četvrtini koju su dobile sa 21:16. Tek poslije šest minuta u drugoj četvrtini Srbija je uspjela da preokrene i povede sa 29:25. Mozambik je u drugih deset poena postigao samo 7 poena i na odmor se otišlo sa rezultatom 34:28.

U drugom poluvremenu tim Marine Maljković je zaigrao bolje, kontrolisale su utakmicu i brzo je prednost bila dvocifrena, a četvrtina je završena rezultatom 60:42. Sve je lagano išlo do kraja utakmice, razlika je rasla do konačnih  76:48.

Najefikasnija na meču bila je Kosa sa 21 poenom, Seda je postigla 10, kod Srbije Dabović 12, Vasić 11, Krajišnik 10 poena. Konačan spisak reprezentacija u ženskoj košarci je: Japan, Sjedinjene Američke Države, Belgija, Francuska, Srbija, Španija, Australija, Kina, Južna Koreja, Nigerija, Portoriko i Kanada. Košarkašice su svojim plasmanom povećale broj sportista iz Srbije na 63, a pored njih tu su odbojkašice, vaterpolisti, basketaši, stonoteniseri, pet strijelaca, četvoro plivača, trojica rvača, dvije tekvandoistkinje, dvoje atletičara, dvojica veslača, dvoje kajakaša.