XS
SM
MD
LG

Odgađanje fudbalskih izbora

Док траје компликована ситуација због харања коронавируса Европом, а фудбалска такмичења у већини земаља Старог континента обустављена до даљњег (нико не зна до када!), УЕФА је одгодила и Европско првенство, поставља се логично питање шта ће да буде са фудбалским изборима у Републици Српској и БиХ?

Према раније утврђеном изборном путу, такозваној мапи, избори у општинским и градским фудбалским савезима требало би да буду завршени до краја априла, у подручним савезима до краја јуна, а у септембру ће бити одржани избори у Фубалском савезу Републике Српске, односно до краја године у Фудбалском савезу БиХ. Да ли се сви ови рокови могу испоштовати?

-Тешко је то у овом тренутку са сигурношћу рећи, али исти ти рокови, односно термини могу да буду померени. Све ће да зависи од развоја ситуације и упутстава надлежних институција, како на нивоу локалних заједница, тако и републичких. Поштоваћемо сва упутства у законским оквирима и с нестрпљењем ћемо да чекамо да видимо у којем правцу ће све ово да иде. Оно што би у овом моменту било логично закључити јесте то да ће се првобитни рокови за одржавање изборних скупштина на нижим нивоима највероватније пролонгирати – истакао је Огњен Ваљић, генерални секретар Фудбалског савеза Републике Српске.

Потпредседник ФСРС из Источног Сарајева Милорад Лале је истакао да избори ни на једном нивоу неће доћи у питање.

-Нема места паници јер је тек март, а имамо довољно времена да се на свим нивоима спроведу избори, уз понеко пролонгирање рокова. Чак иако поједини мандати истекну онда се наставља рад у техничким мандатима до одржавања избора, али до 30. септембра не би требало да буде проблема да на свим нивоима, почев од општинских и градских, преко подручних до републичких избора све спроведемо у дело и пошаљемо имена кандидата на ниво заједничког Савеза – рекао је Лале.

Према Статуту Фудбалског савеза Републике Српске најмање месец дана пре самих избора треба да буду предложени кандидати за председника. Уколико изборна седница Скупштине ФСРС буде заказана за 30. септембар (крајњи рок) онда би пре 30. августа општински и градски, односно подручни фудбалски савези требало да организују своје изборе и пошаљу имена кандидата за председника, али и тела и комисије, како ФСРС, тако и ФС БиХ.

-На крају крајева, можемо уз дозволу власти, да тражимо одобрења за одржавање изборних скупштина стриктно поштујући услове у ванредној ситуацији. Ипак, мислим да ова ситуација неће бити додатно закомпликована и трајати у недоглед и да ће се све на време завршити. Постојећи рокови за изборе по нивоима су флексибилни и могу да се померају. Сад сте ме мало и натерали да “завирим” у Статут и видим шта он налаже. Мислим да избори ни на једном нивоу неће бити доведени у питање, односно да ће бити спроведени. Ми на теритрији Републике Српске врло брзо то можемо и да организујемо и да спроведемо јер смо и до сада показали завидну ефикасност у претходним ситуацијама – рекао је Миле Мандић, председник Подручног Фудбалског савеза Приједор.

Обзиром да је на снази полицијски час у Републици Српској и да се тражи поштовање самоизолације и карантина због коронавируса, уколико у времену забране буду одржаване фудбалске скупштине биће потребне посебне дозволе од надлежних министарстава и институција.