XS
SM
MD
LG

Ko je bio prvi klupski svjetski prvak u fudbalu ?

Fudbal u Engleskoj ima brojne nevjerovatne priče a jedna je i Vest Oklend (West Auckalnd).

Taj klub je danas devetoligaš. Pitate se šta je toliko specijalno sa malim klubom sa sjevera ? E pa ovo je klub koji je osvojio prvo nezvanično klupsko svjetsko prvenstvo.

U organizovanju turnira dosta značajan je bio i Sir Tomas Lifton. Imao je svoj brend čajeva a tokom Prvog svjetskog rata pomagao je i narodu u Srbiji, kada je bila epidemija tifusa. Prije rata bio je funkcioner u FA a imao je dobre odnose sa Italijom. Dobio je od njih priznanje a kao zahvalnost predložio je da se u Torinu odigra turnir sa timovima iz Italije, Švajcarske, Njemačke i Engleske.

Kako je od svih klubova Vest Oklend dobio poziv ? Postoje dvije teorije. Jedna, da je poziv bio upućen Arsenalu. Arsenal se tada zvao Vulvič Arsenal a pošto su prefiksi isti, odnosno W A, smatralo se da je tu napravljena greška i da je Vest Oklend tako došao na turnir.

Druga teorija je ta da je neko blizak Liftonu bio funkcioner u sjevernoj ligi pa je on povukao veze da ovaj mali klub ode na nezvanično svjetsko prvenstvo.

Iako su bili siromašni, sami uz podršku lokalnih seljana skupili su pare i otišli u Torino. U polufinalu su savladali Štutgart a u finalu Vintertur te su 1909. godine postali nezvanični prvaci svijeta. Kada su se vratili u Englesku, nisu donijeli pehar i niko im nije ni vjerovao šta su uradili. Dvije godine kasnije su ponovo uradili isto ali ovaj put su se vratili sa peharom.