XS
SM
MD
LG

Slaven Bilić za SportDC: Veoma sam srećan u Vest Bromu, nadam se ulasku u Premijer ligu

Slaven Bilić

Slaven Bilić bio je u fantastičnoj situaciji da sa Vest Bromvič Albionom izbori direktan plasman u Premijer ligu, ali nažalost koronavirus ga ja u tome spriječio, barem za sada.

Slaven Bilić i njegov VBA dobro stoje u Čempiošipu devet kola prije kraja prvenstva. Drže drugo mjesto i ako sve bude u redu, vrlo su blizu plasmana u najviši rang engleskog fudbala naredne sezone.

Hrvatski trener vjeruje da će se naći najbolja moguća riješenja za završetak sezone, koji on itekako očekuje. Od kada je izbila pandemija koronavirusa sve lige su bile suspendovane do daljnjeg, ali čini se kako će se ipak fudbal vratiti što se tiče ove jeseni.

U slučaju da Englezi proglase Liverpul prvakom, onda je izvjesnije kako neće biti ispadanja u drugu ligu već će se Premijeršip na jednu sezonu proširiti za tri ekipe, Lids i VBA prošli bi direktno kao iz Čempiošipa, a treća ekipa obično bude određena za doigravanje sa ekipama plasiranim od treće do šeste pozicije.

Trenutno, to su Fulam, Preston, Brentford i Notingem Forest. Većina klubova u Engleskoj je počela sa trenažnim procesom, ali VBA još uvijek nije zakoračio na svoj trening kamp.

Presrećan u Vest Bromu

Našeg gosta ne treba posebno predstavljati, barem ne onima koji gledaju fudbal toliko godina, ekskluzivno za www.sportdc.net govorio Slaven Bilić.

Na početku razgovora pitali smo iskusnog stručnjaka kako provodi ovo vrijeme bez treninga u kućnoj izolaciji?

- Uglavnom kod kuće provodim vrijeme sa svojom porodicom. To me veoma raduje, jer sada mogu da se bavim nečim sa čime nisam mogao ranije. Malo gledm filmove, snimke nekih naših utakmica iz prvenstva, sve u svemu osjećam se fenomenalno. Mogu reći da imam više vremena sada nego inače kad nemamo zbog prvenstva, trening i utakmica.

Evo za početak svi znamo da ste u julu prošle godine preuzeli VBA, pa možete nam reći kako je došlo do toga da vi upravo njih preuzmete?

- Pa gledajte, ja sam od trećeg mjeseca prošle godine još imao stalne neke kontakte sa klubovima, tako da je jedan od tih klubova bio i VBA, ali oni su me tek kontaktirali kada su ispali od Aston Vile u onom doigravanju za ulazak u Premijer ligu. Oni su me pozvali i dogovorili smo se u roku od dva dana, tako da smo uspješno postigli taj dogovor da ja preuzmem klub. Što se tiče ambicija, ja sam bio svjestan da idem u veliki klub, meni se to veoma svidjelo, a ja sam sebi na mapi postavio tu ligu, tačnije Čempiošip da bi volio to jednog dana voditi, ako ne ove sezone, onda u nekim narednim godinama. Evo sada mi se ukazala prilika i Bogu hvala tu sam. Meni se odavno sviđa ova liga, specifična je, zahtjevna, mnogo utakmica, mnogo klubova. Tako da došao sam na početku u klub, najprije gdje ću se na papiru boriti za nešto više, evo danas mogu reći na neki način to se ostvarilo, drugi smo na tabeli, blizu smo ostvarenja mog cilja.

Kakva su vaša očekivanja u narednom periodu, da li se nadate nastavku sezone i naravno ulasku u Premijer ligu?

- Ja iskren da budem mene veoma često pitaju to. Gledajte neću kriti, ne bježim od toga da nam ne odgovara da se sezona završi po ovome što trenutno jeste, međutim ja lično kao i cijela ekipa ne razmišljamo puno o tome. Ko garantuje da se sezona neće poništiti? Pa da krenemo sve ispočetka. Niko još ne zna šta će se desiti, ja sam optimista i vjerujem da će se igrati, jer na neki način svi smo mi za to, da se odlučuje na zelenom terenu. Što se tiče plasmana u Premijer ligu, trenutno smo u dobroj poziciji, mislim da možemo to ostvariti i ja vjerujem. Da ne vjerujem ne bi dolazio ovdje, tako da vidjećemo, ima još devet utakmica, 27 bodova u igri, sve je moguće.

Možete li nam reći kakav je bio vaš prvi utisak kada ste došli u VBA?

- Svi ljudi u upravi kluba dočekali su me fantastično, kao i navijači. Svjestan sam bio gdje dolazim, ovo je klub koji ima tradiciju, koji ima odlične uslove za treniranje, tako da to je ono što je ostavilo kod mene veliki i dobar dojam. Veoma sam ponosan kada čujem sa stadiona kako navijači skandiraju moje ime i to je ono što vuče mene, ali i igrače, tačnije daje nam vjetar u leđa. Ovo me malo podsjeća na Vest Hem iz moje prve sezone kada sam ih vodio u Premijer ligi, kamp je sličan, kada sam došao ovdje imao sam osjećaj kao da sve ljude poznajem 100 godina. Ja sam se dosta vezao za Engleski fudbal, a na kraju krajeva tamo sam i igrao.

Nada se ulasku u Premijer ligu

Evo sada da se vratimo na Vest Hem kada ste ga spomenuli. Svi se sjećamo vaše prve sezone tamo, koja je bila mogu reći fantastična. Po vama da li je to bila uspješna sezona?

- Sjećam se te sezone kao da je bila juče. Znam da smo prvo kolo u Londonu igrali protiv Arsenala na njihovom terenu i tu smo utakmicu pobjedili 0:2. Bila je jako teška sezone, na kraju smo završili sedmi, išli u kvalifikacije za Evropsku ligu, ali isto tako pobjedili ekipe kao što su: Mančester Junajted, Mančester Siti, Totenhem, Čelzi, Liverpul, tako da tu sezonu neću zaboraviti nikada jer smo osvojili preko 60 bodova. Jedino znam da u kupovima nikada nismo mogli otići dalje od osmine finala, stalno smo za protivnike imali, da li to bio Mančester Junajted ili Siti, ali nikada nismo imali sreće da se probijemo za nešto više. Kada sam odlazio iz Vest Hema bio sam razočaran, ali ne u klub. Očekivao sam otkaz i nije bilo uopšte ljutnje. Mogao sam samo biti ponosan na moj rad u Vest Hemu. Tu ključnu sezonu nismo počeli dobro. Kao i u mnogim klubovima širom Evrope, trener je taj koji plaća cijenu, to je bio sasvim logičan potez. Navijači su prema meni bili briljantni, od početka do kraja.

Da li vas nekada muči što vi u vašoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri niste osvojili trofej?

- To me muči ponekada, ali ne idem ja sada redom listati koji još treneri nisu osvojili trofej neki. Naravno da mi to nije drago, jer gledajte, objektivno da dođeš do trofeja moraš biti u određenoj sredini i u klubu u toj sezoni. Ja do sada sam mogao osvojiti možda trofej sa Hrvatskom, ali to je bilo veoma teško, jer nije bilo možda realno u tom trenutku. Sa Lokomotivom Moskvom takođe je bilo teško, jer kada sam ih ja vodio, bio je Zenit, bio je CSKA Moskva, na kraju smo mi čini mi se baš daleko bili čak od trofeja. Najbliži trofeju sam bio naravno sa Bešiktašom, međutim bili smo prvi par kola prije kraja Turskog prvenstva. Previše smo igrali utakmica, nismo imali svoj stadion, pa onda Evropska liga, puno putovanja, umora i tako neke stvari, ali sve u svemu nije da ne razmišljam o trofeju. Ja se iskreno nadam da ću evo već sada sa Vest Bromom uspjeti osvojiti trofej, naravno ako se prvenstvo nastavi.

Za kraj razgovora smo pitali Slavena Bilića da li ga možemo očekivati nekada u budućnosti ponovo na klupi kao selektor Hrvatske?

- Nikada ne treba reći ne, ali mislim da se to neće dogoditi. Mislim šta ću ja sebe lagati, ja to ne mogu zamisliti iskreno. Ja sam bio dugo u Hrvatskoj reprezentaciji, kako igrač, tako i selektor. Dao sam sve od sebe, govorim naravno nikada ne reci nikad, ali ne volim ta neka da kažem vraćanja, volim nove izazove i takav sam jednostavno. Meni je bilo savršeno, ja sam izuzetno ponosan što sam vodio reprezentaciju, ali dolaze novi koji će ja vjerujem dobiti šansu.

Na kraju razgovora smo iskoristili priliku da se zahvalimo Slavenu Biliću na izdvojenom vremenu i da mu poželimo puno sreće u narednom periodu, da ostvari plasman u Premijer ligu i da ga do godine gledamo tamo. 

U slobodno vrijeme gleda filmove i snimke utakmica