XS
SM
MD
LG

Dragana Kostova iz Makedonije za SportDC: Ja se nadam nastavku prvenstva

Dragana Kostova, zeleni dres

Koronavirus je zaustavio fudbal i u Makedoniji, baš kao i u većem dijelu Evrope. Prvenstvo u najvišem rangu takmičenja u Makedoniji za žene je prekinuto prije dva mjeseca. Podsjećamo da je posljednje kolo odigrano još 29. februara, a to je ujedno bilo i prvo kolo u nastavku šampionata, a od tada je sve i prekinuto.

Klubovi sa nestrpljenjem čekaju nove informacije Fudbalskog saveza Makedonija, većina ih je obustavila odavno i rad, zabranjeno im je da napuštaju svoje gradove, a niko ne zna kako planirati trenažni proces. 

UEFA je dala preporuku Savezima da se prvenstva odigraju do 30. juna i ostavila je mogućnost da oni odluče hoće li igrati ili ne. No, prvenstvo u Makedoniji će se sigurno nastaviti kada budu stvoreni uslovi za to.

Tim povodom razgovarali smo sa Draganom Kostovom, reprezentativkom Sjeverne Makedonije i igračicom ženskog fudbalskog kluba Dragona 2014.

- Od kad se prekinula sezona i kada su počeli karantini zbog korona virusa vratili smo se kod kuće. U mom mjestu gdje ja živim na sreću nemamo zaraženih od korone i ljudi funkcionišu i živi se normalno. Tako da kada je bio karantin nismo smijeli izlaziti u dvorišta. Uglavnom sam kod kuće radila treninge za snagu, a ostalih dana trenirala sam kod nas na stadionu i tako na neki način održavala svoju formu. Nakon što smo tri godine bili prvaci Makedonije, ove sezone smo malo oslabljeni, imamo solidne rezultate i nadam se da će u narednom periodu biti još bolje. 

Dragana ističe da još nema konkretnih informacija što se tiče nastavka sezone, ali da je ona definitivno za to da se prvenstvo završi. 

- Mi još nismo obavješteni da li će da se nastavi sezona. Javno zdravstvo je donijelo odluku da se može početi sa treninzima od ponedeljka uz par njihovih prijedloga kako se treba trenirati. Ja se nadam da će prvenstvo da se nastavi. Ne vidim razlog zašto se ne bi nastavilo. Jeste da je važnije zdravlje svih nas, ali kada mogu da rade kafići i sve ostalo, kad mogu da se organizuju izbori onda ne vidim razloga zašto ne bi mogao da se igra fudbal. Nadam se da će savez donijeti pravu odluku i da se nakon tri mjeseca vratimo na zeleni teren i da ponovo budemo sretni uz fudbal. Želim sve najbolje ekipama koje se bore za vrh tabele, a svakako da hoćemo da zeleni teren odluči o tome ko će biti prvak Makedonije, zaključila je Dragana Kostova. 

Desetka Dragona i kapiten tog kluba


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6