XS
SM
MD
LG

Jedan je Bajo

Foto: Wycombe

Zvijezde fudbala za sebe vežu velike priče. Međutim, nekada i ne moraš biti najveći fudbaler, osvajati najveće trofeje i igrati za najjače klubove, da bo bio zanimljiv. Pravi dokaz za to jeste Adebajo Akinfenva.

Popularni Bajo rođen je u Islingtonu, dijelu Londona gdje se nalazi stadion Arsenala. Iako je odrastao blizu nekadašnjeg Hajberija, nije nikada navijao za Arsenal. Njegov omiljeni klub bio je Liverpul a omiljeni igrač bio mu je legendarni Džon Barns.

Bajo je karijeru počeo u Votfordu, gdje je igrao za mlađe kategorije. Međutim, profesionalnu karijeru počeo je u Litvaniji. Na nagovor agenta, čiji šurjak je bio dio stručnog štaba u Atlantasu, Bajo je stigao u Litvaniju. Proveo je dvije sezone, dao i gol za pobjedu u kupu. Međutim, u Litvaniji mu i nije bilo baš prijatno. Često je bio izložen uvredama navijača radi svoje boje kože. 

Nakon Litvanije, uslijedila je nevjerovatna sezona 03/04. Nije bila nevjerovatna po tome što je igrao briljantno nego po tome što je izmijenio ogroman broj klubova. Počeo je u Velsu, u ekipi Beri Tauna. Nakon par mečeva je otpušten jer je klub upao u finansijske probleme. Potom je bio kratko u Bostonu, Lejtonu, Rušdinu i Donkasteru.

Potom je prešao u Torki. Tu je odigrao jako dobru sezonu, dao 14 golova ali klub je ispao u Ligu 2. Potom je došao u Svonsi. Velšani su tada bili u trećoj ligi. Prva sezona je bila uzbudljiva, baš kao i cijela karijera Akinfenve. U finalu Fa Trofija, Bajo je dao gol za pobjedu. Međutim, bio je ipak jedan od tragičara te sezone. U finalu plej ofa za ulazak u Čempionšip, Svonsi je igrao sa Barnslijem. Meč je otišao sve do penala a Akinfenva je bio jedan od dvojice koji su promašili penal za Svonsi. Naredne sezone novi peh. Naime, Akinvenva je slomio nogu.

Ta povreda ga je dosta koštala. Svonsi mu je istini za volju ponudio novi (lošiji) ugovor ali je on odbio. Kasnije su mu propadale probe radi povrede a imao je i kratak i neuspješan period u Milvolu. Na početku 2008. godine, potpisao je za Nortempton i tu je bio naredne dvije ipo godine.

Možda i sezonu karijere, imao je u Džilingemu. Naime, tu je igrao u sezoni 10/11. Sa Kodijem Mekdonaldom je činio sjajan tandem te sezone ali je odbio novi ugovor na kraju sezone. Ponovo se vratio u Nortempton. Tu je proveo dvije sezone da bi potom ponovo proveo sezonu u Džilingemu. 

Potom je došao u Vimbldon. U legendarnim Donsima proveo je tri sezone. Igrao je dobro a najčuveniji trenutak imao je u FA Kupu, kada je dao gol protiv Liverpula. Nakon te epizode, došao je u Vikomb Vondererse gdje je i sada.

Bajo je došao u klub kada su bili u četvrtoj ligi. Prvo im je pomogao da dođu do promocije u Ligu 1 a ove sezone pomogao je i da klub po prvi put u istoriji uđe u Čempionšip. 

Kao što se može vidjeti iz pregled karijere, većinu vremena proveo je u trećem rangu engleskog fudbala i nikada nije igrao ni u Čempionšipu. Međutim, kako je onda postao popularan ? Sve je krenulo od ''FIFA'' igrica gdje je ocijenjen kao najjači fudbaler na svijetu. Tu je krenula njegova popularnost a kasnije su i društvene mreže uradile svoje pa se često pojave snimci gdje Bajo pravi sjajnu atmosferu i gdje se sjajno provodi.

Takođe, treba reći da je Akinfenva veliki čovjek. Često učestvuje u humanitarnim akcijama pa je tako pomogao i bivšem klubu Nortemptonu. Kada je klub ušao u finansijske probleme, Bajo je prodao dres u kojem je, igrajući za Taun, postigao prvi het trik u karijeri. Pare je donirao Nortemptonu.

Kakvi su planovi Vikomba i Baje za sada ne znamo. No, ako bi Akinfenva zaigrao u Čempionšipu, bio bi to njegov prvi nastup u karijeri u drugom rangu engleskog fudbala. Podsjetimo, Bajo ima 38 godina.

Sigurno da nije napravio preveliku karijeru ali je poseban. Definitivno se može reći da je jedan Bajo Akinfenva.