XS
SM
MD
LG

Stanković: Ne idemo na remi, idemo da pobedimo!

Dan pred 163. “večiti derbi” trener Crvene zvezde Dejan Stanković održao je onlajn konferenciju na kojoj je odgovarao na pitanja novinara. Strateg šampiona Srbije se nada da će crveno-beli da reše derbi u svoju korist i da će gol da postigne neki bonus igrač.

Naravno, prvo pitanje bilo je vezano za neigranje Gelora Kange i Mirka Ivanića. Njih dvojica su zaraženi koronavirusom.

- „Bez Miće (Mirka Ivanića) i Kange je teško praviti tim pred ovako važan meč. Nismo menjali ništa oko pripreme, igrači znaju pravila ponašanja. Radimo redovno testove kako bismo zaštitili svakoga u Crvenoj zvezdi. Ivaniću i Kangi želim brzo da se vrate na treninge, nama je zdravlje na prvom mestu“, rekao je Dejan Stanković.

Trener Partizana Aleksandar Stanojević je istakao da kako bi motivisao svoje igrače lepe poruke na vrata svlačionice. U Zvezdi nema tome sličnog.

- „Kocentrišem se na rad sa svojim momcima, derbi nosi čar i to “peckanje” koje je dobro ako ne prelazi granice. Nemam ja šta da lepim po vratima svlačionice. Gledaćemo da zalepimo pobedu na JNA. Derbi je svetinja koja mora da se čuva. Ta “peckanja” treba prihvatiti kao normalnu stvar, samo da bude u granicama. Mojim momcima je dovoljno za motivaciju to da se u nedelju igra večiti derbi.“

Kao mlad fudbaler Dejan Stanković je rešio duel protiv Partizana. Voleo bi da se istorija ponovi i da sada neki mladi igrač bude junak najveće fudbalske svetkovine u Srbiji.

- „Znam kako je to bilo sa 18 godina, kako je rešiti večiti derbi pred punim tribinama. Od srca bih želeo da mladi igrač reši derbi.“

Kao kamen oko vrata navijača Crvene zvezde stoji statistika koja kaže da crveno-beli tri utakmice nisu dali gol Partizanu, a poslednje dve nisu šutnuli u okvir gola.

- „Svaki derbi nosi svoje, ne treba se opterećivati onim što je bilo. Činjenica je da nismo tri derbija dali gol. Imali smo dovoljno vremena da se spremimo za ovu utakmicu. Neću da se okrećem onome što je bilo, to što nismo dali gol neka bude motivacija“, jasan je bio Stanković.

Partizan je pred kraj prelaznog roka promenio veliki broj igrača. Stigla su pojačanja, ali trener Crvene zvezde ne vidi neko iznenađenje.

- „Doveli su pet igrača, ali mi smo radili na nama. Ne može da bude veliko iznenađenje. Verujem da sami imaju dilemu koga će da pošalju na teren.“

Sem Mirka Ivanića i Gelora Kange svi ostali su spremni za 163. večiti derbi.

- „Svi ostali su zdravi. Željko Gavrić konkuriše za tim“, kratak je bio Stanković.

Crvena zvezda ima prednost od osam bodova, ali Dejan Stanković je poručio da remijem ne bi bio zadovoljan. Tačnije, bio bi da ako bi razultat bio negativan.

- „Ne idemo na remi. Mi idemo na pobedu. Ako dođe nerešeno ne znam da li ću da budem zadovoljan. Ako bude 2:0 za Partizan biću zadovoljan remijem, ali ako budemo vodili 2:0 neću da budem zadovoljan. To se okreće kako pogledati. Mi ćemo sigurno da idemo da pobedimo Partizan.“

Strateg crveno-belih nije želeo da direktno odgovori na to da li bi prvenstvo bilo rešeno u slučaju pobede njegovog tima.

- „Rano je mnogo da se kaklkuliše. Imaš plus osam. Možeš da odeš na velikih plus 11. Dosta toga bismo završili. Fudbal se igra i posle nedelje. Derbi ne sme da nam bude mač nad glavom. Moramo da izađemo hrabri i odlučni.“

Dejan Stanković ne smatra da je Zvezda “kukavički” odigrala prethodna dva derbija pod njegovim vođstvom. Kako kaže prvo poluvreme derbija na Marakani je bilo za primer kako treba da se odigra u nedelju.

- „Nemam ništa od tradicije, želim da napišem nešto svoje. Nemam opterećenje, ako gledamo fudbalski voleo bih da uđemo kao u moj prvi derbi ovde na Marakani. Imali smo dve šanse, takav pristup želim da imamo u nedelju.“

Dileme nema, derbi rađa junake.

- „Derbi izbaci svoju priču, napiše svoju istoriju. Nadam se da će junak da bude neko iz naših redova.“

Najspremniji će da istrče na teren protiv Partizana. U godine onih koju budu u sastavu Dejan Stanković neće da gleda.

- „Svi konkurišu za tim. Ima šanse da počenomo sa tri bonusa (tri mlada igrača)“, poručio je Stanković i dodao:

-„Znam ko će da igra veznom redu, iako nema Kange i Miće.“

Kada je reč o strancima oni su upoznati s tim šta znači derbi. Dejan Stanković im je pričao o Partizanu, kako u svlačionici, tako i na terenu.

- „Pričao sam dosta sa Sanogom i Falćinelijem. Radili smo i u svlačionici i na terenu. Oni su iskusni igrači i znaju kako da se nose sa pritiskom. Veliki kvalitet u njihovim nogama. Ne brinem za Sanoga i Falćinelija.“

Na kraju Dejan Stanković je ponovio, ali i poručio da želi da mladi igrači reše 163. večiti derbi.

- „Voleo bih da heroji budu naši klinci, pogotovo su ove godine dobili šansu da se dokažu. Računam na svu našu decu. Voleo bih da neko od naše dece da gol. Zaslužuju da nose dres Zvezde, videću sa koliko njih ću da krenem, sigurno sa dva“, zaključio je Dejan Stanković.