XS
SM
MD
LG

Vrijeme je za rezove

Foto: Eurohoops

U nedelju smo imali duel dvije neporažene ekipe u ABA ligi. Budućnost je u drami slavila protiv Zvzde u Beogradu sa 67-65. Meč je obilježila i nevjerovatna greška Saše Obradovića. Naime, na 26 sekundi do kraja meča, Budućnost je imala napad i dva poena prednosti a Obradović nije tražio da se pravi faul. Branili su se i na kraju nisu imali ozbiljnu šansu za pobjedu.

No i da se zanemari greška Obradovića, ovaj meč pokazao je dosta toga lošeg kada je Zvezda u pitanju. Dešavalo se do sada u Evroligi da Zvezda ostane bez ideja, ritma i hrabrosti u četvrtom periodu. U ABA do sada nisu imali takve probleme. Međutim, sinoć se to prvi put desilo. Zvezda je otvorila poslednji period sa poenima Lojda pod faulom za vodstvo. Do kraja meča, Zvezda nije dala niti jedan poen iz igre i ostalih sedam poena postignuti su sa linije slobodnih bacanja.

Zvezda je na papiru najjači tim ABA lige. Jednostavno doveli su više stranaca od svih, imaju defanzivnu čvrstinu i samim tim su prvi favoriti u ABA. Međutim, sa nekim stvarima su napravljene kardinalne greške. Povratak Ročestija bio je van pameti i to je i vrijeme pokazalo. Za sada u takvom smjeru ide i pokušaj sa O'Brajantom. Krenuo je dobro ali u poslednje vrijeme je očajan. Uzima nepotrebne šuteve i orečesto isključi mozak.

Takođe, Teri nije pravi ali možda je tu problem i neke druge prirode. Momak je igrao sjajno u Turskoj prošle sezone i pravio velike probleme i Efesu i Feneru. Odličan je defanzivac koji može da preuzima dosta toga a u napadu je sjajan u pik igri. Međutim, kao da mu Obradović još nije našao pravu ulogu. Možda je i do toga što Zvezdi fali kreacije pa samim tim nema pravih akcija u napadu za Terija.

A generalno neki Saletovi potezi baš mogu brinuti Zvezdine navijače. On je tokom karijere vodio ekipe sjajno do onih ključnih mečeva a onda je većinu tih gubio. Međutim, ruku na srce njegove ekipe su rijetko kada bile favorit pa mu se to i nije moglo zamjeriti. Sada mu je tim najjači u ABA ligi a on je izgubio od Budućnosti i skoro izgubio derbi isključivo svojim lošim potezima. 

U tekstu nakon derbija je bilo riječi o tom meču ali kratko ćemo ponoviti osnovno. Prečesto izbacivanje igrača iz ritma sa izmjenama i loše rotacije Obradovića, donijele su Partizanu napad za pobjedu a taj meč je Zvezda mogla rutinski dobiti uz samo malo bolje vođenje meča od strane Obradovića. Sinoć opet nevjerovatne greške. U prvom poluvremenu Ivanović je igrao sjajno ali je i Sale omogućio da igra dobro. Umjesto da je ''krio'' Ročestija u odbrani szavljajući ga na Šehovića ili Popovića, on ga je držao na Ivanoviću a Džoni je to maestralno koristio i imao 20 poena u prvom poluvremenu. 

I u završnici susreta je Sale imao pogrešnih rotacija. Dobrića je premalo koristio iako je Dobrić igrao kvalitetno u oba pravca a O'Brajanta je previše koristio s obzirom da je bio katastrofalan sinoć. A o zadnjem napadu Budućnosti smo već govorili. Prosto, takve stvari se ne dešavaju ni na nižerazrednom nivou. 

Zvezda je pokazala dosta slabosti u EL. Ali sa ovim timom nije ni bilo realno da bolje igraju. Niko realan nije mogao očekivati TOP8 sa ovim timom. Nema tu dovoljno kvaliteta za EL ali za ABA ga itekako ima. Međutim, i tu su sve vidljivije Zvezdine slabosti. Slabosti pojedinih igrača ali što je još opasnije za Zvezdu, slabosti i samog Obradovića.

Foto: Crvena zvezda

Jeste tek decembar počeo ali je jasno da su ovom timu Zvezde potrebni rezovi. Ročesti je odigrao poslednji meč u Zvezdi i Zvezda će tražiti pojačanje. Da Sale ima hrabrosti ne bi pojačanje ni tražio nego bi dao šansu Radanovu i Uskokoviću ali već smo vidjeli da nema hrabrosti. Slično je i sa O'Brajantom. Njemu se mora dati ultimatum. Previše privatizuje igru kada je na terenu a privatizacija je dozvoljena u malim klubovima što Zvezda nije. Trebalo bi mu dati ultimatum da se dovede u red do kraja decembra ili ga poslati putem kojim je pošao Ročesti.
,
I ne ne moraju se nužno tražiti zamjene. Dok se ne nađu i ako se ne nađu, gurnuti Zvezdinu djecu u prvi plan. Veće minute Dobriću, šansa Uskokoviću, Radanovu i Simaniću i rezultati ništa slabiji neće biti. Pa ti momci će bar izgarati na terenu za svaku loptu za razliku od igrača poput O'Brajanta.

A pogotovo pozicija četvorke Zvezdi nije problem. Tu bi bez problema mogli nastaviti sezonu i bez O'Brajanta. Veći problem je nedostatak kreacije ali i šuta. To bi Zvezda mogla riješiti ako bi dovela na primjer Marka Gudurića, koji postaje slobodan igrač. Odličan šuter, kreativan igrač i neko ko sjajno vrti pik en rol. Naravno, ovo je vše neko maštanje nego realnost ali Gudura bi riješio dobar dio problema.

Foto: Crvena zvezda

No, kako god bilo Zvezda ako dovede pojačanje to pojačanje mora praviti razliku. Nema više prostora za nekog novog Ročestija. Ako već nema realne opcije na tržištu, staviti mlade momke u prvi plan pa šta bude dalje.

Sezona je duga i još Zvezda može da se vrati na pravi put. Obradović ima najjači tim u ABA ligi i pored mana koje postoje. Ako ih riješi na ovaj ili onaj način i ako prije svega on nauči na svojim greškama, Zvezdaši će se radovati na kraju sezone.