XS
SM
MD
LG

Dragan Bajić: Nisam euforičan

Dragan Bajić

Košarkaši Igokee napravili su ogroman uspjeh plasmanom u Top 16 FIBA Lige prvaka u košarci. Ekipa Dragana Bajića je poražena u posljednjem kolu u Ankari od Turk Telekoma. Međutim, zbog pobjede Limoža na domaćem terenu protiv Hapoela iz Jerusalema, Igokea se našla među šesnaest najboljih ekipa u ovom takmičenju.

Trener igosa Dragan Bajić u razgovoru za Oslobođenje sumira utiske poslije ovog velikog rezultata. Priznaje da ga euforija ne drži i da je poprilično smiren, a da je uz to i nezadovoljan kako je ekipa odigrala u Ankari, te izgubila utakmicu.

- Euforija još traje. Ja nisam lično pod euforijom, nešto sam smiren. Nisam bio zadovoljan, jer smo izgubili. Pripremao sam se da pokušamo u Ankari da pobijedimo. Poslije same utakmice sam i naglasio, nisam zadovoljan, pogotovo prvim poluvremenom. Nismo ispoštovali neke stvari iz pripreme utakmice. Znamo o kakvoj se ekipi radi i morali smo biti puno odgovorniji u oba smjera. To sam pokušao i da sugerišem igračima na poluvremenu. Dopustili smo im dosta lakih poena, pustili igru koja njima po samom stilu odgovara. Insistirao sam da ih uvedemo u igru 5 na 5, da napade produžimo što je više moguće. U drugom poluvremenu je to bilo puno bolje, okrenuli smo čak u jednom trenutku utakmicu u našu korist, ali možda i nismo zaslužili da dobijemo gledajući kompletnu utakmicu. Kroz skauting smo na neke igrače dobro odreagovali, ali iznenađujuće dobro šutersko veče Johnsona i Baldwina i izgubili smo, počinje naš razgovor Dragan Bajić.

Ljubitelji košarke sjetiće se rane jeseni kada je Igokea krenula u kvalifikacije za Ligu prvaka. Problemi sa koronavirusom natjerali su Dragana Bajića da bez puno očekivanja ode na kvalifikacioni turnir u Bugarsku, gdje ih je već u polufinalu čekao rumunski Cluj predvođen Duškom Vujoševićem. Toga se u našem razgovoru ponovo prisjetio trener Igokee. Bajić dodaje da ne bi želio da zvuči kako on ovaj uspjeh Igokee predstavlja većim nego što jeste, ali da je zaista Igokea prošla kroz trnovit put da bi se našla među šesnaest najboljih ekipa, suprotno svim očekivanjima.

- Kao trener, ne želeći da veličam još više ovaj uspjeh, prolazili smo kroz velike probleme. Ni ja kao trener nisam bio optimista pred kvalifikacije, jer nismo imali dovoljno utakmica pred te kvalifikacije u Rumuniji. Llemmons nam nije putovao, Dalibor Ilić nije ni blizu neke njegove forme. Možda je odradio samo nekoliko treninga, Voler isto tako. Igrali smo bez njih u Bugarskoj. Znali smo da je Kluž ozbiljan tim, nisu prolazili kroz probleme kroz koje smo mi prolazili i da su odradili dobre pripreme sa dosta utakmica. Tada se već pokazao karakter tima koji sam selektirao. Skupili smo se. U samoj pripremi za Kluž pokušao sam da izbacim iz njih najbolje, da damo maksimum sebe, da poginemo, da djelujemo kao tim ako želimo da se plasiramo dalje. A svima nam je bio cilj, kako klubu tako i nama trenerima i igračima, da dođemo do elite. Kroz prvu utakmicu, a onda i kroz drugu, mogla se vidjeti ta želja za pobjedom, da se u teškim momentima skupimo i pokušamo ostvariti dobar rezultat. Sama grupa Lige šampiona, opet kažem ne bih da ističem posebno ovaj rezultat, stvarno je bila teška i ni najveći optimista, a ja sam vjerovatno najveći optimist koji postoji, nije očekivao da ćemo se plasirati u Top 16 Lige prvaka. Možda sam se mogao nadati jednoj domaćoj pobjedi, a mi smo pobijedili Turk Telekom koji ima samo poraz, i to od nas, Limož kući, Hapoel. Tada plasman u Top 16 dobija na značaju. To su ozbiljni klubovi, sa ozbiljnim budžetima. Gledajući sve utakmice kako smo igrali na domaćem terenu, pa i u Francuskoj gdje nam je izmakla pobjeda, mislim da smo potpuno zaslužili prolaz u Top 16.

Želje za Top 16 nema, ali potcrtava da vjeruje u ove momke i da nema tima kojeg se on plaši kada je zajedno sa njima na parketu.

- Nemam lično želje, da budem iskren. Od samog početka selekcije tima, imam puno povjerenje u ove momke. Prvo, povjerenje ima uprava u mene, što je velika stvar. Zatim ja imam povjerenje u momke, a onda je još bitnije što momci imaju povjerenje u mene. To su stvari koje su donijele rezultat i dobru igru i kroz ABA i kroz Ligu prvaka. Nemam specijalnih želja. Navodeći sve ove stvari prije ovoga, vjerujem u ove momke i nema tima kojeg se plašim kada izađem na parket sa ovim momcima. Tako se i ponašam, pa i kada saznamo grupu za Ligu prvaka, možda ćemo moći malo više komentarisati. Ono što je sigurno jeste da smo od svih 16 klubova, mi klub sa ubjedljivo najmanjim budžetom.

 FIBA

Početak Top 16 faze poklopiće se sa ključnim bitkama za play-off ABA lige. Bajić ističe da će sigurno to ostaviti trag na igračima, ali da je prednost to što oni bez obzira na to kako igraju ove sezone i dalje nemaju prevelike ambicije.

- Sigurno da hoće. Mi već u ponedjeljak krećemo od Splita, pa onda imamo Kup Republike Srpske, imamo odigrati dvije utakmice, pa ako ih pobijedimo, da konkurišemo za Kup Bosne i Hercegovine. Onda nam slijedi Partizan, i sve te utakmice, pa Kup, biće reprezentativna pauza. Onda ide početkom marta Liga prvaka, gdje će se igrati utakmice na svakih sedam dana. Možda bi lakše bilo da se igra na svako 14, to bi nam puno značilo, ali šta je - tu je. Od marta kreću utakmice na 2-3 dana, plus sva ta putovanja. I biće sigurno teško. Međutim, mi nismo ušli sa nekim velikim ambicijama ni u ABA ni u Ligi prvaka. Mi ćemo pokušati ući i dati sebe maksimalno. Idemo uvijek na pobjedu, bez obzira na protivnika. Sve poštujemo, ali protiv svakoga idemo na pobjedu. Samo molim Boga da nas zdravlje posluži, da nas povrede mimoiđu i nadam se da ćemo nastaviti ovako. Vjerovatno će se osjetiti na rezultatima, teško je ispratiti ta dva takmičenja, pogotovo sa rosterom koji mi imamo. Ali mi znamo svoj cilj. To je afirmacija što više naših mladih košarkaša. Evo Dalibor Ilić i Darko Talić su dobili punu afirmaciju ove sezone, igraju zapažene uloge, u narednom periodu dolaze Kosta Kondić, Stefan Simanić i hoću da ravnopravno konkurišu za prvi tim Igokee, kako ove sezone, tako i naredne.

Igokeu je potresla i povreda AntabijeVolera, a umjesto njega, klub je bio primoran da angažuje odličnog strijelca Stevena Greja.

- Veler je dobro poznato lice u regionu, i moja izričita želja je bila da ga dovedem. Bez obzira na to kako poenterski učestvuje u igri, on ima svoju snagu, moć kada je u igri. On odvlači pažnju drugim stvarima. On je snaga na terenu, da li dao 3 ili 15 poena. Sigurno da je veliki hendikep za nas njegov izostanak, prvenstveno jer je od početka sezone tu i znao je svoju ulogu. Prihvatio je moje zahtjeve i ja mu želim što brži oporavak. Bili smo primorani da angažujemo drugog igrača na njegovoj poziciji, ponajviše zbog te širine rostera, jer ako imam problem sa jednim igračem, to mi stvara glavobolje, zamislite onda da imam problem sa više igrača. Zato smo doveli Greja, dobio sam informacije da je odličan momak, a o njegovim kvalitetima je suvišno i pričati ako vidimo gdje je i kako je igrao u prethodnom periodu. Mislim da će biti dobro pojačanje. Treba vremena da se on uklopi, da uđe u sistem koji tražim, ali se nadam da će se što prije adaptirati.


26 .kolo ABA liga
Borac 77 : 82 Cibona
Zadar 70 : 90 Crvena zvezda MTS
Igokea 79 : 88 Mornar
Cedevita Olimpija 85 : 79 Mega Soccerbet
FMP 91 : 85 Krka
Budućnost VOLI 20 : 0 Koper Primorska
Partizan NIS 80 : 58 Split
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 26 23 3 49
2 Budućnost VOLI 26 22 4 48
3 Mornar 26 19 7 45
4 Igokea 26 19 7 45
5 Cedevita Olimpija 26 18 8 44
6 Mega Soccerbet 26 14 12 40
7 Partizan NIS 26 13 13 39
8 FMP 26 11 15 37
9 Cibona 26 10 16 36
10 Zadar 26 9 17 35
11 Borac 26 8 18 34
12 Krka 26 8 18 34
13 Split 26 8 18 34
14 Koper Primorska 26 0 26 26