XS
SM
MD
LG

Čukarički na granici povlašćenih timova za drugo kolo Lige Konferencija

Čukarički na granici povlašćenih timova za drugo kolo Lige Konferencija: Sve zavisi od šampionata Jermenije, Luksembruga i Rumunije!--

Čukarički će po sedmi put učestvovati u evropskim takmičenjima, prvi put u premijernom izdanju Lige Konferencija. Podsetimo, prethodno su Brđani igrali dva puta u Intertoto Kupu (sezone 1996/97 i 1997/98) i četiri puta u kvalifikacijama za Ligu Evrope (sezone 2014/15, 2015/16, 2016/17 i 2019/2020).

Srbija će naredne sezone imati četiri predstavnika u evropskim takmičenjima, prvak Crvena zvezda igraće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok će Partizan, Čukarički i Vojvodina igrati u kvalifikacijama za Ligu Konferencija. Nešto bolji rezultati prethodnih sezona omogućili su srpskim klubovima određene privilegije. Konkretno, sva četiri kluba startovaće od drugog kola kvalifikacija, što prethodnih sezona nije bio slučaj. Na taj način, Crvena zvezda, Partizan, Čukarički i Vojvodina dobiće dve nedelje više za uigravanje i eventualno adaptaciju novih igrača.

Što se tiče Lige Konferencija, takmičenja u koje su mnogi imali sumnje, kvaliteta neće nedostajati. Kvalifikacije će biti slične onima koje smo imali prilike da gledamo prethodnih sezona u kvalifikacijama za Ligu Evrope, koja je sada drastično promenjena, ali nije tema ovog teksta, s obzirom da u njoj na žalost neće biti srpskih klubova. Osim, ukoliko se Crvena zvezda iz kvalifikacija za Ligu šampiona „preseli“ u kvalifikacije za Ligu Evrope, ili direktno u grupnu fazu ovog takmičenja, u zavisnosti u kojoj rundi bi eventualno usledila eliminacija. Naravno, nadamo se da će crveno-beli posle godinu dana pauze ponovo zaigrati u eliti.

Partizan će zahvaljujući vrlo dobrom evropskom koeficijentu (18,000) biti sigurno povlašćen prilikom žreba za drugu, treću i plej-of rundu kvalifikacija. Što se tiče Vojvodine i Čukaričkog, veliko je pitanje hoće li ova dva srpska predstavnika imati taj status već prilikom prvih prepreka, u drugoj rundi kvalifikacija.

I Vojvodina i Čukarički „vuku“ nacionalni koeficijent (5,350), s obzirom da je on bolji od klupskih u prethodnih pet sezona. U drugoj rundi kvalifikacija učestvovaće 90 klubova, dakle njih 45 će imati povlašćen status. Problem je taj što će žreb za drugu rundu biti pre prvog meča prve runde kvalifikacija, samim tim među povlašćenima će biti i oni koji kreću kolo ranije od Čukaričkog i Vojvodine, a imaju bolji klupski koeficijent.

Konkretno, trenutno je ispred Novosađana i Brđana po projekciji 38 klubova, dakle ostalo je još sedam mesta među povlašćenim timovima. Da li će među njima biti i Vojvodina i Čukarički ostaje da se vidi, s obzirom da treba sačekati raslpete u nekoliko nacionalnih šampionata i kupova.

Vojvodina je inače mesto ispred belo-crnih, s obzirom da u slučaju istog koeficijenta, a to je ovde slučaj, prvi naredni kriterijum je učinak u prethodnoj evropskoj sezoni, u kojoj ekipa Dušana Đorđevića nije nastupala, a Novosađani jesu. Što se tiče preostalih sedam mesta u povlašćenom šeširu za drugu rundu, mnogo je nepoznanica. Dakle srpski klubovi će biti u najboljem slučaju, ako im se svi rezultati poklope, 39. i 40. Međutim, to gotovo sigurno neće biti slučaj.

Dodaćemo ovoj čitavoj priči i činjenicu da je Viljareal osvojio Ligu Evrope i na taj način je obezbedio direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona naredne sezone, umesto kvalifikacija za Ligu Konferencija, kao sedmi u Španiji. To znači da će ova zemlja imati pet predstavnika u LŠ, ali i da ujedno ostaje bez mesta u Ligi konferencija. A to donosi pomeranja za po jedno mesto, što je išlo na ruku Vojvodini i Čukaričkom.

UEFA kao da nije predvidela ovu mogućnost, pa je još uvek nejasno hoće li u treće kolo kvalifikacija „gurnuti“ predstavnika Danske (Kopenhagen) ili Švajcarske (Lucern). Uglavnom, oba pomenuta tima imaju bolji koeficijent od srpskih predstavnika, a u drugoj rundi igraće samo jedan.

Ko može još da ugrozi srpske klubove, odnosno od koga Vojvodina i Čukarički zavise? Dilema je osam, a to konkretno znači da Vojvodina čeka dva, a Čukarički tri povoljna raspleta u završnicama pojedinih evropskih šampionata. Krenimo redom.

Bosna i Hercegovina

Za preostala dva mesta u kvalifikacijama za Ligu Konferencija boriće se tri kluba, Velež (58 bodova), Zrinjski (56) i Široki Brijeg (56). Ovde će srpski klubovi navijati protiv Zrinjskog, koji bi ih spustio stepenicu niže zbog boljeg evropskog koeficijenta (8,000). Dodatni problem je što Zrinjski ima bolju gol-razliku od Širokog Brijega, a to je prvi kriterijum u slučaju istog broja bodova dva tima u BiH. U poslednjoj rundi šampionata parovi su sledeći: Mladost DK – Velež, Tuzla siti – Zrinjski, Radnik – Široki Brijeg.

Luksemburg

Dva tima koja se bore za Evropu imaju bolji koeficijent od Vojvodine i Čukaričkog, to su Didelanž (8,000) i Niederkorn (5,500). Kolo pre kraja, teško je očekivati da će Didelanž uzeti titulu, i na taj način ipak zaigrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, što bi bio idealan scenacio za naše klubove. Realnija je opcija da u Evropi ne bude Niederkorna, koji je trenutno mesto ispod crte za plasman na međunarodnu scenu. Ali, Niederkorn u poslednjem kolu gostuje upravo Rasingu, koji ima bod više. Taj meč na programu je 30. maja, Vojvodina i Čukarički navijaće za Rasing.

Jermenija

U bivšoj sovjetskoj republici kolo pre kraja stanje je upravo onakvo kakvo odgovara srpskim predstavnicima. Jedini tim sa boljim koeficijentom od Vojvodine i Čukaričkog je Alaškert (6,500). Ovaj tim je kolo pre kraja drži lidersku poziciju, sa 43 boda, dva više od Noe. U poslednjem kolu, koje je na program 28. maja, Alaškert će ugostiti ekipu Ararat-Jermenija, pobeda joj garantuje titulu i plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. U suprotnom, ukoliko osvoje bod ili izgube, tu privilegiju bi imao Noa, ukoliko na svom terenu savlada Van. A to ne bi bila dobra opcija za naše klubove, s obzirom da bi se Alaškert preselio u kvalifikacije za Ligu Konferencija i gurnuo Vošu i Čuku još jedno mesto niže.

Češka

U Češkoj je ostalo još jedno mesto u kvalifikacijama za Ligu konferencija, a ono će gotovo sigurno pripasti Plzenju (koeficijent 33,500). Ekipa koja je imala sjajne rezultate u Evropi prethodnih sezona kolo pre kraja je na petoj poziciji, sa tri boda više od Libereca i Pardubica. Plzenj će 29. maja gostovati Opavi, dovoljan im je i bod da se obezbede. U slučaju poraza, šansu bi imali najbliži pratioci, Liberec čeka ekipu Olomuca, a Pardubice Jablonec. Ipak, ovde je samo teorija uz srpske klubove, gotovo sigurno će ih Plzenj gurnuti stepenicu niže u projekciji žreba za drugu rundu.

Izrael

Ovde je situacija najkomplikovanija. Srpski klubovi će navijati za Makabi Tel Aviv (koeficijent 20,500), koji još uvek može do titule i protiv Hapoel Ber Ševe (17,500). Svi ostali timovi imaju slabiji evropski koeficijent. Trenutno je lider tamošnjeg prvenstva Makabi Haifa, sa dva bovda više od Makabi Tel Aviva, kolo pre kraja. Makabi Haifa će 30. maja ugostiti Hapoel Ber Ševu, za titulu će im biti dovoljan i bod. U slučaju poraza, šansu bi imao Makabi Tel Aviv, koji čeka Kirjat Šmonu. Kombinacija je mnogo, a nije neralno da u kvalifikacijama za LK zaigraju i Makabi Tel Aviv i Hapoel Ber Ševa, a to bi napravilo ogromna problem Vojvodini i posebno Čukaričkom.

Rumunija

Kod naših istočnih komšija ostala je jedna viza za Evropu. Za nju se kroz plej-of bore tri tima, a Srbi će navijati protiv Vitorula iz Konstance (koeficijent 5,500). Za sada je poznato da će Sepsi u finalu plej-ofa (30. maja) na svom terenu ugostiti boljeg iz polufinala u kojem se sastaju Čindija Targovište i Vitorul (27. maja).

Suma sumarum:

Gotovo je izvesno da će ispred Vojvodine i Čukaričkog biti Plzenj, Makabi Tel Aviv i Didelanž, najverovatnije i Zrinjski i Hapoel Ber Ševa. Potpuno je neizvesna situacija u Luksemburgu oko još jednog predstavnika (Rasing ili Niederkorn), dok je za sada vrlo povoljna u Jermeniji i Rumuniji.