XS
SM
MD
LG

Beogradski balkon spreman za zlatne košarkašice (video)

Srbija, šampion Evrope

Košarkašice Srbije savladale su Francusku 63:54 i drugi put u istoriji osvojile zlatnu medalju na Evrobasketu. U reprizi finala iz 2015. godine, "lavice" su frenetičnom odbranom došle do krova Evrope. Ivon Anderson najefikasnija na meču, Sonja Vasić izabrana za najkorisniju igračicu turnira.

Drugi put u istoriji, ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na šampionatu Evrope. Ekipa Marine Maljković savladala je u finalnom meču u Valensiji tim Francuske 63:54.

 Kao i pre šest godina u Budimpešti, Srbija je do evropskog zlata došla protiv favorizovane ekipe Francuske, koja je peti put uzastopno poražena u finalu Evropskog prvenstva.

Konačan rezultat ne oslikava dovoljno koliko je srpski tim bio ubedljiv tokom utakmice. Srpske košarkašice su dominirale tokom čitavog toka meča i nisu dozvolile protivnicama da se rezultatski približe.

Utakmica je počela jakom odbranom srpskog tima. Francuska je postigla samo 11 poena u prvoj deonici, što su Srpkinje iskoristile za početnu prednost.

U drugoj deonici igralo se u serijama. Srbija je povela 18:11, Francuska izjednačila, a onda serijom 13:0 "lavice" prvi put dolaze do dvocifrene prednosti.

Ipak, izabranice Valeri Garnije još jednom se vraćaju u život, ali nisu mogle ni da prepostave šta će im se dogoditi u nastavku.

Najbolji period igre srpskog tima bio je početak treće deonice. Odlična odbrana ostavila je Francuskinje na samo dva postignuta poena u prvih pet minuta, što Srbiji donosi veliku prednost od čak 18 poena.

Ipak, još jednom se Francuskinje vraćaju u meč, zahvaljujući pre svega greškama naših igračica, pa se u posldeih 10 minuta ušlo sa prednošću Srbije od osam poena.

Očekivao se veliki pritisak Francuskinja, ali Srbija je do kraja meča održala prednost i došla do velike pobede.

Najefikasnija na meču bila je Ivon Anderson sa 18 poena, Jelena Bruks dodala je 15, a Sonja Vasić 12, uz osam skokova i šest asistencija.

Ipak, sve igračice koje su dobile minutažu iskoristile su je na najbolji mogući način. Ana Dabović pogodila je tri trojke, a Tina Krajišnik "stavila u džep" Sandrin Grudu. 

U timu Francuske istakla se Valerijen Vukosavljević sa 15 poena i Marin Žoanes sa 13.

Sonja Vasić izabrana je za najkorisniju igračicu (MVP) šampionata, istovremeno je uvrštena i u najbolju petorku turnira.

Doček zlatnih "lavica" biće organizovan u ponedeljak od 20.00 ispred Starog dvora.