XS
SM
MD
LG

Denis Šapovalov - prvi pravi test za Noleta

Foto: Eurosport

Novak Đoković došao je bez većih problema do polufinala Vimbldona. Narendi Noletov rival biće Kanađanin Denis Šapovalov.

Šapovalov je rođen u Izraelu. Njegov otac je Rus dok je majka Ukrajinka jevrejskog porijekla. Njegova majka radila je kao teniski trener u Izraelu pa je tako Denis rođen u Izraelu. Prve teniske korake napravio je sa pet godina. Tada je već bio u Kanadi, gdje mu se porodica preselila prije prvog rođendana.

Trenirao je u Ričmond Hil klubu gdje je njegova majka radila kao trener. Kasnije je njegova majka otvorila vlastiti teniski klub kako bi Šapovalov imao dovoljno vremena da trenira. Majka ga je trenirala do njegove 13. godine a onda je sa njim počeo raditi Adriano Fuorivia. Kao junior ostvarivao je sjajne rezultate a zanimljivo da je kao i prethodni Noeltov rival, Mađar Fučovič, osvojio juniorski Vimbldon. Denis je to uradio 2016. godine a tada je sa Ožije Alijasimom igrao i finale u dublu ali nije uspio doći do trofeja.

Njegov uspon u seniorskom tenisu krenuo je 2017. godine. Posebno bitan bio je Masters u Kanadi. Tada je na domaćem terenu odigrao maestralno. Svaldao je Del Potra a potom i Rafu Nadala. Došao je do polufinala gdje je ispao od Zvereva. Na US Openu je igrao četvrtu rundu a do kraja godine ušao je među 50 najboljih tenisera svijeta. 

Naredne sezone igrao je polufinale na šljaci na Mastersu u Madridu dok na Slemovima nije imao toliko dobre rezultate. Naredne sezone, osvojio je titulu u Štokholmu a igrao je i finale Mastersa u Parizu. Prošle sezone svakako najviše vrijedi izdvojiti četvrtfinale na US Openu. 

Šapovalov je uvijek važio za velikog talenta ali tenisera koji nikako nije psihički bio najstabilniji i znao se često samouništiti. Međutim, očito da mu paše saradnja sa Mihailom Juzžnjim koji je po karakteru dosta sličan Denisu. A ovaj Vimbldon pokazuje puni njegov potencijal.

Istini za volju, mučio se protiv Kolšrajbera u prvom kolu ali je kasnije igrao sve bolje i bolje. Anduhar mu je predao bez borbe dok je bio ubjedljiv protiv Mareja i Bautiste. A pobjeda protiv Španca je bila posebno impresivna. Na kraju je savladao i Karena Hačanova u pet setova te je tako zakazao duel sa Noletom.

Karakteristično za Šapovalova je to što je ljevak i što je jedan od rijetkih kojem je omiljeni udarac jednoručni bekhend. Igra agresivno i udara lopticu snažno a pri tome dobro i servira. U meču sa Hačanovom dosta dobro je i ritenirao pogotovo u onim najbitnijim mečevima.

Što se tiče njegovih duela sa Noletom, oni imaju šest zvaničnih mečeva i Nole ga je dobio svih šest puta. Igrali su jednu egzibiciju na travi kada je Šapovalov slavio sa 2-0.

Generalno, ovo je prvi pravi test za Novaka. Gledajući sve, Šapovalov je uz Noleta pokazao najviše na ovogodišnjem Vimbldonu. Naravno da je Nole favorit ali ovo je prvi meč gdje će nešto zavisiti i od protivnika i ovo je prvi meč na ovogodišnjem Vimbldonu gdje bi Nole mogao imati problema. Naravno, ako sve bude kako treba Nole bi trebao dobiti meč. Ali, mora biti maksimalno oprezan i mora igrati sa mnogo manje oscilacija nego protiv Fučoviča jer će Šapovalov iskoristiti svaku priliku. Pri tome, trenutno igra sa najvećim samopouzdanjem u karijeri a sve to ukazuje da ovo neće sigurno biti lak meč i sasvim je realno da Šapovalov uzme bar set.

Međutim, vjerujemo da će Nole opravdati ulogu favorita, da će odigrati bolje nego protiv Fučoviča te da će se plasirati u treće uzastopno finale Vimbldona.