XS
SM
MD
LG

Fudbalski savez Srbije ponovo krši propise: Žrijeb održan bez znanja klubova

Novi skandal u srpskom ženskom fudbalu

Svakodnevno smo svjedoci brojnih nepravilnosti, koje rade "istaknuti" članovi bilo koje fudbalske organizacije, a ovog puta to se to desilo u Super lige Srbije, gdje se polako počinje kuvati, a sezona nije ni počela.

Polako, ali sigurno kreće, igranka iz Stare Pazove. Jutros je održan žrijeb takmičarskih brojeva za novu sezonu najvišeg ranga takmičenja Superlige Srbije za žene, koja bi trebala da počne krajem ovog mjeseca.

Da stvar bude gora. Niko u državi od klubova koji nastupaju u ovom rangu takmičenja nije prisustvovao žrijebu i nije bio obavješten, nego je FSS to uradio svojom voljom i napravio parove prvog kola, pa se postavlja pitanje da li je to normalno? Ono što je sportDC.net saznao, to je da će svi klubovi tražiti da se žrijeb ponovi.

U prvom kolu treba da se sastanu Spartak iz Subotice - Crvena zvezda, Požarevac da odmjeri snage sa Slogom Zemun, TSC da dočeka Mašinac i Zvezda 2018 B protiv Voše iz Novog Sada. I to bi u sportskom takmičenju koje se zapravo i drži sportskih principa bilo – to. No, u Srbiji se drže one stare poslovice – „pravila su tu da bi se kršila“.

Mnogi sportski fudbalski radnici koji su godinama u ženskom fudbalu postavljaju otvoreno pitanje, a ono glasi kako je moguće da će dvije Zvezde igrati isti rang takmičenja, a Sandra Sremčević je vlasnica oba kluba? A pazite ovo, sedmo i posljednje kolo novog prvenstva upravo će se dva "bratska" kluba sastati. Pametnom dosta. Svjedoci smo razno raznih malverzacija u muškom fudbalu, no izgleda da to polako počinje i kod djevojaka.

FSS Stara Pazova

Idemo od prvog osnovnog problema.

Kada je sezona 2020/2021 završena, 22. maja 2021. godine Izvršnom odboru Fudbalskog saveza Srbije ostavljena je mogućnost da sačini sve materijalne dokaze u vezi slučaja ženskog fudbalskog kluba Crvena zvezda i da ih isključi iz takmičenja, jer postoji 13 stranica nezakonitih radnji i odluke APR da klub prestaje da postoji, a o tome je naš portal pisao i ranije.

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije donio je odluku da, umjesto isključi Crvenu zvezdu iz mogućnosti da se takmiči pod ingerencijom FSS, on je njih ostavio i to zajedno sa Zvezdom B 2018 koji je bio šampion Prve ženske lige Srbije i tako ušao u viši rang. . Uprkos velikom broju kritika, ova oduka je ostala na snazi, pa smo kao rezultat imali u najmanju ruku razuđen kvalitet ženskog fudbala u Srbiji, a izgleda da ženskom srpskom fudbalu neće svanuti dok neznalice krše propise.

Drugi, i mnogo opasniji problem, jeste ukoliko Momčilo Marić, komesar Superlige Srbije za žene svjesno ignoriše pravila i propise pod kojim je igrana Superliga, samo kako bi sačuvao ekipu iz Beograda u društvu najboljih, čime direktno krši integritet lige, što bi moglo da rezultuje ozbiljnim sankcijama od strane UEFA. Pored toga, klubovi Superlige Srbije treba da znaju da iza Crvene zvezde stoji možda i najteži čovjek kada je u pitanju ženski fudbal u Srbiji.

Ostaje nam da sačekamo i vidimo kakva će biti odluka Fudbalskog saveza Srbije povodom eventualnog ponavljanja žrijeba za novu sezonu koju su i sami prekršili ili će ga ostaviti ovako kako su i uradili, s obzirom da kod nas sve može. A ono što je interesatno, već sada tri sedmice prije početka prvenstva uveliko kreću glasine oko toga koga FSS ove sezone ide da izbaci iz Superlige Srbije za žene, no i to će se polako otkriti.

Momčilo Marić, komesar Superlige Srbije za žene


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6