XS
SM
MD
LG

Igokea dočekuje PAOK

Foto: Igokea

U prvom kolu FIBA Lige šampiona, Igokea će u utorak od 18:30h dočekati ekipu PAOK-a iz Soluna. Biće to prvi međusobni duel ovih ekipa.

Igokea je u prva dva kola ABA lige ostvarila po pobjedu i poraz. Savladala je Borac poenima Robinsona za pobjedu dok je u drugom kolu izgubila u Železniku od FMP-a. Sa druge strane, PAOK je odigrao samo jedan zvaničan meč. Oni su na svom terenu poraženi od Lavrije sa 89-73 u prvom kolu grčkog prvenstva.

PAOK je tipična grčka ekipa koja predstavlja miks domaćih igrača i Amerikanaca. Ima tu nekih poznatih imena poput Vlade Jankovića koji je igrao i za Panatinaikos a tu je i Marvin Džons, nekadašnji centar Krke i Olimpije.

O PAOK-u je teško mnogo govoriti s obzirom da su odigrali samo jednu utakmicu. Međutim, ako je po njoj suditi, PAOK će biti u velikom problemu tokom ove sezone.

Defanzivno su poprilično mekani iako imaju fizikalija. Pik najčešće brane preuzimanjem. Samo preuzimanje na prvu odrae dobro ali odbrana lako pukne kada krene protok lopte u napadu rivala a i sama odbrana 1 na 1 nije baš najbolja bila u meču sa Lavrijom. Takođe, loše brane šur za tri poena. Često ostave dosta prostora šuterima protivničke ekipe jer se previše uvuku pod koš a isto tako u par navrata nisu dobro ispratili kada su se protivnički igrači otvarali u širinu za šut za tri poena.

Probali su u par navrata pik braniti iskakanjem ali su primili lake poene na obruču u tim situacijama. Generalno, zaštita obruča nije bila dobra i protivnik je imao visoke procente šuta za dva. Odbrana u tranziciji nije bila najbolja mada kada primite 89 poena, jasno je da dosta toga u odbrani ne valja.

Napadi nisu bili najbolji. Bilo je dosta statičnih napada i dosta napada se svodilo na individualnu igru. Na kraju krajeva, imali su samo 12 asistencija aizgubili su čak 18 lopti. Par lopti su jeftino izgubili tako što su im igrači Lavrije uzimali loptu na prvom pasu na liniji dodavanja. Što se tiče napada, Grifin je vjerovatno ključan igrač ove ekipe. Radi se o beku koji je dobar strijelac i koji može sebi kreirati poene. Pod košem je Marvin Džons jedno od rešenja a naravno bitan je i Janković koji igra i na niskom postu. Jedan od igrača na kojeg treba obratiti pažnju je i Dileo. On ''ćoškari'' i čeka priliku za šut u korneru (nešto kao Kurbanov u CSKA).

Iako je PAOK djelovao baš loše protiv Lavrije u oba smjera, Igokea ih ne smije potcijeniti. Imaju fizike i atletike i skakački su bili mnogo bolji od rivala. Faktički, skok je jedini i bio kako treba. Sigurno je da će tim iz Soluna pokazati neku reakciju i pokušaće ostaviti bolji utisak u Laktašima nego što su ostavili u prvom kolu.

Dosta će zavisiti i od Igokee. Igokea defanzivno nije imala potrebnu čvrstinu u prva dva kola ABA lige i sigurno će ekipa Dragana Bajića pokušati popraviti te stvari već od meča sa PAOK-om. Napadački Igokea jeste djelovala dobro u većem dijelu do sada odigranih mečeva ali je odbrana bila problem.

Što se same ove utakmice tiče, dosta će zavisiti od same Igokee. Igokea ima dubinu i ima oružje da kazni mane PAOK-a. Ono što je bitno za Igokeu u ovom meču jeste da pokaže čvrstinu i da bude agresivna u odbrani. Takođe, bitno je da se skakački nametne i da bolje gradi skok nego protiv FMP-a i Borca, pogotovo jer je PAOK skakački opasan tim.

Igokea je prošle sezone savladala mnoga velika imena u FIBA Ligi Šampiona. PAOK sada više nema taj status ali gledajući kroz istoriju, radi se o jednom od grčkih velikana. Da li će Igokea pobjednički otvoriti novu sezonu i upisati pobjedu protiv tima iz Soluna, saznaćemo u utorak od 18:30h.


16 .kolo ABA liga
Split 61 : 72 Budućnost VOLI
Crvena zvezda MTS 85 : 66 Igokea
FMP 75 : 77 Cedevita Olimpija
Borac 91 : 78 Mornar
Krka 62 : 79 Mega Basket
Cibona 80 : 73 Zadar
Studentski centar 83 : 93 Partizan NIS
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 16 15 1 31
2 Partizan NIS 16 13 3 29
3 Budućnost VOLI 16 12 4 28
4 Cedevita Olimpija 16 11 5 27
5 Igokea 16 9 7 25
6 Mega Basket 16 8 8 24
7 FMP 15 9 6 24
8 Mornar 16 7 9 23
9 Studentski centar 16 7 9 23
10 Cibona 16 6 10 22
11 Borac 16 5 11 21
12 Zadar 16 4 12 20
13 Krka 16 3 13 19
14 Split 15 2 13 17