XS
SM
MD
LG

Šta smo vidjeli u prvom dijelu ABA lige ?

Foto: ABA liga

Iza nas je pola sezone u ABA ligi. Bilo je mnogo sjajnih mečeva i može se reći da imamo sjajnu sezonu za sada.

Lider na tabeli je ekipa Crvene zvezde. Ekipa Dejana Radonjića ima 12 pobjeda uz poraz od Igokee. Zvezda je dobila sve derbije ali je činjenica i da ih je sve igrala na svom terenu. Loše su odigrali u Laktašima gdje ih je Igokea u potpunosti nadigrala. Sa Krkom su odigrali jako jako čudan meč te su na kraju napravili nestvaran preokret. Sve u svemu, Zvezda izgleda u skladu sa željama Radonjića. Odbrana je sjajna ali je problem što fali napadačke produktivnosti u nekim mečevima kao i to što ekipa cijele sezone nije kompletna.

Partizan je drugi sa 10-2 omjerom. S obzirom da je novi tim, Željko obradović može biti prezadovoljan. Panter i ledej isporučuju ono svoje, Smailagić igra odlično a kao veliko pojačanje se ispostavlja i Gregor Glas. Mada, Glas je mnogo bolji utisak ostavio u Evrokupu nego u ABA. Poraze su doživjeli u derbiju sa Zvezdom i kući od Cedevita-Olimpije. Neke mečeve su teško dobili poput Zadra u prvom kolu dok su u Laktašima napravili veliki preokret. Meč sa Megom im je odložen radi problema sa virusom kod Mege.

Budućnost je na 10-3. S obzirom na sve probleme, oni su zaista sjajni. Prvo onaj šok na treningu i situacija sa Danilom Nikolićem ljetos. A onda su krenule povrede. Vajli je imao povredu pa je poslije i otišao. Radi povreda neke mečeve su propuštali Atić, Popović, Rid, Drobnjak, poslednji meč nije igrao ni Kobs a Kuridža je dosta rovit. Izgubili su u gostima od vječitih a kao jedini kiks može se spomenuti meč sa Megom u gostima. Veoma vrijedna je bila pobjeda u Ljubljani protiv Olimpije. Fizički su sjajni, imaju sjajnu hemiju i fenomenalno raspoređene uloge. Ako bi se kompletirali i ako im se vrati i Danilo, mogu oni jako mnogo.

FMP je najugodnije iznenađenje lige. Oni su na 10-3. Dobili su sve osim vječitih i Budućnosti a samo protiv Zvezde su ubjedljivo poraženi. nenad Stefanović već sada zaslužuje nagradu za trenera sezone jer radi sjajan posao. Imaju mlade momke poput Pavićevića, Šaranovića i Vujičića, imaju sjajne strance u Nevelsu i Džonsu a Tasić, Radonjić i Nerandžić igraju odlično. U međuvremenu su doveli Nikolu Manojlovića te im je Zvezda pozajmila Gušića do kraja sezone tako da će imati još neke mlade momke u drugom dijelu sezone. Po prognozama bili su kandidati za ispadanje a sada je realno da će ići u plej of.

Cedevita-Olimpija je tipična Cedevita-Olimpija. Imaju 8-5 ali igraju katastrofalno. Poraz od Zvezde nije tragedija ali nisu sebi smjeli dozvoliti poraze kući od Budućnosti, Zadra i FMP-a a kod Mege su doživjeli pravo poniženje. Ponovo su loše sastavili ekipu. Gomila igrača koji troše dosta lopti a premalo onih koji su dobri defanzivci. Pravili su promjene u hodu ali nije to još to. Dobili su Partizan u gostima što jeste velika pobjeda ali ni nakon nje se nisu digli. Ko im nametne čvrstinu, može ih dobiti ma kakav kvalitet ekipe imao.

Igokea je na 7-6. Ekipa je dosta promijenjena u odnosu na istorijsku prošlu sezonu. Samim tim je bilo jasno da će biti nešto lošija sezona. Međutim, kako vrijeme prolazimo, Igokea sve bolje izgleda. Imali su sjajnih izdanja poput onog protiv Zvezde a ruku na srce nekih većih kikseva nisu imali. Možda su eventualno mogli neki meč odigrati bolje, poput onih protiv Cedevita-Olimpije ili Derbija ali u suštini Igokea igra dobro za sada i djeluje da bi bez problema trebali do plej ofa.

Mornar je užasno otvorio sezonu. Tek u sedmom kolu su upisali prvu pobjedu. Iz te perspektive njihovih 5-8 ne djeluje tako loše. Vidjelo se po sastavu da neće biti dobri kao proteklih sezona. Neke stvari su mijenjali u hodu i djeluje da su uhvatili sada dobar ritam. Cibona je potpuno drugačija. Sjajno su otvorili sezonu. Imali su 3-0 i 5-3 ali su sada u padu. Povrijedio im se i Roko Prkačin na duže vrijeme a fali im dosta jedan dobar šuter. Neke mečeve su nesrećno izgubili poput meča sa COL u poslednjem kolu ali može se reći da nisu toliko loši i ako ništa bar forsiraju mlade igrače.

SC Derbi je na 5-*8. Kao novajlije u ligi igraju jako dobro. Imaju dosta mladih talenata poput Kenana Kamenjaša, Tišme, braće Ivišić a imaju i dobre strance. Vinjales jeste odličan strijelac ali ekipa bolje izgleda sa Pavlićevićem na terenu jer više gleda da razigra saigrače. Megi je sjajan šuter a dobro igra i Edvards.. Jedini pravi problem im je što su defanzivno baš mekani. Mega je na 5-7. Ekipa Vlade Jovanovića ostvarila je neke stvarno velike pobjede poput onih protiv Budućnosti i COL. Isto tako može se reći da su imali i neke kikseve a tu se prije svega misli na meč sa Zadrom u Beogradu. Megi je problem što nisu imali bekap pleja, što je Kazalon van ritma i što se Simanić povrijedio. Problem sa plejom su donekle riješili dovođenjem Uskokovića i vidjećemo kakvi će biti u drugom dijelu sezone.

Zadar do petog kola nije imao pobjede a sad ih imaju četiri. I to imaju čak i onu veliku nad Cedevita-Olimpijom. Karter igra odličnu sezonu a sjajan im je potpis i Tompson. Sa druge strane, Dominik Mavra ne igra baš kako se od njega očekuje jer je imao premalo dobrih izdanja. U svakom slučaju mogu biti zadovoljni prvim dijelom sezone.Borac je na četiri pobjede. Međutim, morali su imati barem neku više. Previše mečeva su izgubili jer nisu znali završiti posao. Tako su gubili mečeve od Igokee, Derbija, FMP-a i Budućnosti. Defanzivno im fali čvrstine ali imaju napadačkog kvaliteta više nego prošle sezone. Međutim, sada je problem što su olako ispustili neke pobjede što može da ih košta. 

Krka je na tri pobjede i njih su ostvarili u prvih pet kola. Međutim, kasnije su krenuli porazi iako su neke mečeve odigrali sjajno. Protiv Zvezde su propustili veliku šansu za pobjedu a još neke mečeve su olako ispustili. Imali su problema i sa povredama kao i kraćom rotacijom dok Rok Stipčević igra fenomenalno. Split je najgora ekipa u ligi i imaju samo dvije pobjede. Fali im kvaliteta, finansije su loše i djeluju kao ekipa koja će teško opstati pogotovo što ih u naredna tri kola čeka pakao. igraju sa vječitima pa protiv Budućnosti i realno je da budu na 2-14 nakon 16 kola. Doveli su u međuvremenu Šortera iz Turske ali ne djeluje nešto dobro sva situacija u nekadašnjem evropskom šampionu.


16 .kolo ABA liga
Split 61 : 72 Budućnost VOLI
Crvena zvezda MTS 85 : 66 Igokea
FMP 75 : 77 Cedevita Olimpija
Borac 91 : 78 Mornar
Krka 62 : 79 Mega Basket
Cibona 80 : 73 Zadar
Studentski centar 83 : 93 Partizan NIS
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 16 15 1 31
2 Partizan NIS 16 13 3 29
3 Budućnost VOLI 16 12 4 28
4 Cedevita Olimpija 16 11 5 27
5 Igokea 16 9 7 25
6 Mega Basket 16 8 8 24
7 FMP 15 9 6 24
8 Mornar 16 7 9 23
9 Studentski centar 16 7 9 23
10 Cibona 16 6 10 22
11 Borac 16 5 11 21
12 Zadar 16 4 12 20
13 Krka 16 3 13 19
14 Split 15 2 13 17