XS
SM
MD
LG

Fudbal i ljubav uvek pobeđuju

Zoran Smileski

Tek po neki klupski izlazak na međunarodnu scenu i trofej na nivou BiH bili su prilika da Republika Srpska ugleda svetla međunarodne fudbalske pozornice u poslednjih deset godina. Malo, premalo, ali i to je uspeh kada se realno sagleda sva komplikovanost “Dejtonske zemlje” u kojoj je teško dokučiti “ko za koga igra”, iz kojeg razloga, interesa, pobude… Republika Srpska je fudbalski zatočena, iako joj Dejtonski sporazum daje sva međunarodna ovlašćenja!

Međutim, zahvaljujući manifestaciji “Dan fudbala Republike Srpske”, rođenoj u porodici “Politika”, a odgojenoj u kolevci “Sportskog žurnala”, srpski entitet je svake godine u poslednjoj deceniji bio prisutan na međunarodnim fudbalskim meridijanima, od Japana i Katara, preko gotovo cele Evrope, sve do Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.


I svečanost svetskog karaktera i “Žurnal” odoleli su vremenu nedobronamernika, neprilika, jurišnicima neistine, “advokatima” nepravde, falsifikatorima istorije, u neravnopravnoj borbi protiv epidemiološke pošasti – korona virusa, pobedivši i pokazavši da je u BiH u svakom trenutku sve moguće osim poraziti fudbal i ljubav prema njemu!

Akcija “Dan fudbala Republike Srpske” rasla je i stasavala, gradila svoje kuće po “belom” svetu, njen eho dopirao je tamo gde se malo ko nadao i očekivao, probila je tvrde balkanske granice i otišla u svet zahvaljujući onima koji su se, u tom istom svetu, “ispovedali” o onome što su videli, dožoveli i prošli u Kristalnoj dvorani banjalučkog hotela “Bosna”.


-Ono što mi je priređeno i što sam dožoveo u mojoj Banjaluci u januaru 2020. godine pamtiću dok sam živ. Svima u Skoplju, a i sada u Americi, gde boravim kod sina Srđana, sa oduševljenjem pričam kako je sve to bilo Neka živi moja Banjaluka, moja Republika Srpska, njen “Dan fudbala”. Posebno priznanje treba da se oda “Sportskom žurnalu” koji je i pokretač jedne ovakve manifestacije svetskog rejtinga koju ima malo ko – istakao je Zoran Smileski, trener sa jedinim evropskim trofejom FK Borac – Mitropa kupom, koji se javio iz dalekog Čikaga.

“Dan fudbala Republike Srpske” ima istinsku ambasadorsku ulogu za najmlađu srpsku zemlju, jedinu pobedu našeg naroda u jugoslovenskim ratovima devedesetioh godina minulog veka, Republiku za koju mnogi vole da kažu da je “krštena i po Bogu i po Jordanu”, natopljena rekom krvi onih koji su u njene temelje ugradili najviše što su imali – svoje živote!

Upravo tih, najtežih godina, na početku poslednje decenije drugog milenijuma, u tadašnjoj Srpskoj Republici Bosni i Hercegovini fudbal je probudio uspavani život, vraća veru među ljude, budio snove nove otadžbine… 

-Entuzijazam, zasnovan na petriotizmu, bio je visoko izražen. Na frontu se ginulo, svi smo bili na prvim borbenim linijama, a onda smo dolazili da igramo utakmice, da se formira Savez, krenu takmičenja… Pobeda je bila višestruka. Eto, danas se nalazimo u godini jubileja, kada ćemo proslaviti tri decenije postojanja i rada Fudbalskog saveza Republike Srpske. Živi ovaj narod i fudbal njegov – rekao je Stojan Janjetović, jedan od prvih reprezentativaca Republike Srpske, akter istorijskog meča iz decembra 1992. godine kada su na Gradskom stadionu u Banjaluci igrale Republika Srpska i Republika Srpska Krajina.

I tako, prolazila je godina po godina, “Dan fudbala Republike Srpske” bio je sve sjajniji i blještaviji, obasjavao je sve dalje i dalje region, Evropu i svet. S dužnim poštovanjem o ovoj manifestaciji i danas se govori u Dohi, Tokiju, Meksiko sitiju, Njujorku, Madridu, Milanu, Beču, Žemevi, Pragu, Bratislavi, Atini, a pogotovo Ljubljani, zagrebu, Skoplju, Podgorici, Sarajevu…

Banjaluka je uspela u onom o čemu mnogi maštaju, ali ne mogu da ostvare – izrasla je u fudbalski epicentar, prestonicu iz koje se u svet šalju samo poruke jasne i nedvosmislene ljubavi.

Nagrade i priznanja

Tradicionalno, na manifestaciji “Dan fudbala Republike Srpske” dodeljuje se pet priznanja za najboljeg fudbalera – trofej “Velimir Sombolac”, najperspektivnijeg igrača - “Srđan Kačar”, najboljeg trenera - “Ilija Miljuš”, najboljeg fudbalskog radnika - “Ilija Pantelić” i najboljeg sudiju - “Ratko Kragulj”. Fudbalski savez Republike Srpske dodeljuje Nagradu za životno delo - “Doktor Milan Jelić”.

Posebna priznanja internacionalnih dimenzija su Zlatna povelja “Miljan Miljanić” i Ptiznanje ambasador fudbala “Mihailo Andrejević Andrejka”.
Slavko Basara/Sportski žurnal