XS
SM
MD
LG

Zbog ovoga se u Republici Srpskoj ne navija za BiH

Navijači Mađarske i BiH u Zenici pred početak utakmice FOTO: fejsbuk

Sramne šovinističke, ratnohuškačke slike i zajednička pjesma navijača reprezentacije BiH i Mađarske koja je dobila aplauz cijelog stadiona „Bilino polje“ u Zenici obišle su svijet. Svi normalni su se zgrozili na poruke koje su upućene, a biće zanimljivo vidjeti i reakciju UEFA.

Pjevali su domaći i mađarski navijači „Ubij Srbina“ poslije utakmice UEFA Lige nacija i sada je više nego jasno, čak i vrapcima na grani, zbog čega u Republici Srpskoj ne navijaju za „Zmajeve“ i reprezentaciju BiH ne doživljavaju kao svoju.

Kako i na koji način?

Šta treba da reprezentacija dođe da bude domaćin u Banjaluci, a da se skandira „Ubij Srbina!“

Ono što je još gore niko iz stručnog štaba, ali ni igrača Bosne i Hercegovine nije osudio ovaj šovinistički čin „BH fanatikosa“ potpomognut „basom“ Mađara. Ćuti selektor Barbarez, ćuti direktor Emir Spahić, ćute čelnici Saveza koji nisu srpskog porijekla...

Zar je takvim porukama mjesto na fudbalskom stadionu?

Ko ovde, zbog čega i zašto priziva suživot kojeg nema, niti će ga biti?

Kako zemlja da bude jedinstvena kada je dijele i razdjeljuju upravo ovakvi kakvi su bili na tribinama zeničkog stadiona „Bilino polje“?

Zapita li se iko kako su se na klupi osjećali članovi stručnog štaba, pomoćni trener Ninoslav Milenković, trener golmana Siniša Mrkobrada i fizioterapeut Siniša Ćebić. Pa i Sergej Barbarez je po ocu Srbin, ako baš hoćete istinu?!

I tu je kraj... Srbi su otjerani od Bosne i Hercegovine, na fudbalski način.

Zato ne čudi i tolika količina mržnje ispoljena prema predsjedniku Saveza Vici Zeljkoviću jer je i on Srbin iz Republike Srpske, a za „krovni“ Savez je u minule četiri godine uradio više nego bilo ko od njegovih prethodnika...

Zato je prikladnija pjesma „Pusti Srbina“, da ide svojim putem. Ovakva, kakva je, BiH ga samo usporava i ugnjetava i u njoj može da izgubi glavu, jer su poruke iz Zenice bile nedvosmislene.

Pa da svako ide za svojom srećom u ovoj nesrećnoj „Dejtonskoj zemlji“, koja je uvijek pripadala konstitutivnim narodima, a od 1995. godine i entitetima.

Fudbal je najbolje pokazao kakvi su odnosi u njoj, ko želi dominaciju i ekskluzivitet, a kome je namijenjena uloga građana drugog reda.

Neće da može!

Sada je, valjda, svima jasno zašto u Republici Srpskoj ne navijaju za BiH!