XS
SM
MD
LG

U nedjelju jubilarni, pedeseti Pohod u Pjenovac

Planinari iz cijelog regiona u nedjelju će jubilarni, pedeseti put, sa parkinga pored  vlaseničkog Gradskog stadiona krenuti na nadaleko čuveni Pohod u Pjenovac.

Dragan Ilić, predsjednik Planinarsko-ekološkog društva „Acer“ koje je godinama unazad, u saradnji sa vlaseničkom Turističkom organizacijom i uz podršku opštine Vlasenica, organizator pohoda, ističe da je interesovanje za ovaj događaj veliko.

„Po tradiciji, pohod organizujemo prvog vikenda u februaru. Goste dočekujemo u subotu, 5. februara, a okupljanje je u Motelu M. U skladu sa propisanim mjerama, u večernjim satima će biti upriličeno i planinarsko veče, na kome će biti dodijeljene zahvalnice i uručeni pokloni našim gostima. U nedjelju, 6. februara, slijedi tradicionalni pohod, koji će ići od stadiona u Vlasenici, preko Pećine, Debelog brda, Igrišta, Potkozlovače, do Pjenovca. U Pjenovcu će, nakon obilaska manastira, u dvorištu biti poslužen  ručak, koji su pripremili domaćini iz Han Pijeska,  i osvježenje za sve planinare, a nakon službenog završetka pohoda obezbijeđen je prevoz  do Vlasenice“, kaže predsjednik vlaseničkog „Acera“ i dodaje da su za planinare na punktovima pripremljeni topli napici.

Dragan Ilić, predsjednik Planinarsko-ekološkog društva "Acer" Vlasenica

„Na putu je planirano nekoliko odmora uz posluženje čaja, kuvanog vina, rakije. Nadamo se lijepom vremenu i doživljaju za sve planinare, a ove godine nam se vraćaju mnogi  gosti koji su ranije dolazili i poželjeli su naše krajeve.“

Ilić  je dodao da je staza spremna za pješačenje i sigurna za sve one koji će biti na njoj.

“Staza je  prethodno primpremljena. Mi već par dana idemo da progazimo stazu i za pohod  biće dostupna i djeci od 5-6 godina. Staza je duga oko 16.5 kilometara. Uz male varijacije to je staza koju svi poznajemo. Trudimo se da izbjegnemo hodanje cestom, da pješačenje bude kroz  prirodu, i zato je staza i lijepa“,  kazao je predsjednik Planinarsko-ekološkog društva “Acer”.

Ilić ističe da gosti stižu iz udaljenih krajeva.

 „Planinari nam stižu iz Srbije, od Vranja do Subotice, iz Bosne i Hercegovine, od najjužnijih krajeva, pa sve do Prijedora i Banje Luke. Gosti će biti smješteni u tridesetak objekata u Vlasenici, a smještajne kapacitete smo popunili. Iz dana u dan nam se prijavljuju novi učesnici i mi se  trudimo da im obezbijedimo kvalitetan smještaj. Zasada se prijavilo pedeset planinarskih društava, a prijave su otvorene do samog Pohoda koji će, kako očekujemo, biti masovan“, zaključio je predsjednik vlaseničkog planinarskog društva.

U zimu davne 1972. godine, na inicijativu Dragomira Čelikovića, prvog predsjednika Planinarskog društva “Javor” iz Vlasenice, održan je prvi pohod u Pjenovac, tada  pod nazivom “Memorijal Slaviše Vajnera Čiče”. Rad ovog društva, koje je, kada je, godinu dana ranije, formirano bilo prva planinarska organizacija u ovom dijelu BiH,  prije dvije decenije obnovila je grupa entuzijasta sada okupljenih u Planinarsko-ekološko društvo „Acer“.

Pohod prate i zanimljivo dizajnirane majice

Prva manifestacija koju je „Acer“ organizovao bio je Pohod u Pjenovac, koji, iz godine u godinu, u Vlasenicu dovodi zaljubljenike u prirodu iz cijelog regiona.