XS
SM
MD
LG

Ferarijeva dominacija, srećni Mercedes i Red Bulova noćna mora

Foto: Twitter / Charles Leclerc

Ako se po jutru dan poznaje, čeka nas spektakularna sezona u Formuli 1 jer prva trka u Bahreinu je zaista opravdala očekivanja i itekako se imalo šta za vidjeti.

Ferari je veliko ime i ima veliku istoriju. Međutim, isto tako, poslednje godine bile su teške. Nadanja ogromna a zadovoljstva minimalno. Čak se znalo desiti da odrade dobro predsezonska testiranja ali opet u samoj sezoni ne budu ni blizu Mercedesa i Red Bula. 

Prd ovu sezonu ponovo je krenula priča kako je Ferari napredovao, kako je ozbiljan i kako može biti konkurentan Mercedesu i Red Bulu. Međutim, poučeni ranijim iskustvima, vjerovatno smo svi te priče uzeli sa dozom rezerve jer Ferariju je zaista teško vjerovati. Em zbog toga što su proteklih sezona pravili bolide koji nisu dovoljno konkurentni, em što su s vremena na vrijeme maestralno sami sebi pucali u koljena. 

Međutim, vikend u Bahreinu pokazao je da je Ferari spreman za borbu i da može biti konkurent Mercedesu i Red Bulu. I tokom treninga bilo je jasno da Lekler i Sainc mogu mnogo. Onda su došle kvalifikacije u kojima je Lekler zauzeo prvo a Sainc treće mjesto.

Samu trku tim Ferarija je dočekao u sjajnom raspoloženju ali je bilo jasno da je start jako važan. Start su odradili odlično i zadržali su svoje pozicije. Prve promjene guma donijele su prvo pravo uzbuđenje u sezoni. Iako je Lekler imao prednost ispred Ferstapena, Holanđanin je iskoristio odlazak u boks da se približi i uđe u duel sa Leklerom. Par krugova gledali smo sjajnu borbu koja može dati mnogo razloga za optimizam svima koji vole čuveni crveni bolid.

Prije svega, Lekler je ostao miran. U par navrata Maks ga je prolazio ali bi Lekler uvijek uzvraćao i na kraju je sačuvao svoju prvu poziciju. Možda i bitnije od toga jeste to što Ferari nije pao u duelu sa Red Bulom. Recimo da se ovakav duel desio prošle sezone, Maks bi se brzo odvojio od Leklera nakon što bi ga prvi put pretekao. Sada je Ferari imao snage da isparira i na kraju je Lekler ostao prvi. Svakako da je na odvajanje Leklera na sigurnu udaljenost uticao i to što je Maks u duelu istrošio gumu pa je morao malo da popusti.

Nakon tog duela, Lekler je suvereno čuvao prvo mjesto do momenta kada se desila situacija sa Gaslijem nakon čega je na stazu izašlo bezbjedonosno vozilo. S obzirom da su svi vodeći sem leklera otišli u boks na treću promjeni prije toga, sa jedne strane vratila se neizvjesnost jer je nestala velika prednost Leklera a sa druge strane i on je dobio mogućnost da ode u boks što je iskoristio.

Kada se trka nastavila, Lekler je tako rutinski odradio posao i faktički nije ni bilo prave drame u završnici. Svakako da je to dijelom i radi problema sa bolidom koje je imao Ferstapen. U jednom trenutku rekao je svom boksu da mu bolid gubi snagu a na kraju je morao i odustati. To je omogućilo Ferariju da dođe do duple pobjede jer je na kraju Sainc završio kao drugi. 

Sainc je odvozio rku bez greške kao i Lekler ali je mogao ostati bez drugog mjesta radi jednog propusta Ferarija. Kada je Maks treći put otišao u boks, izašao je sa desetak sekundi zaostatka za Saincom na 11 krugova do kraja. Činjenica jeste da je Ferstapen imao nove gume ali je Ferari mogao rizikovati. 

Na kraju ih nije koštalo jer je Red Bul doživio pravi pravcati košmar u završnici trke. Tokom same trke i Ferstapen i Perez su djelovali dobro i jedino se može govoriti o grešci Maksa u jednom trenutku tokom duela sa Leklerom. Međutim, nije djelovalo da imaju problema. Na kraju im se desilo identično. Bolid im je počeo gubiti snagu i na kraju su morali odustati. Svakako da ove stvari idu i na dušu Honde. Hondini motori su ranije znali imati problema, šuškalo se čak i da će Red Bul prekinuti saradnju sa njima ali su ostali zajedno. Naravno, ne znači ovo da će se kroz cijelu sezonu javljati isti problemi ali na neke stvari moraju obratiti pažnju. Ako zanemarimo ovaj dio, Red Bul je pokazao da je konkurentan.

To ne vrijedi za Mercedes. Na kraju jeste Hamilon bio treći a Rasel četvrti ali to je više splet okolnosti i katastrofe Red Bula u završnici trke. Vidjelo se i tokom treninga i kvalifikacija da Mercedes nije još dovoljno konkurentan i da će mu trebati vremena da se prilagodi na novu eru u Formuli 1. Takođe, pravili su i neke greške koje nemaju toliko veze sa bolidom. Utisak je da su na promjenama guma izgubili previše vremena i da je Hamilton možda izgubio tu i drugo mjesto jer je svaki put ostao par desetinki predugo. Ranije je Mercedes bio perfektan u takvim stvarima tako da je za očekivati da se ove stvari ne ponove u narednim trkama.

Što se ostalih ekipa tiče, definitivno je Has najugodnije iznenađenje. Kevin Magnusen završio je kao peti na kraju. Ono što je bitnije od same pete pozicije jeste da je bio konkurentan i da je bio dobar i u duelima sa Raselovim Mercedesom. Mik Šumaher jeste ostao bez bodova ali je bio prvi ''ispod crte'' i ne može se reći da je odvozio lošu trku. Definitivno bolju od većine prošlosezonskih. Has je tokom predsezone imao dosta problema jer su ostali bez sponzora, skoro pred sam start sezone promijenili Mazepina i doveli Magnusena ali i pored tih stvari, bolid je očito dobar.

Alfa Romeo i Alpin jesu imali oba vozača u bodovima ali ne djeluju baš previše impresivno što se samih bolida tiče. Alfa Tauri je imao peh sa Gaslijem koji je vozio solidnu trku ali je na kraju bar Tsunoda osvojio bodove odnosno osmo mjesto. Djeluje da oni mogu više nego što su na kraju ostvarili tokom ovog vikenda.

Prvog vikenda svakako da su razočarali Aston Martin i Meklaren. Aston Martin imao je svakako problem i sa tim što je Fetel propustio trku radi koronavirusa pa je kao zamjena uskočio Hulkenberg. Na kraju nisu bili ni blziu bodova što je svakako loš početak sezone za njih. Lando Noris i Danijel Rikiardo su na papiru odličan tandem ali vikend za Meklaren je bio sve samo ne odličan. Na kraju obojica van bodova i što je gore potpuno nekonkurentni. Čak je obojicu porazio i jedan Vilijams, odnosno Alborn što je svakako razlog za glavobolju. A što se tiče Vilijamsa, objektivno rečeno oni su najlošiji tim ove sezone i po kadru ali i po bolidu tako da se neće naosvajati mnogo bodova i ne može im se nešto mnogo zamjeriti za ovaj prvi vikend.

Sezona je počela na uzbudljiv način. Možemo se nadati samo da svaka trka bude uzbudljiva kao ova prva. Čini se da ćemo konačno imati tri ekipe koje će biti ravnopravne jer sigurno će Mercedes uhvatiti priključak za Red Bulom i Ferarijem. Ostatak karavana vodiće veliku borbu za mjesta iza velike trojke jer sem Vilijamsa, ostale ekipe su dosta izjednačene.

Dakle, sa nestrpljenjem ćemo čekati naredne trke a prva sledeća je već naredne nedelje u Saudijskoj Arabiji.