XS
SM
MD
LG

Bajić je podigao Igokeu na viši nivo

Foto: ABA liga

Igokea je drugu sezonu uzastopno ušla u plej of ABA lige. Sam po sebi taj rezultat je ogroman uspjeh. Međutim, taj uspjeh dobija na važnosti još više ako se zna kakav je put Igokea prešla u protekle dvije-tri godine.

Start sezone 19/20 bio je kao iz noćne more. Desetak dana pred start sezone, tadašnji trener Aleksandar Trifunović imao je moždani udar. Srećom, Trifunović se dobro oporavio od svega ali naravno nije bio u stanju voditi ekipu. Sezonu kao prvi trener započeo je Marko Barać. Vidjelo se već u prvim mečevima da Barać itekako ima ''šlifa'' ali se vidjelo i da mu fali iskustva. Iako je Igokea igrala dobro, sezonu je otvorila sa četiri poraza u ABA ligi.

Kao i u svakoj kriznoj situaciji u poslednjih 15ak godina, klub se obratio za pomoć vojniku kluba, Draganu Bajiću. Dogovoreno je da Bajić završi sezonu kao prvi trener, da mu Barać bude pomoćnik a da Trifunović ima ulogu savjetnika. Tu je Igokea pokazala veličinu jer iako Trifunović nije vodio ekipu, Igokea mu je isplatila sve do poslednje marke od onog što je dogovoreno za tu sezonu.

Dolaskom Bajića Igokea je ostvarila prvu pobjedu u sezoni i to protiv Zadra kući. Međutim, problemi su se nastavili. Nije bilo ni Bajiću lako ma koliko bio fenomenalan trener. Preuzeo je ekipu koju nije selektovao i morao je raditi doselekciju u hodu. Nakon 12 kola Igokea je imala samo dvije pobjede i bila je najozbiljniji kandidat za ispadanje.

Međutim, Bajić se nije predavao. Na sve načine je pokušavao dići ekipu. Iako je klub bio u teškoj situaciji, Bajić je našao načina da digne ekipu, naniže četiri pobjede i napravi ogroman korak ka opstanku. Posebno impresivna bila je pobjeda u Ljubljani protiv Cedevita-Olimpije iako je Igokea imala samo sedam igrača u rotaciji. Iako se sezona na kraju nije ni završila radi koronavirusa, Igokea je svakako i rezultatski osigurala opstanak tako da joj poslednje kolo nije bilo važno.

U ljeto 2020. godine, uprava Igokee povukla je fenomenalan potez. Uvidjeli su da je Dragan Bajić najbolja opcija za Igokeu te su Bajiću dali trogodišnji ugovor. Samim tim, dobio je odriješene ruke da sastavlja ekipu onako kako on to želi.

A koliko je to dobar potez bio, pokazala je prošla, možemo slobodno reći istorijska sezona. Igokea je uspjela proći kvalifikacije i prvi put ući u grupnu fazu Lige šampiona. Nsu ''Igosi'' tu stali pa su prošli i u TOP16 fazu. Na kraju su bili na pobjedu daleko od plasmana na završni turnir Lige šampiona. Paralelno sa tim, Igokea je igrala fenomenalno u ABA ligi. Igokea je igrala najljepšu košarku te je završila četvrta i ušla u plej of a Dragan Bajić je proglašen za trenera sezone u ABA ligi. Izborili su majstoricu u polufinalu ali ipak nisu mogli proći kasnijeg šampiona, ekipu Crvene zvezde.

Iako je inicijalna ideja bila da Igokea zadrži što više igrača iz prošle sezone, neke nisu zadržali. Iako je Karmajkl produžio saradnju, na kraju je došlo do raskida saradnje a Karmajkl je kasnije završio u Cedevita-Olimpiji. Atić je takođe produžio saradnju ali ga je Igokea prodala za finu svotu u Budućnost. Iz prošle sezone ostali su Ilić, Talić, kapiten Jošilo, Fundić, Voler i Vulić. Tkom ljeta stigli su Starks, Stivens, Radanovi, Đorđević, Tanasković dok se Džejms Robinson vratio u redove Igokee.

Već tokom priprema bilo je jasno da je Igokea sposobna za dobre stvari. Vidio se pečat Dragana Bajića u igri Igokee i vidjelo se da je selekcija još jednom odrađena na fantastičan način. Sam start sezone nije rezultatski bio najbolji jer je Igokea u jednom momentu vezala četiri poraza u ABA ligi i Ligi šampiona. Međutim, igra je bila dobra i sve ečeve Igokea bi gubila u neizvjesnim završnicama.

Kako je sezona tekla, ekipa je rasla i igrala sve bolje. Nakon Sredinom sezone, Igokea je imala prvi problem. Radi operacije leđa, Dragan Bajić morao je propustiti neke mečeve. I bez Bajića, Igokea je nastavila sa odličnim igrama pod vodstvom Marka Baraća, koji je vodio Igokeu dok se Bajić oporavljao. 

Uspjeli su Igosi izboriti baraž za TOP16 u Ligi šampiona a u ABA su sve više sebe pozicionirali na mjestu plej of ekipe. U baražu za TOP16 Igokea je razbila Ostende u prvom meču i povela je sa 1-0. A onda sledeći problem koji je dosta pokolebao Igokeu.

Narednog dana došla je informacija da je koronavirus ušao u Igokeu i da će klub biti u izolaciji deset dana. Nakon izlaska iz izolacije, Igokea je imala paklen raspored. U tri dana, dva meča sa Ostendeom. U Belgiji je lako izgubila ali je u Laktašima vodila do neke tri minute prije kraja. Međutim, vidan je bio umor u završnici ali i posljedia pauze i netreniranja radi koronavirusa pa je Ostende to iskoristio i prošao dalje. Kasnije je uslijedio i poraz od Budućnosti ali i neočekivan poraz od Splita.

Inače, dan pred meč protiv Budućnosti, igokea je potvrdila da je Markel Starks prešao u Fenerbahče za šestocifrenu odštetu. Igokea je odlučila da neće dovoditi zamjenu i oslonili su se na Robinsona i Talića. Nakon poraza od Splita, na klupu se vratio Dragan Bajić.

Povratak na klupu Bajić je obilježio pobjedom protiv FMP-a i velikim korakom ka plej ofu. Od tada pa zaključno sa jučeranjim duelom sa SC Derbijem, Igokea je dobila pet ečeva a izgubila dva. Ta dva poraza bila su u gostima protiv Cedevita-Olimpije i Partizana.

Takva serija ali i pobjede nad direktnim rivalima, omogućili su Igokei da na kraju završi u plej ofu drugu sezonu uzastopno. Posebno impresivan je način na koji je to urađeno. Bilo je problema tokom sezone ali je Igokea rutinski ušla u plej of. Drame ali i straha da neće ispuniti cilj, za Igokeu nije bilo. Mirno i rutinski ostvaren je veliki rezultat.

A za to najviše zasluge ima upravo Dragan Bajić. Kad je Bajić na klupi, za Igokeu nema krize. Tako je bilo u svakom njegovom mandatu pa i ovom. Ono što Bajić uvijek želi je kontinuitet i rijetko kada će se odlučiti za promjenu igrača. Prošle sezone je samo bila promjena kada je Voler radi povrede završio sezonu pa je došao Grej dok je ove sezone jedina promjena bila odlazak Starksa ali uz veliku odštetu. 

To što igrači imaju sigurnost da neće biti potjerani na prvu lošu utakmicu, na prvi loš potez, svakako da im daje sigurnost. Uslovi u Igokei su odlični, Bajić je majstor da napravi fenomenalnu atmosferu i stvori jedinstvo u ekipi. A koliko sve štia kako treba, najbolje pokazuju rezultati.

A rezultati prošle i ove sezone su imresivni za klub ranga Igokee. Klub raste i dože se na viši nivo a sve to pod dirigentskom palicom maestra Dragana Bajića.


16 .kolo ABA liga
Split 61 : 72 Budućnost VOLI
Crvena zvezda MTS 85 : 66 Igokea
FMP 75 : 77 Cedevita Olimpija
Borac 91 : 78 Mornar
Krka 62 : 79 Mega Basket
Cibona 80 : 73 Zadar
Studentski centar 83 : 93 Partizan NIS
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 16 15 1 31
2 Partizan NIS 16 13 3 29
3 Budućnost VOLI 16 12 4 28
4 Cedevita Olimpija 16 11 5 27
5 Igokea 16 9 7 25
6 Mega Basket 16 8 8 24
7 FMP 15 9 6 24
8 Mornar 16 7 9 23
9 Studentski centar 16 7 9 23
10 Cibona 16 6 10 22
11 Borac 16 5 11 21
12 Zadar 16 4 12 20
13 Krka 16 3 13 19
14 Split 15 2 13 17