XS
SM
MD
LG

„Trofej prijateljstva“otputovao za Banjaluku

Borac, Banja Luka

Trijumfom ekipe Borca nad Akademijom Pandev spuštena je zavesa na 16.“Fudbal frends“ Foča 2022.Tako su Banjalučani na najbolji način krunisali svoje prvo učešće na ovom festivalu omladinskog fudbala, svakako da je i plasman ekipe iz Strumice  na drugu poziciju zaslužen i značajan jer je i  Makedoncima  ovo bilo prvo  pojavljivaće na ovom prestižnom turniru. Ekipa Rijeke inače trostruki osvajač „Trofeja prijateljstva“ je osvojila treće mesto.

Za najboljeg igrača proglašen je Savo Šušić iz pobedničke ekipe Borca , najbolji golman je Ljupče Džekov iz Akademije Pandev,  a najbolji strelci sa po tri pogotka su Vedad Jakupović iz Željezničara i Božidar Adžić fudbaler Sutjeske iz Nikšića.

Foča je proteklog vikenda bila centar omladinskog fudbala . Na 16. Međunarodnom turniru „Fudbal frends“ učestvovalo je osam ekipa iz regiona, a iz ovog živopisnog gradića sa obala Drine i Ćehotine otišla je najlepša slika i poruka kako se uz sportska nadmetanja i  uz fer plej ,druži i sklapaju prijateljstva.

Na ovom prestižnom turniru kadetskih selekcija (U17) jednog od najorganizovanijih u Evropi u proteklih šesnaest godina je prodefilovao veliki broj ekipa iz zemalja sa prostora bivše zajedničke države : Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Severne Makednije, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske i Federacije),sa evropskih prostora iz Grčke, Bugarske, Rusije, Austrije, Velike Britanije, Poljske, Holandije  pa i daleke Kine... i svi su poneli najljepše uspomene iz Foče sa željom da se vrate u ovaj grad ne samo radi fudbala već da  uživaju uz gostoljubivosti susretljivih domaćina, obilaze prirodne znamenitosti  i da se ponovo druže , kako je bilo pre tako je bilo i u protekla tri dana u ovom lepom gradu.

Poslednjeg dana na „Fudbal frendsu „ su odigrani susret za plasman od 3.do 8. mesta kao i finalni meč između banjalučkog Borca i Akademije Pandev  .

U prvom susretu koji je odlučivao o plasmanu na sedmo mesto, odigranom  u prepodnevnim časovima sastali su se Crvena Zvezda i Sutjeska iz Nikšića. Crveno – beli od kojih se očekivalo dosta više su ponovo razočarali i završili su turnir na poslednjem mestu, dok je Sutjeska  svoje prvo učešće na ovoj omladinskoj fudbalskoj smotri okončala na sedmoj poziciji.

Vodila je Crvena Zvezda 2:0 u ovom meču ali Nikšićani su uspeli da naprave potpun preokret, postignu četiri pogotka i na kraju trijumfuju sa 4:2 .

Potom su meč za peto mesto odigrali sarajevski  Željezničar i Vojvodina . Ekipa iz Sarajeva je već nakon pet minuta igre imala ubedljivo vođstvo od 2:0.Tim rezultatom je okončan i prvi deo susreta u nastavku je Željezničar  postigao još jedan pogodak što im je bilo dovoljno za ubedljiv trijuf tako da su se Novosađani morali zadovoljiti šestim mestom na turniru.

U utakmici za treće mesto sastali su se domaćin Sutjeska i trostruki osvajač „Trofeja prijateljstva“ Rijeka. U lepoj fudbalskoj predstavi trijumfovali su gosti iz Hrvatske sa ubedljivih 4:1 pa su  mladi fočanski fudbaleri na kraju zauzeli četvrtu poziciju.

Finale je donelo odličnu fudbalsku predstavu sa dosta prilika na obe strane ali su igrači Borca bili pricezniji, za nijansu bolji i tako stigli do važne pobede koja im je donela „Trofej Prijateljstva“. Banjalučani su stigli do prednosti u 32 minutu kada je nakon lepe akcije strelac bio Bogdanić i kada se očekivao kraj utakmice pogodio je Sarić za veliku radost mladih igrača Borca.

Utakmica za sedmo mesto:

Crvena Zvezda-Sutjeska (N) 2:4 (2:1)

Stadion: Gradski. Gledalaca: 50. Sudija: Aldin Radmilović (Goražde) Strelci: Todorović 23. Svetozarević 24.minut (Crvena Zvezda) Zorić 30. Adžić 39.48. i 66. minut (Sutjeska N) Žuti kartoni: Vlajić (Crvena Zvezda) Perošević, Milinković, Adžić, Dubljević(Sutjeska N)

Crvena Zvezda: Miljušković, Bajagić, Tripković, Subotić (od 49. Drinčić), Vortić, Karišik, Milojković, Bubanja (od 16. Janković), Đuričić, Svetozarević, Ilić (od 50.Vlajić)

Sutjeska (N) - Janković, Abazović, Eraković, Vukičević, Milinković, Ćalasan (od 36 M. Dubljević), Pićurić, Ćetković, Perošević (od 36. V. Dubljević), Damjanović (od 49. Pejović) Adžić.

Utakmica za peto mesto:

Vojvodina - Željezničar 0:3 (0:2)

Stadion: Gradski. Gledalaca: 100. Sudija: Nemanja Jovičić (Istočni Stari Grad). Strelci: Bublin 2. Čutović 5. (ag) Jakupović 54. minut (Željezničar) Žuti kartoni: Ninković(Vojvodina) Bubin, Alagić, Bejić, Pašić, Hodžić (Željezničar).

Vojvodina - Jakovljević, Hromiš, Vukobratović, Čutović (od 16. Pavlović), Kostadinović (od 60. Alimpić), Romić, Kovačević (od 46.Smajić), Jurešić (od 56. Popović), Pivaš, Ninković(od 36.Vukadinović), Stajki.

Željezničar - Karić, Zukanović, Bubin (od 56.Ljuca), Pašić (od 62.D. Alibašić), Ličina, Hadžimusić (od 42.Bejić), Alagić (od 62.Omeragić), Omerbašić (od 56. Hodžić), Jakupović (od 62.V.Alibašić), Efendić, Hamurović (od 56.Sipičević).

Utakmica za treće mesto:

Sutjeska (F) - Rijeka 1:4 (0:1)

Stadion: Gradski. Gledalaca: 500. Sudija: Dragiša Popović (Trebinje). Strelci: Ristović 60.minut iz penala (Sutjeska),  Kovač 15. Ružić 51.Jakac 61. i Žilbanović 67. minut (Rijeka). Žuti kartoni: Suke (Rijeka)

Sutjeska - Ružić, Milanović (od 36.Radović), Matović (od 35.Cvijetić), A. Gagović, Stanić, Z.Obrenović (od 27.Milutinović), Dragičević, N.Batinić (od 44.N.Burilo), D. Obrenović (od 65.Čančar), M. Batinić (od 36. Bjelogrlić), Ristović (od 67.K.Gagović).

Rijeka - Vučetić, M. Žilbanović, Suke, Momčilovski (od 36.Mikulica), Tešović (od 36.Gardijan), Velkov (od 36.Ružić), Kovač (od 36. Jakac), Mikloš, R. Žilbanović (od 36.Anušić), Valipčić (od 36. Rirvić), Blečić.

FINALE:
Borac - Akademija Pandev 2:0 (1:0)

Stadion: Gradski. Gledalaca: 500. Sudija: Marko Domazet (Istočna Ilidža). Strelci: Bogdanić 32. i Sarić 70. minut.(Borac). Žuti kartoni: Divljak, Rendić, Bogdanić(Borac),  Sojanov, Kostov (Akademija Pandev).

Borac - Nikolić, Rendić, Kovačević, Makarić, Šušić, Delkić, Samardžija, Sarić, Bogdanić (od 70. Paulija), Divljak (od 66. Janković), Stjepanović.

Akademija Pandev - Lj. Džekov, Mitev, Jovanov, Milošević, G. Džekov, Kapsarov, Krtev, Mitošev (od 57. Ipivkovski), Stojanov, Taleski, Vrgo.