XS
SM
MD
LG

Mrda: Stvarati igrače da budu okosnica ekipe

Foto Vaske

Rukometaši Slavije iz Istočnog Sarajeva počeli su sa pripremama za novu sezonu u kojoj Slaviju očekuju novi izazovi u prvoligšakom karavanu Republike Srpske, ali u septembru i finalni turnir Kupa Republike Srpske čije je Slavija domaćin.

Predsjednik Sokolova, Mladen Mrda, za naš portal kaže da uprava kluba spremno dočekuje novu sezonu i da je mnogo toga urađeno u nešto više od godinu dana kako je on na čelu bivšeg premijerligaša iz Istočnog Sarajeva.

- Novu sezonu dočekujemo spremno. U nekim smo radovima, poslije svih događaja u prethodnoj godini koje smo napravili, sve što se izdešavalo. Klub je stabilizovan. Servisiramo redovno svoje obaveze. Prošle sezone smo završili na šestom mjestu, možda smo uz malo sreće mogli biti i malo bolje plasirani, međutim naš interes i nije bio da budemo u vrhu. Oporavljali smo tim, oporavljali klub. Danas smo prinuđeni da otpočnemo pripreme u podmlađenom sastavu. Tu su sada igrači koji već neko vrijeme treniraju rukomet. Jedno od najboljih krila iz Prve lige Republike Srpske, Nikola Jelisić je došao u Slaviju. Dočekali smo i Miroslava Miljkovića sa Sokoca, koji je bio jedan od najboljih pojedinaca u Glasincu bio. Oni će svoje školovanje nastaviti u našem dijelu grada i braniti boje Slavije, rekao je za SportDC, Mladen Mrda, pa nastavio:

- Svakako, moramo spomenuti da se Slavija plasirala u završnicu Kupa Republike Srpske i 3. i 4. septembra u naš grad dolaze tri ekipe iz Premijer lige, Sloga, Leotar i Borac. Borac je prvak Bosne i Hercegovine, što govori o kvalitetu tog tima, a i ostali klubovi su bili u gornjem dijelu Premijer lige. Također smo realizovali jedan veliki projekat, kamp "Ratko Nikolić i RK Slavija" u našem gradu. To je uspješan pilot projekat. Iako su bila mala očekivanja od kampa napravili smo velike rezultate. Najbitnije nam je da smo za najbolji tim trenera iz regiona, kojeg predvodi Ratko Nikolić, bili dobri domaćini, isto kao i gostima kampa. Oni su nam ukazali na potencijal naših igrača, učesnika kampa, i rekli njihove pozitivne i negativne osobine i na čemu se, kako oni to vide, treba raditi. Ovdje ima potencijala i taj potencijal ćemo sigurno u nekim budućim vremenima pretvoriti u ozbiljan igrački kadar.

Slavija je krenula pripreme sa mladim snagama, uz tek po nekog starijeg igrača, a Mrda ističe da je budućnost kluba u proizvodnji igrača koji će činiti okosnicu tima. Biće još dolazaka, kao i priključivanja nekih povratnika u tim iz prošle sezone koji se nisu pojavili na prozivci iz raznih razloga. Ambicije su prije svega usmjerene ka stvaranju novih igrača i stasavanje istih kroz Prvu ligu do te mjere da budu nosioci seniorskog sastava.

- Neke razgovore nismo još završili, sa igračima Slavije od ranije. Neki od starijih igrača su samostalno odustali. Što se tiče ambicija, nije imperativ ulazak u Premijer ligu, jer još uvijek nismo stvorili kvantitet iz kojeg ćemo da dobijemo kvalitet, a samim tim nemamo ni kontinuitet u proizvodnji igrača. Sve dok ne dođemo u situaciju da imamo taj kontinuitet u proizvodnji igrača, mi se ne možemo bazirati na učešće u tom jačem rangu takmičenja i jako skupom rangu. Treba izdvojiti ogromna sredstva, a u principu sam rezultat je teško ostvariti. Ima više razloga zašto je rezultat teško ostvariti. Ponavljam, imperativ nije ulazak u viši rang takmičenja, ali od Kupa, pa na dalje i u svakoj utakmici je imperativ pobjeda jer taj pobjednički mentalitet moramo graditi.

Mrda je najavio i formiranje rukometne Akademije najesen. 

- Svakako ćemo u budućim vremenima stvarati igrače koji će činiti okosnicu Slavije, u omladinskom pogonu već sada imamo četrdesetak polaznika, od 2007. do 2014. godišta. U budućnosti imamo namjeru da proširimo taj rad, da sa našim finansijskim partnerima otvorimo akademiju RK Slavija za dječake i djevojčice. To je već najavljeno, a mislim da će to početi već sa početkom školske godine. 


26 .kolo Prva liga RS
Jedinstvo 2015 34 : 31 Slavija
Drina 29 : 29 Derventa
Mladost 28 : 26 ORK Borac
Hercegovina 37 : 28 Višegrad
Bijeljina 36 : 26 Kotor Varoš
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Hercegovina 22 14 2 6 30
2 Kozara (G) 22 15 0 7 30
3 Kozara (KD) 22 12 4 6 28
4 Mladost 22 14 0 8 28
5 Višegrad 22 12 3 7 27
6 Slavija 22 10 2 10 22
7 ORK Borac 22 9 3 10 21
8 Bijeljina 22 9 3 10 21
9 Derventa 22 9 2 11 20
10 Jedinstvo 2015 22 8 3 11 19
11 Kotor Varoš 22 5 1 16 11
12 Drina 22 3 1 18 7