XS
SM
MD
LG

Srđan Stanić se prihvatio posla: Želimo mlad i potentan tim

Košarkaški klub Slavija je u srijedu započeo pripreme za novu sezonu. Novi trener Sokolova, Srđan Stanić, okupio je igrače iz prošle sezone, te je sa njima počeo rad, a uskoro se očekuju i prva pojačanja. 

U prvom intervjuu po dolasku u klub, Srđan Stanić za naš portal kaže da poznaje ekipu koju je okupio, gledao ih je prošle sezone i zna šta mogu. 

- Ove momke sam otprilike gledao prošle godine i upoznat sam sa njihovim kvalitetima, šta mogu, šta ne mogu. Vidim da su radili, željni su dokazivanja, pokušavaju da se nametnu i što se tiče tog nekog rada sam zadovoljan. Očekujem neke nove igrače da dođu, da se pojačamo, jer nije ni realno da sa ovom ekipom igramo prvenstvo BiH. Moramo se pojačati, dovesti nekih igrača koji su igrali na tom nivou. Tražimo prvenstveno neke momke koji će donijeti jednu novu energiju, koji su željni razigravanja, rada. Pokušaćemo da izbjegnemo kako bih rekao veterane, igrače na zalasku karijere, ali ako bude to neka jedina opcija, okrenućemo se. Za sada, pokušavamo da napravimo jedan mlad, potentan tim, koji može da igra prvenstvo BiH, rekao je za naš portal Srđan Stanić.

Uskoro će krenuti dolasci u Slaviju. Zna Stanić šta mu treba, ali svakako još uvijek se čeka ta odluka KS BiH da li će Slavija biti u prvenstvu BIH naredne sezone.

- Svaki dobar igrač nije viška. Ako možete dovesti dobrog igrača uvijek je dobro da ga ne propustite. Što se tiče ovih momaka ovdje, nije bilo nekih velikih promjena u igračkom kadru. Okosnicu koja je igrala prošle godine smo zadržali. Da se ne lažemo, ovo je rang više. Ako toga nismo svjesni, onda smo u zabludi. Ljudi moraju da shvate da kakva god da je bh. liga ona je rang više, jača je, zahtjevnija je i traži mnogo više odricanja i u skladu sa tim moramo se pojačavati. Ako se ukaže prilika za dobrim igračima, a mi možemo da ih dovedemo, uradićemo to.

Kako kaže Stanić, ima uvjerenja da će Slavija igrati u elitnom rangu bh. košarke.

- Što se tiče samog statusa lige, mi imamo neka uvjerenja da ćemo igrati prvenstvo BiH. Tako se i spremamo. Poznata je situacija u Savezu, to se sigurno neće ubrzo rješavati i mi želimo da tu odluku dočekamo spremni.

Kompletne pripreme će Slavija odraditi u Istočnom Sarajevu. 

- Prešli smo u novu dvoranu. Uslovi su super, imamo teretanu koja je na vrlo dobrom nivou, možemo raditi sve što je potrebno, a onda radimo na parketu. Nemamo gubitak vremena na teretanu. Pripreme ćemo odraditi ovdje, imamo vanjske terene, tartan staze, travu. Imamo na lokalnom nivou super uslove što se tiče trčanja i toga. Super bi bilo i da odemo na planinu negdje, ali to iziskuje više troškova, tako da ćemo se prilagoditi tome i odraditi kompletne pripreme ovdje u gradu. Planirali smo 21 dan da posvetimo trčanju, uporedo ćemo raditi dvoranu i teretanu. Imaćemo mi vremena da se spremimo i fizički i na parketu.

Srđan Stanić je sezonu završio na klupi Sparsa kao glavni trener. Vodio je ekipu u Ligi 6 i uradio dobar posao i ispunio na kraju cilj, uveo je ekipu ponovo u ABA 2 ligu.

- Iskreno, došlo je preko noći. Nisam se nadao. Možda i ta Premijer liga, izazov da vodim prvu ekipu čitavu sezonu. Sparsima sam dosta dao sebe, radilo se puno. Bilo je baš i dobrih rezultata i nekako me baš ispunio rad u Sparsima. SAda se otvorilo nešto novo, nova priča, da malo i pomognem klubu na jednom višem nivou, ako se to dogodi. Dugo nismo igrali Premijer ligu i želim da se predstavimo u pravom svjetlu. To mi je izazov.

Nije problem, kaže, ako se bude i Prva liga Republike Srpske, a o očekivanjima kaže:

- Ako budemo igrali Prvu ligu, što nije problem, normalno da su očekivanja finale. JA mogu pričati o promjenu rostera, igračima, ali mi trebamo igrati finale. Mislim da Slavija uvijek treba težiti tome da igra finale. Ako budemo igrali prvenstvo BiH, da se ne lažemo, to je ipak neka borba za opstanak. Ipak smo mi novi, treba da upoznamo druge ekipe, oni nas, treba da upoznamo sudije. Većina igrača ove ekipe nije nikada igrala taj rang, tako da tek treba da vidimo kako će oni reagovati. Za sada, mislim da je borba za opstanak.


22 .kolo Prva liga RS
Slavija 1996 64 : 68 Budućnost BN
Kozara 76 : 74 Akademija Borac BL
Varda HE 86 : 66 Sokolac
Student Igokea 73 : 65 Sutjeska
Rogatica 64 : 59 Sloboda 73
Drina Princip 80 : 62 Prijedor Spartak
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Budućnost BN 22 19 3 41
2 Slavija 1996 22 16 6 38
3 Rogatica 22 16 6 38
4 Drina Princip 22 15 7 37
5 Prijedor Spartak 22 15 7 37
6 Student Igokea 22 12 10 34
7 Sutjeska 22 10 12 32
8 Sokolac (-1) 22 9 13 30
9 Varda HE 22 7 15 29
10 Akademija Borac BL 22 7 15 29
11 Sloboda 73 22 5 17 27
12 Kozara 22 1 21 23