XS
SM
MD
LG

Kad sudija dobije glavnu ulogu!

Jučerašnja utakmica u Novom Gradu između Slobode i Zvijezde 09 tema je dana, a sve zbog sudije Dragana Todića iz Doboja.

Odmah po završetku meča krenule su osude na ovog arbitra zbog dva poništena gola gostima i dosuđenog penala u 97. minuti za domaćina.

Na njihovu nesreću, a na radost gostiju golman Tarik Abdulahović je odbranio udarac Edina Kesića.

Uz sve to sudija Todić je pokazao devet žutih kartona gostima (uglavnom zbog prigovora), te jedan crveni. Dakle, bila je to kartonijada tima gostiju.

Zašto je to Todić uradio? Kakve su mu bile namjere? Sigurno nisu u duhu fudbala i fudbalskog sporta i etike.

Da li su golovi bili regularni, a poništeni, to fudbalska jav nost ne zna. Snimka tih trenutaka sa utakmice nema.

Sloboda je zabranila prenos, pa je to bila prvi tračak sumnje da nešto neće biti regularno.

Zašto su zabranili oni znaju? Ovo trenutak da Fudbalski savez Republike Srpske donese obavezujuću odluku za sve klubove ili da im se dozvole prenosi mečeva na društvenim mrežama ili svima zabrane. Ovako imamo cirkus. Jedni prenose, drugi ne, treći evo vidimo ne daju da se kamere unesu na stadion.

Dakle, mora se donijeti odluka ili svi mogu i moraju da to rade ili niko ne može prenositi!

Da su bile kamere na Mlakvama sada bi mnogo šta bilo jasnije. Doduše imaju one kamere što snimaju za potrebe Fudbalskog saveza Republike Srpske, pa će Komitet za sudije imati mogućnost da procijeni  odluke Todića. Da li su bile lakrdija?

Većina fudbalske javnosti  tvrdi da jesu, pogled u zapisnik kaže da je većina igrači Zvijezde 09 dobilo kartone zbog prigovora, pa i to ide u prilog tvrdnjama da je Todić svojim odlukama iritirao gostujuće igrače.

Biće zanimljivo vidjeti i  kakvu će ocjenu dobiti ovaj bez sumnje talentovani sudija. Nakon jučerašnjeg suđenja sve je doveo u pitanje. I talenat i znanje, ali i mnogo drugih stvari…

Domaćinu jučerašnje utakmice ne služi na čast činjenica da je zabranio prenos, da su se pojedinci iz Slobode ponašali krajnje neprimjereno, a to postaje već tradicija.

Nakon takvih ispada uvijek su im drugi krivi, a najčešće novinari koji bi valjda ''morali'' to prećutkivati.

S tim se u Slobodi moraju pozabaviti, a prije svih Mladen Bosančić, predsjednik kluba i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Svi ovi incidentni pripisuju se njemu, bez obzira da li on u njima učestvovao ili ne.

Biće potrebna i brza reakcija Fudbalskog saveza i Komiteta za sudije. Moraju se oglasiti zbog dešavanja u Novom Gradu. Moramo saznati da li je Todić kriv ili nije.

Ono što je izuzetno važno je da se šampionat odvija uglavnom u granicama korektnog.

Tačno je, bilo je sličnih momenata tokom prvenstva, ali je većina mečeva protekla u korektnom suđenju bez favorizovanja nekog od klubova.

To što nakon utakmice se neko žali nezadovoljan činjenicom da je poražen ili ostao bez boda je ipak u domenu ličnih stavova.

Tačno je i da su se neki ljutili upravo nakon utakmica sa Slobodom. Čini mi se da su predstavnici Slobode krivi za to, jer svjesno dižu tenzije u nekim duelima, stavljajući u prvi plan (oni tako misle) da moraju u Premijer ligu!

Naravno, da ne moraju! Ako izbore igrama taj plasman treba im čestitati.

Imaju oni kvalitetan tim, dobrog trenera. Pokazali su u okršaju sa Krupom, kao gosti da znaju da igraju i neka se drže zelenog terena. Tu se pokazuje veličina i jačina kluba. Sve bi njima naravno bilo lakše, da nemaju za direktnog konkurenta upravo Krupu.

Bježi im tim iz Krupe na Vrbasu četiri boda, a ostali klubovi  su ipak daleko od borbe za Premijer ligu.

Zvijezda 09 koja je uz Krupu i Slobodu pretendent na odlazak u bh fudbalsku elitu ''kasni'' za Slobodom osam bodova. Mnogo, a dok se igra Srđan Šušić i ekipa imaju pravo da se nadaju da mogu do čelne pozicije. Objektivno, teško.

Da su juče dobili zaostatak bi za Slobodom bio manji, ali bi Krupa timu iz Novog Grada pobjegla na plus 6. Da li to ima veze sa suđenjem Dragana Todića?

Možda on nije imao juče svoj dan (i to je normalno), a sačekajmo odluku Komiteta za sudije.

Tada će mnogo šta biti jasniji, a ostaje onaj naš prijedlog Fudbalskom savezu Republike Srpske, ili ''natjerajte'' klubove da svi prenose utakmice na društvenim mrežama ili zabranite svima.