XS
SM
MD
LG

Mržnja razara fudbal i ljude

Detalj sa susreta na Grbavici

Premijer liga BiH, kao sportsko takmičenje, neće moći da opstane u budućnosti ukoliko bude egzistirala na osnovama događaja i svega viđenog na sarajevskom stadionu Grbavica. Šovinizam i mržnja, začinjeni totalnom nekulturom, ruralnim provincijalizmom, sočnim psovkama, divljačkim orgijanjem… potpisaće smrtnu presudu zajedničkom takmičenju fudbalskih klubova iz Republike Srpske i FBiH pokrenutom 2002. godine, mimo standarda “Dejtonskog sporazuma” u kojem jasno piše: “sport je u nadležnosti entiteta!”

 


Šta tek reći za pokušaje ubistva navijača Borca, popularnih “Lešinara” koji su na tribinama Grbavice proveli svega pet minuta i bili izloženi gađanjem zapaljenih baklji sa severne i istočne tribine?! Ili fizički napad na fudbalere gostujućeg kluba u tunelu pod zapadnom tribinom u poluvremenu i po završetku utakmice?
Sigurno je da će Disciplinska komisija Fudbalskog saveza BiH imati pune ruke posla, a mnogo toga zavisiće od zvaničnih izveštaja službenih lica, u prvom redu delegata Harisa Idrizovića iz Konjica. Netrpeljivost u federalnom Sarajevu prema Borcu i Banjaluci, uopšte Republici Srpskoj najbolje se videlo na stadionu Grbavica, ali i u TV prenosu utakmice Željezničar - Borac.
Patologija!
Da li je statistički podatak da Željezničar u poslednjih sedam utakmica nije pobedio Borac povod za toliku mržnju i poganost, ili se radi o nečemu sasvim drugom?
Još na zagrejavanju dalo se naslutiti da će glavni sudija Luka Bilbija iz Prijedora biti na žestokom udaru i izložen psovkama i uvredama. Arbitar sa FIFA znakom je na samom stadionu bio pod jakim obezbeđenjem zbog tenzija koje su proizveli navijači, ali i pojedinci iz Željezničara, ispraćen je iz Sarajeva pod pratnjom policije. Potpuno neprirodno za jednu derbi utakmicu, sportsku manifestaciju, što može da se vidi samo u BiH.
Šta bi tek bilo da je sudija Bilbija zaista pogrešio i priznao neregularan pogodak ili da je izmislio crveni karton Santosu Rodrigezu?
Skakanje i urlikanje sa klupe Željezničara na svaku odluku sudije Bilbije, komentarisanje, provokacije i sejanje netrpeljivosti prema gostima iz Banjaluke, bili su samo jedan deo celokupnog dekora mržnje i šovinizma na Grbavici. Takav ambijent doveo je i do pokušaja fizičkog napada na mladog Envera Kulašina, koji je ponikao u Željezničaru, a onda proslavio gol u Sarajevu u dresu Borca. Na poluvremenu utakmice, kada su videli da Kulašina vode “na poseban tretman” fudbaleri, rezervni igrači i treneri crveno-plavih su nastojali da zaštite svog strelca, a onda ih je fizički napao Erdijan Pekić, komesar za bezbednost domaćeg kluba, zajedno sa ostatkom ekipe. Došlo je do opšte makljaže, a sve je počelo kada je Pekić fizički napao rezervistu Banjalučana Marka Gajića. 
Tokom cele utakmice kraj klupe Borca stajao je pomoćni trener Želje Iso Ahmetović i gostima upućivao psovke, provocirajući ih i odvraćajući im pažnju sa dešavanja na terenu. Posle utakmice ponovo je bilo gužve u tunelu pred svlačionicama, opet je jednu od glavnih uloga u fizičkim napadima imao čovek zadužen za bezbednost Erdijan Pekić, kome je ovaj put meta bio napadač Borca Momčilo Mrkaić.
Na svu sreću sve se “dobro” završilo, a šta da nije!?
Otkud pravo i hrabrost Edisu Mulaliću, treneru Željezničara, da posle utakmice obmanjuje javnost i priča neobjektivno o suđenju, iz svog ugla, kada i sam zna da njegove izgovorene reči nemaju uporište u istini? Sigurno da treba da bude predmet Disciplinske komisije FS BiH jer na ovakav način huška i dodatno dolijeva “ulje na vatru” u krhkoj ligi baš kao što je i “Dejtonska tvorevina”.
Svemu ovome značajno doprinose mediji i novinari iz federalnog Sarajeva koji lažima i pristrasnošću prema klubovima Željezničaru i Sarajevu dodatno truju ovakve i slične situacije, pozivaju na linč arbitre iz Republike Srpske. Za njih su grešni samo Luka Bilbija iz Prijedora, Miloš Gigović i Dragan Kesić iz Gradiške, Prnjavorčanin Aleksandar Njagomirović, ranije i Prijedorčanin Zoran Grbić, a recimo ćute na činjenicu kada Sarajlija sa FIFA znakom Irfan Peljto u finalu Kupa BiH Borac – Sarajevo poništi čist pogodak nekadašnjeg kapitena Banjalučana Stojana Vranješa, a bordo tim uzme pehar?!
Premijer liga BiH je izgubila svaki smisao u budućnosti, a izgubiće ga i fudbal ukoliko se, veoma brzo, ne pronađe novi modalitet takmičenja bez mržnje. U protivnom mogli bi da dočekamo da na stadionima “Dejtonske tvorevine” još neko i strada, i to doslovno da strada!
Željezničar je nekada bio gospodski klub, a danas?
Sarajlije su, ipak, u nedeljnoj večeri mržnje, same sebi utvrdile dijagnozu!
Sportski žurnal