XS
SM
MD
LG

Amar jedan, jedini, neponovljivi

Amar Osim

Po ko zna koji put Amar Osim je pokazao svoju stručnost, znanje, harizmu, a komentarima je o mečevima Svjetskog šampionata (uz dužno poštovanje ostalih) pokazao kako se na jednostavan i prihvatljiv način analiziraju jutakmice.

Definitivno je Amar pun pogodak kolega sa BHT i mnogi zbog njega sigurno gledaju emisije u kojima se priča o mečevima Mundijala.

Potpuno nekonvencionalan, sa svojom sada već opšteprihvaćenom frizurom. Češalj je negdje ''zaboravio'', a da ga ima, ne bi to bio Amar.

Onaj ko je poznavao njegovog oca Ivicu, može kroz Amarove poteze, izjave, postupke prepoznati popularnog Švabu.

On je na takav način takođe govorio o fudbalu, igračima, fudbalskoj taktici. Amar je dokaz da iver ne pada daleko od klade.

Možda ga zbog svega toga mnogi i ne vole, ali on nikada nije ni težio da ga vole. Svoje je i takav će, znajući ga, ostati.

Dovoljno je bilo pratiti njegove izjave nakon utakmica Veleža, ove sezone u Premijer ligi, pa zaključiti da su njegove analize jedisntvene!

Kod njega nema onih floskula - ispunili smo cilj iz svlačionice, igrači su sve što sam od njih tražio uradili…

Nema toga. Ima mnogo opuštenosti, nekonvencionalnosti i ono što je najvažnije mnogo stručnosti.

Sjećam se kada smo zajedno radili Ligu šampiona iz studija RTRS-a u Istočnom Sarajevu, da mi je 30 minuta prije zvanične objave sastava izdiktirao imena igrača Mančester junajteda koje će Aleks Ferguson poslati na teren.

Ništa to ne bi bilo čudno, da ekipa Junajteda nije bila desetkovana. Nedostajalo je čak 13 igrača, a Amar  je sve dotadašnje  rezerve poredao po pozicijama. Kada sam to rekao u programu nasmijao se i onako na sebi svojstven način rekao:

-Eto i mi treneri nešto znamo!

U tim trenucima sam pomislio – Koliko Amar liči na Ivicu.

Sa njegovim ocem sam imao priliku da kao mlad novinar radim pa sam Ivicu dobro znao. I njegove gestove i manire. Gledaš Amara, vidiš Ivicu.

Volio bih samo da znam kako na BHT-u teku pripreme za emisije i komentare. Kod mene je imao ''specijalni'' tretman.

Javio bi se da kreće ka studiju, a ja sam do tada trebao završiti kupovinu. Da dobro ste čuli kupovinu. Trebalo je nabaviti, kajmak, sir, šnicle, kobasice…

Dok on dođe, ja sam sve to pripremio. Postavili bi na jedan sto u ćošku studija sve to. Nikada se nije vidio u kadru (mislim sto). Imali smo drugi za kojim smo sjedili i naravno javno komentarisali utakmicu i ostale rezultate. To je bilo na početku emisije i na poluvremenu, dok se utakmica igrala sjedili smo u tom ćošku gostili se i družili. Zajedno sa nama su bili i ostali članovi ekipe i svi smo se dobro zabavljali.

Da ne bude zabune, Amar je takođe donosio ili hranu ili piće, pa je ta sezona Lige šampiona bila za sve nas odlična.

Nadam se da su i kolege sa BHT dobro domaćini (vjerujem da jesu), a već sada mi je žao što ćemo ga gledati još samo u polufinalnim i finalnoj utakmici.

Bilo bi dobro da nakon odlaska iz Veleža preuzme neki klub, pa da se nastavimo družiti sa Amarom.