XS
SM
MD
LG

Ne mogu igrači voditi Savez i donositi odluke

Reprezentativci BiH

Bosna i Hercegovina je zemlja nelogičnosti i izvrnutih vrijednosti u kojoj svako radi tuđi posao, a na svoj se slabo osvrće.
Pred sutrašnju sjednicu Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH u Sarajevu na kojoj bi umjesto bugarskog stručnjaka Ivajla Peteva (istekao mu ugovor 31. decembra prošle godine) za novog selektora “Zmajeva” trebalo da bude imenovan Faruk Hadžibegić, igračka i trenerska legenda jugoslovenskog i bh. fudbala, bivši ambasador fudbala u vrijeme kada je Savez vodio Komitet za normalizaciju, ponovo se podiže nezdrava prašina i muti voda.

 


Stara navika “novinara” iz federalnog Sarajeva je da “kontra stav” uvijek traže i prezentuju od “davno zaboravljenih i nebitnih likova” ali i aktuelnih reprezentativaca koji izjavama žele i hoće da vode politiku Saveza. Kada su i gdje, u kojoj zemlji, igrači smjenjivali i postavljali selektora (ako izuzmemo Maroko u kojem su igrači i rukovodstvo tamošnjeg Saveza imali isti stav prema Vahidu Halilhodžiću!)?
Politiku FS BiH trebalo bi da vode čelnici ove organizacije, a nikako igrači. Njihov osnovni i prioritetni zadatak je teren i igre na njemu, te rezultati koje svi očekuju… “Novinari” iz federalnog Sarajeva su sebi uvijek u i oko reprezentacije dodjeljivali ekskluzivitet, pa čak i kada je Petev dolazio na kormilo “Zmajeva” bili su protiv njega favorizujući “pokeraša” Sergeja Barbareza, trenerskog anonimusa koji ne može da vodi ni pionire Hamburgera, Bajera iz Leverkuzena ili Borusije Dortmund u kojima je stekao visoku igračku reputaciju.
Vječiti kontraši svega postojećeg u BiH ne žele da sačuvaju Peteva na klupi “Zmajeva” samo zbog toga što je, kako se priča u (Baš)čaršiji na Miljacki, prilikom sastavljanja protokola za utakmice pitao kapitena Edina Džeku koga od igrača da stavi na spisak!? Njima je meta Vico Zeljković, predsjednik Saveza koji im je “oduzeo” ekluzivitet samo “njihove” reprezentacije i modernizovao selekciju “Zmajeva” koju simpatišu u cijelom regionu! 
Posljednji u nizu se oglasio golman Ibrahim Šehić i gle, čudi se, ko to nerezonski hoće da promijeni selektora Peteva?
Ko je Ibrahim Šehić da ocjenjuje rad selektora, ko ga je ovlastio, šta je njegova uloga i mogu li igrači voditi politiku Saveza i donositi odluke?
Ili je, možda, Šehić (prije njega se oglasio i kapiten Džeko) samo “portparol” onih koji su od nepoželjnog Peteva napravili svog “trenutnog junaka” za obračun sa onima koje ne podnose na visokim funkcijama u FS BiH i koji im ne dozvoljavaju da se miješaju u ozbiljne poslove kakvi su vođenje jednog Saveza člana UEFA i FIFA?
Gdje će fudbal dogurati ako fudbaleri budu komandovali funkcionerima i selektorima?
Možemo samo da zamišljamo i da se dosjećamo...