XS
SM
MD
LG

Božićni turnir Istočno Novo Sarajevo 2022: Vrijeme je za osminu finala!

FOTO Vaske

Božićni turnir u Istočnom Novom Sarajevu polako dostiže svoj vrhunac. Nakon šest dana grupne faze i 36 odigranih utakmica u ovom dijelu turnira, slijedi nam nokaut faza od osmine finala.

Večeras su na rasporedu četiri utakmice nakon kojih ćemo saznati prve četvrtfinaliste koji će ostati u borbi za prvu nagradu od 12.000 KM.

Večer će otvoriti najefikasnija ekipa grupne faze zajedno sa KMF Jahorina 2, ekipa Godra, koja je i otvorila turnir. Postigli su oni 13 pogodaka u grupnoj fazi i sa tri pobjede se plasirali u eliminacionu fazu. Fudbaleri Slavije i Famosa, Bjeloš, Arbinja, Mandić, Marković, Otović, potpomognuti golmanom Tanga Ivanom Trifkovićem, te Ljubišom Berjanom i dvojicom starih lisaca, Nemanjom Kneževićem i Ognjenom Erićem napravili su dobar posao u grupi, a sada će na Slavijinu mladost u osmini finala. Juniori Slavije okupljeni u ekipu Građevinac Istočno Sarajevo bili su najbolja trećeplasirana ekipa. Izmamili su aplauze publike i pobrali simpatije dvorane, ali večeras ih čeka jako težak zadatak.

Fiesta d.o.o je također ostvarila sve tri pobjede u grupnoj fazi turnira, a fortuna je htjela da ih spoji sa Metro Pubom, koji je sinoć završio kao treći u nevjerovatno dramatičnom raspletu grupe F. Admir Zukan i Sabahudin Petak su istinski lideri ove ekipe iz Istočnog Sarajeva, a uz njih tu su i golman Miloš Pajević, pa Dragan Ikonić, braća Kovačević, Vladan Minić, Danel Blažić i Aleksandar Milinković. Favoriti su svakako protiv ekipe koja je imala najveću podršku do sada na turniru. Lokalni momci se bacaju i na glavu ako treba i za njih nema predaje, što potvrđuje da su se vratili i poslije 2:0 zaostatka u prvoj utakmici i 3:0 u drugoj. Uz čudesnog Miloša Genga na golu ekipa dobija sigurnost, koju znaju iskoristiti.

Najjača utakmica osmine finala igraće se večeras od 20 sati. E-Sport je kako se i očekivalo opravdao ulogu favorita i osigurao prvo mjesto u grupi C, ali ni oni se vjerovatno nisu nadali da će več u osmini finala morati na nezgodni Liten, koji je bio trećeplasirani u svojoj grupi. Vidjećemo šta su "gejmeri" iz Istočnog Sarajeva smislili za ovu fazu takmičenja, igra se dosta turnira, pitanje je i u kakvom će sastavu biti, ali kao pretendenti na najviši plasman svakako da se od njih mnogo očekuje. Liten je pokazao koliko je nezgodna ekipa još u grupnoj fazi. Malo je nedostajalo da uhvate jedno od prva dva mjesta, ali nisu uspjeli, pa zasigurno ni oni nisu baš najsrećniji što ih večeras čeka duel sa jednim od favorita. Ipak, Šarić, Bašović, Zeba, Pljevljak, Hota, Karić i drugari nisu rekli posljednju riječ.

Za kraj večeri ostaje još jedan jak par osmine finala, Caffe Izlog - Sky - KMF Jahorina 1, koji će ponovo odmjeriti snage jer je Jahorina 1 kao četvrta trećeplasirana ekipa prošla dalje. Domaća ekipa za koju nastupaju futsaleri iz Srbije uz kapitena Đorđa Ćehu prošla je, uz manje poteškoće, kako se i očekivalo sa tri pobjede kroz grupnu fazu. Večeras su bez iskusnog Nikole Rnića koji je zaradio crveni karton u trećem kolu grupe, pa mora odraditi jedan meč suspenzije. Ostaju ih sedmorica, pa vidjećemo da li će tu biti nekih dodavanja novih igrača na spisak. U problemu je i Jahorina. Zbog crvenih kartona još jednu utakmicu suspenzije ima odraditi Mirza Ajanović, a dvije golman Milenko Ristivojević. Našao je Brke rješenje među stativama u vidu Luke Srdanovića koji je odlično branio u odlučujućoj utakmici grupe upravo protiv ekipe Caffe Izlog- Sky. Vodila je tada Jahorina 2:0 nakon trinaest minuta igre, "Caffe Izlog-Sky" je viškom pokušavao da se vrati u meč, uspio u tome do kraja poluvremena, izjednačio na početku drugog, a onda u finišu meča i slavio 3:2. Možda je to i neki putokaz Paljanima kako treba igrati protiv njih.

OSMINA FINALA:

Danas (04.01.2023)

Godra - Građevinac Istočno Sarajevo (18.00)
Fiesta d.o.o - Metro Pub (19.00)
E-Sport - Liten (20.00)
Caffe Izlog-Sky - KMF Jahorina 1 (21.00)

Sutra (05.01.2023.)

KMF Tango - KMF Jahorina 2 (18.00)
Mačak Limogradnja - Futsal klub Glasinac (19.00)
Ugarak - Caffe Kofein (20.00)
BUM Bijeljina - Opština Trnovo (21.00)