XS
SM
MD
LG

Helena Božić presrećna u Rusiji: Svaka riječ je suvišna

Helena Božić se sjajno uklopila u Rusiji

Biografija moje sagovornice je dosta interesantna. Ako bi je morao smjestiti u dvije, tri rečenice ili riječi. Trebalo bi reći od Nikšića i Beograda do Moskve. Ponekad se novinaru desi da uradi intervju i po svom ćefu, a jedan od takvih je bio i ovaj.

Riječ je o Heleni Božić, reprezentativki Crne Gore, koja je sredinom januara odlučila da napravi iskorak u svojoj karijeri, da iz Finske nastavi u Rusiji, gdje je potpisala ugovor sa Dinamo Moskvom.

Helena je godinu igrala za Aland u koji je stigla iz slovenačkog Pomurja. U karijeri je još nastupala za Ekonomist Nikšić, Crvenu zvezdu, Vlazniju iz Albanije i slovački Partizan.

Ekskluzivno za SportDC govorila je Helena iz Turske, gdje se Dinamo priprema za novu sezonu koja počinje u martu.

- Ne bih mnogo dužila što se tiče prvog utiska, sve riječi pohvale za organizaciju i gostoprimstvo. U ekipi je 80% novih igračica, sklapaju se kockice za početak novog prvenstva. Pripreme kao pripreme uvijek su teške, ali ove krase tri treninga dnevno što je malo jači intezitet u odnosu na prethodne klubove. Do samog početka prvenstva imamo još pet kontrolnih utakmica i samim tim nešto više od mjesec dana sto je dovoljno da se ekipa uigra. U razgovoru sa menadžerom bile su i skandinavske zemlje u pitanju, međutim prelomilo se ipak da dođem ovdje u Rusiju. Kada sam čula da će mi saigračica biti Tijana Matić, bilo mi je iskreno mnogo lakše da prihavtim ponudu Dinama i evo tu sam sada. Smatrala sam da je ovo pravi iskorak za moju karijeru i nisam pogriješila. Prva pomisao što se tiče adaptacije bili su vremenski uslovi, intezivniji način rada. Prihvatili su me zaista mnogo lijepo, ljudi u klubu su toliko ljubazni da ni u jednom momentu ne mogu osjetiti nostalgiju za našim mentalitetom. Jedina stvar koja me malo koči jeste jezik, Tijana je tu pa mi je mnogo lakše. Trudim se da da sto prije savladam jezik kako bih olaksala sebi, a i njoj, tako da vjerujem da ću sa vremenom to i ostvariti.

Iskoristili smo priliku da pitamo Helenu šta misli o regionalnoj ženskoj ligi koja se često pominje.

- Što se tice regionale ženske lige, smatram da bi bila prava stvar i mnogo zanimljivije. Ženski fudbal je u usponu, pa tako i kod nas se razvija svijest. Kad pogledate naše igračice i evropske, nisu one talentovanije od nas, razlika je u tome što one imaju bolje uslove za rad i to treba da se kaže. Sa vremenom nadam se da će doći bolje vrijeme i na našim prostorima. Kada će se osnovati regionalna liga i da li će, to niko ne može znati, vrijeme je ispred nas i nadam se da će boljitak fudbala na Balkanu biti iz godine u godinu bolji, rekla je Helena Božić, igračica Dinama Moskve.

Pripreme sa klubom su u toku


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6