XS
SM
MD
LG

Rasizmu nije mesto na našim stadionima!

Oko utakmice između Napretka i Partizana diglo se dosta prašine, pre igre i rezultata preovladale su nefudbalske teme. Akterima su zasmetali nefudbalski uslovi na stadionu Mladosti, zaleđen i opasan teren, koji je uzrokovao netipične povrede fudbalera dva tima. Dugo se većalo da li da se uopšte meč odigra i na kraju su fudbaleri istrčali na teren, a bolje da nisu. Pažnju javnosti privukli su ispadi grupice navijača “čarapana” na rasnoj osnovi. Na meti su se našli tamnoputi igrači crno-belih, a naročito su se okomili na strelca gola Fuseni Dijabatea, koji kad god je bio u kontaktu sa loptom, sa severne tribine mogli su se čuti pogrdni izrazi, neprimereno skandiranje i zvižduci... Povodom nemilog događaja oglasio se zvaničnim saopštenjem Napredak.

“Fudbalski klub Napredak najoštrije osuđuje rasističke uvrede upućene fudbalerima. Ograđujemo se od sramnog ponašanja nekolicine nazovi navijača i učinićemo sve da ih indetifikujemo i trajno im zabranimo ulaz na stadion. Nažalost, ovakvi izolovani incidenti se dešavaju na svim svetskim stadionima, a mi ćemo kao klub pod hitno preduzeti sve mere da ovu pojavu sasečemo u korenu” kaže se u saopštenju i već je pokrenuta istraga u saradnji sa nadležnim organima.

Ispadi na rasističkoj osnovi nisu novina kad je Kruševac u pitanju. Pamte se vređanja tamnoputih mladih reprezentativaca Engleske na utakmici koja je igrala sa Srbijom u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope. Ovakva praksa mora postati standard kako bi se neprimereno ponašanje i huliganstvo proteralo sa tribina.

Nedavno je KK Partizan zbog pljuvanja jednog navijača doživotno zabranio dolazak na košarkašku utakmicu.