XS
SM
MD
LG

Doktor Milan Jelić odškrinuo selektorska vrata Ćiri Blaževiću

Miroslav Ćiro Blažević

Fotelja Blaža Sliškovića, prvog selektora “A” reprezentacije BiH posle ujedinjenja fudbala u Bosni i Hercegovini 23. maja 2002. godine, opasno se zaljuljala posle domaćeg poraza (1:3) u Zenici protiv Mađarske, 6. septembra 2006. Tačnije, odmah posle susreta, na konferenciji za novinare, popularni Baka i Ahmed Pašalić, direktor reprezentacije, podneli su ostavke.

 


-Ne možemo više! Iza nas ostaje kvalitetna i multietnička reprezentacija, a videćete ko su ljudi koji žele da dođu na naše pozicije i šta će da urade - izjavio je tom prilikom direktor, među novinarima poznatiji kao Paša.
Doktor Milan Jelić, tada neprikosnoveni autoritet u fudbalu “Dejtonske zemlje” na Izvršnom odboru u Tesliću sačuvao je Baku i Pašu, ali samo do 21. decembra 2006. godine. Već tada su vrata reprezentacije BiH naširoko bila otvorena za Miroslava Ćiru Blaževića kojeg je sarajevski politički vrh ponizio kao kandidata za selektora BiH 2002. godine.
-U toku jedne sednice Izvršnog odbora pozvao me je Vlatko Marković, tadašnji predsednik Hrvatskog nogometnog saveza i rekao: “Ćiro hoće da bude selektor, želi da vam pomogne. Reci Milanu Jeliću da ima novog selektora samo pod uslovom da dobije svih pet srpskih ruku u Izvršnom odboru.” Kada sam upoznao doktora Jelića s ovim razgovorom odgovorio je: “zovi Vlatka i kaži mu Ćiro ima sve srpske ruke!” Ne znam šta se tada zakomplikovalo, za selektora je izabran Fuad Muzurović - ispričao je Rodoljub Petković, u to vreme generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske koji je prisustvovao sednicama “fudbalske vlade” iz Sarajeva.
Pregovori sa Ćirom Blaževićem su nastavljeni, ali 30. septembra 2007. iznenada je, od posledica srčanog udara, preminuo doktor Jelić… Bez obzira na to “trener svih trenera” u Hrvatskoj je i dalje bio glavni kandidat za selektora, doduše “iz sene”. Onda se, početkom 2008. ponovo “aktivirao” retrogradni sarajevski faktor u kampanji protiv Blaževića, pa je u fotelju selektora “uskočio” Meho Kodro, 5. januara pomenute godine.
Potom je nastala cela zbrka u Savezu. Kodro je odbio da vodi reprezentaciju u Iran na prijateljsku utakmicu, poveo je određeni broj reprezentativaca za sobom i igrali su utakmicu na Koševu “za spas fudbala BiH” u terminu kada je bila zakazana prijateljska utakmica BiH – Azerbejdžan u Zenici. Tog 1. juna 2008. godine FS BiH je spasen od sankcija UEFA i FIFA zahvaljujući angažmanu FS Republike Srpske i okupljanju novih reprezentativaca u rekordno kratkom roku. 
-Bio sam u delegaciji Saveza zaduženoj za razgovor sa Mehom Kodrom, koji nije odstupao od svojih stavova. Čak nam je rekao: “Srušićemo Savez!” To je razljutilo Hamdiju Abdića, člana Izvršnog odbora FS BiH koji mu je odgovorio: “nisi više selektor, smenjen si!”. U takav fudbalski ambijent, sa dubokim podelama, uplovio je, 10. jula 2008. godine, Miroslav Ćiro Blažević na mesto selektora BiH i samo je on, svojim harizmom i šarmom, mogao ponovo sve da okupi i ujedini. Malo mu je nedostajalo da odvede reprezentaciju na Svetsko prvenstvo u Južnu Afriku – prisetio se Rodoljub Petković.
Prva Ćirina misija je bila da na pravu stranu vrati Emira Spahića… Obratio se njegovom ujaku Avdi Škaljiću, čuvenom sarajevskom advokatu. 
-Prisustvovao sam tom razgovoru kada je Ćiro rekao Avdi: “molim te, učini sve da svog Emira vratiš nama, kod mene će nositi kapitensku traku!” I tako je Spahić, kod selektora Blaževića, postao jedan od najpouzdanijih reprezentativaca. Bili su to teški i komplikovani trenuci za fudbal u BiH – evocirao je uspomene Petković.
Kada je odlazio sa pozicije selektora 2009. godine nakon poraza u baražu za Mondijal od Portugalije Miroslav Ćiro Blažević je predložio Safeta Sušića za selektora BiH. Kasnije će Pape postati, prvi i za sada jedini, stručnjak koji je “Zmajeve” odveo na jedno veliko takmičenje – Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Upravo je Sušić, na dan smrti “trenera svih trenera” rekao: “temelje reprezentacije koja je otišla u Brazil udario je Ćiro Blažević.”
Fudbalska reprezentativna istorija u BiH bila bi drugačije ispisana da nije bilo Milana Jelića i Fudbalskog saveza Republike Srpske koji su, za razliku od sarajeva, cenili i poštovali Miroslava Ćiru Blaževića… 


Muzurović za Blaževića

Kada je odlazio sa selektorske pozicije krajem 2007. godine Fuad Muzurović je čelnicima Fudbalskog saveza BiH predložio Miroslava Ćiru Blaževića za svog naslednika. Izabran je Meho Kodro.
Zanimljivo je da je osamdesetih godina prošlog veka, kada je napuštao klupu tadašnjeg jugoslovenskog prvoligaša Prištine popularni Ćiro za svog naslednika predložio upravo Muzurovića, što je uprava kosmetskog kluba i prihvatila.