XS
SM
MD
LG

Vikend na Jahorini obilježila sportska takmičenja i sjajan provod

Juče je povodom realizacije trećeg Teqvoly turnira na Jahorini održana konferencija za medije. Na konferenciji za medije održanoj na platou Poljice, govorili su Sanja Ćeremidžić, PR Olimpijskog centra Jahorina i Adni Challenger, direktor Acar Events-a.

Tim povodom PR Olimpijskog centra Jahorna, Sanja Ćeremidžić je rekla medjima:

”Iako je Jahorina poznata po nevjerovatnim stazama i najmodernijim instalacijama vertikalnog transporta, planina je, ponosno mogu reći, tokom prethodnih godina postala sinonim za zabavu, prvenstveno sportskog karaktera. Takvu zabavu posjetioci Jahorine danas mogu pronaći na platou Poljice, gdje se održava treći po redu „Mozzart Teqvoly Winter Tour“ turnir. Posebnu radost nam pričinjava činjenica da se danas na našoj planini održava veliko finale ovog turnira. Upravo smo za najbolje, kao domaćin i jedan od organizatora ovog događaja, pripremili ski karte za pobjednike finala, kako bi još više uživali na našoj planini, ali i pokazali sportsko umjeće na jahorinskim stazama, ne samo na “teq” stolovima. Sigurna sam da su sjajni skijaši, baš kao što su i  teqvoly igrači.”

“Izuzetno sam sretan što smo danas na Jahorini, što smo Tim koji je prvi u BiH napravio jedan ovakav događaj na snijegu. Teqvoly kao jedan novi sport na našim prostorima temelji se na odbojci i stonom tenisu, a igra se na posebnom zakrivljenom stolu, tzv. TEQ stolu. Upravo danas ćemo saznati koji je mješoviti tim bio najbolji tokom 4 etape ovog takmičenja koje je održano na 4 bosanskohercegovačke planine: danas na Jahorini, ali I na Bjelašnici, Vlašiću i Ponijerima u prethodnom periodu. Moram da istaknem da je ovaj tunrir u zaista kratkom vremenskom roku u potpunosti osvojio srca teq takmičara I ljubitelja planine, koji posebno uživaju u uzbuđenju i nadmetanju u potpuno novoj dimenziji ovog sporta – na snijegu. Plan nam je da ovaj sport dobije na popilarizaciji širom BIH i da u budućnosti ima svoje predstavnike na Olimpijadi" izjavio je direktor ACAR Events-a, Adni Challenger.

Olimpijska planina Jahorina bilježi 72. dan skijanja, u toku kojih je skijalo više od 280.000 skijaša, dok je zabilježeni broj prolaza dostigao gotovo 2.200.000. Ovaj, takmičarski vikend, na Jahorini uz Teqvolly turnir obilježile su I trke Red Bull Home Run koji je imao rekordan broj takmičara te Termag FIS Kup, Snow Art kup koje su privukle takmičare iz 20 različitih zemalja.

Već sljedeće sedmice, tačnije 8. I 9.3. održaće se Balkan FIS Kup dok će se 9.3. na Jahorini održati već drugu godinu za redom trka SkySnow. Dan nakon, 10.3. ova planina će biti domaćin I prvoj “Revijaloj trci u alpskom skijanju Jahorina – Ravna planina” te tradicionalnoj trci ambasadora pod nazivom DiplomatSki koja je zakazana za 11.3. Isti dan 11.3. obilježiće I fantastična predstava Đurologija u Olimpijskom baru. Za sve dame povodom proslave 8.3. će biti besplatno cjelodnevno skijanje na ovoj planini.

Martovsko skijanje na jahorinskim stazama među skijašima i ljubiteljima ove planine poznato je kao najljepši period svake zimske sezone za uživanje u suncu, visokom sniježnom pokrivaču na besprijekorno uređenim stazama i punom kapacitetu skijališta kada je riječ o instalacijama vertikalnog transporta. Dani su u mjesecu martu znatno duži, zalasci savršeni, a dnevno skijanje, kao i noćno, fenomenalno. Blagi temperaturni minus karakterističan za ovaj mjesec obezbijediće sjajne uslove za skijanje i potpuno uživanje skijaša koji na Jahorinu i dalje pristižu u velikom broju, znajući da je naljepše skijanje upravo u ovom mjesecu.

Ostali fotosi: