XS
SM
MD
LG

Trka trasom buduće gondole Pale - Jahorina
 
Stefan Lopatić sa Pala pobjednik je revijalne trke u alpskom skijanju „Jahorina-Ravna planina“ koja je održana danas na osam kilometara dugoj stazi, čime je prezentovana trasa kretanja buduće gondole.

Lopatić je osvojio nagradu od 1.000 KM koju mu je dodijelio načelnik opštine Pale Boško Jugović.

Drugo mjesto i nagradu ski-kartu za 10 dana u sezoni koju je dodijelio Olimpijski centar „Jahorina“ osvojio je Stefan Anić.

Nikoli Stanišiću pripalo je treće mjesto i personalozovana noćna ski-karta koju će moći koristiti na Ski-centru „Ravna planina“.

Lopatić je izjavio novinarima da je sa takmičarima dokazao da se sa Jahorine skijama može doći do Ravne planine i Pala, te da je on stigao za 22 minute.

Načelnik Jugović je rekao da je danas važan dan za sve stanovnike Sarajevsko-romanijske regije i Republike Srpske kada su u pitanju turistički potencijali i povezivanje Ogorjelice na Jahorini preko Gnjilih bara do Ski-centra „Ravna planina“.

„Povezivanje je kapitalna vrijednost gdje će se proširiti skijaške staze, ponuda Ski-centara `Jahorina` i `Ravna planina` i na taj način će se određeni smještajni kapaciteti spustiti i na područje opštine Pale“, rekao je Jugović na konferenciji za novinare poslije završetka revijalne trke.

Jugović kaže da za izgradnju gondole Pale-Jahorina veliki doprinos daje Vlada Republike Srpske, nadležna ministarstva, Olimpijski centar „Jahorina“, grad Istočno Sarajevo i ostali faktori bitni za razvoj turizma.

On se zahvalio takmičarima koji su pokazali da se staza kojom će ići Gondola može koristiti.

Tehnički direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Bojan Čupović rekao je da je revijalna trka održana na stazi koja je u neposrednoj blizini trase gondole koja je u planu da se izgradi od Ski-centra „Jahorina“ do Ravne Planine i Pala.

„Danas je istorijski dan kada smo po prvi put simbolično povezali Jahorinu sa Ravnom planinom. Zajedno sa učesnicima poslali smo jaku poruku da ćemo uspjeti u spajanju ova dva ski-centra“, poručio je Čupović.

Prema njegovim riječima, gondola će povezati Pale sa Jahorinom i tako postati turistički i privredni centar i doprinijeti njegovim razvoju u budućnosti.

Čupović dodaje da je, osim izgradnje gondole, u planu da se izgradi skijaška staza, osnježi, osvijetli od izlaza gondole Ogorjelica do Ravne planine, kojom će svi skijaši moći da se vrate na Pale.

On dodaje da je u planu da se na međustanici na Gnjilim barama izgradi garaža i parking kako bi smanjio broj vozila prema Jahorini i zagađenje životne sredine, kao i izgradnja ski-lifta, ali i pješačke i biciklističke staze.

Čupović naglašava da je ovo pravi put za razvoj turizma ne samo Pala nego cijelog regiona.

Veljko Golijanin, vlasnik ski-centra „Ravna planina“, zahvalio se takmičarima koji su u današnjnim malo lošijim uslovima prošli stazom, te da je prije 12 godina zamislio projekat uvezivanja sa Jahorinom.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman navodi da je revijalna trka samo promocija staze i trase odakle će polaziti gondola od Pala do Jahorine.

Na revijalnoj trci Jahorina-Ravna planina-Pale učestvovalo je 10 takmičara.

(www.palelive.com / Srna)